जनसंख्या के अनुसार देशों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज
जनसंख्या के अनुसार देशों का मानचित्र 2007 में

यह जनसंख्या के हिसाब से देशों की सूची है, इस सूची में प्रभुता संपन्न राष्ट्र और बसे हुए अधीन क्षेत्र शामिल हैं। यह सूची आईएसओ मानक पर आधारित आईएसओ 3166-1 है।

सूची[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
1 Flag of the People's Republic of China.svg चीन[1] 1,36,77,90,000 अक्टूबर 25, 2014 19.06% Chinese Population clock
2 Flag of India.svg भारत 1,24,77,10,000 अक्टूबर 25, 2014 17.38% Indian Population clock
3 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य अमेरिका 32,20,52,000 अक्टूबर 25, 2014 4.49% Official USA Population clock
4 Flag of Indonesia.svg इंडोनेशिया 229,965,000 3.2% UN estimate
5 Flag of Brazil.svg ब्राजील 20,09,14,000 अक्टूबर 25, 2014 2.8% Official Brazilian population clock
6 Flag of Pakistan.svg पाकिस्तान 18,32,99,000 अक्टूबर 25, 2014 2.55% Official Pakistani Population clock
7 Flag of Bangladesh.svg बांग्लादेश 162,221,000 2.26% UN estimate
8 Flag of Nigeria.svg नाईजीरिया 154,729,000 2.16% UN estimate
9 Flag of Russia.svg रूस 14,17,48,000 अक्टूबर 25, 2014 1.97% Russian State Statistics Service
10 Flag of Japan.svg जापान 127,540,000 September 1, 2009 1.78% Official Japan Statistics Bureau estimate
11 Flag of Mexico.svg मेक्सिको 107,550,697 1.5% INEGI estimate

National Population Statistics of Mexico[2]

12 Flag of the Philippines.svg फिलीपींस 92,226,600 mid 2009 1.28%

National Statistics Office medium projection

13 Flag of Vietnam.svg वियतनाम 85,789,573 April 1, 2009 1.2% Official preliminary results of the 2009 census
14 Flag of Germany.svg जर्मनी 82,002,000 December 31, 2008 1.14% Federal Statistical Office
15 Flag of Ethiopia.svg इथियोपिया 79,221,000 July 2008 1.1%

Ethiopia Central Statistics Agency

16 Flag of Egypt.svg मिस्र 77,279,837 October 4, 2009 1.08% Official Egyptian population clock
17 Flag of Iran.svg ईरान 74,196,000 1.03% UN estimate
18 Flag of Turkey.svg तुर्की 71,517,100 December 31, 2008 1% Turkish Statistical Institute estimate
19 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg कांगो 66,020,000 0.92% UN estimate
20 Flag of France.svg फ्रांस[3] 65,073,482 January 1, 2009 0.91% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,303,482.
21 Flag of Thailand.svg थाईलैंड 63,389,730 December 31, 2008 0.88%

Official Thai Statistics estimate

22 Flag of the United Kingdom.svg संयुक्त राजशाही 61,634,599 January 1, 2009 0.86% Eurostat estimate
23 Flag of Italy.svg इटली 60,157,214 April 2009 0.84% Official ISTAT estimate
24 Flag of Myanmar.svg म्यान्मार (Burma) 50,020,000 0.7%

UN estimate

25 Flag of South Africa.svg दक्षिण अफ्रीका 49,320,500 July 1, 2009 0.69% Statistics South Africa

२६ से ५०[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
26 Flag of South Korea (bordered).svg दक्षिण कोरिया 48,333,000 0.72% UN estimate
27 Flag of Ukraine.svg यूक्रेन 46,143,700 January 1, 2009 0.69% Official UKRSTAT estimate
28 Flag of Spain.svg स्पेन 45,828,172 January 1, 2009 0.68% Official INE estimate
29 Flag of Colombia.svg कोलम्बिया 44,952,732 June 10, 2009 0.67% Official Colombian Population clock
30 Flag of Tanzania.svg तंजानिया 43,739,000 0.65% UN estimate
31 Flag of Sudan.svg सूडान 42,272,000 0.63% UN estimate
32 Flag of Kenya.svg केन्या 39,802,000 0.59% UN estimate
33 Flag of Argentina.svg अर्जेंटीना 39,745,613 June 30, 2008 0.59% Official INDEC estimate
34 Flag of Poland.svg पोलैंड 38,130,300 January 1, 2009 0.57% Eurostat estimate
35 Flag of Algeria.svg अल्जीरिया 34,895,000 0.52% UN estimate
36 Flag of Canada.svg कनाडा 3 अक्टूबर 25 2014 0.5% Official Canadian Population clock
37 Flag of Uganda.svg युगांडा 32,710,000 0.49% UN estimate
38 Flag of Morocco.svg मोरक्को 31,491,578 June 7, 2009 0.47% Official Moroccan Population clock
39 Flag of Iraq.svg ईराक 30,747,000 0.46% UN estimate
40 Flag of Nepal.svg नेपाल 29,331,000 0.44% UN estimate
41 Flag of Peru.svg पेरु 29,165,000 0.43% UN estimate
42 Flag of Venezuela.svg वेनेजुएला 28,359,313 June 10, 2009 0.43% Official Venezuelan Population clock
43 Flag of Malaysia.svg मलेशिया 28,200,000 April 26, 2009 0.42% Official Malaysian Population clock
44 Flag of Afghanistan.svg अफगानिस्तान 28,150,000 0.42% UN estimate
45 Flag of Uzbekistan.svg उज्बेकिस्तान 27,488,000 0.41% UN estimate
46 Flag of Saudi Arabia.svg सउदी अरब 25,721,000 0.38% UN estimate
47 Flag of North Korea.svg उत्तर कोरिया 23,906,000 0.36% UN estimate
48 Flag of Ghana.svg घाना 23,837,000 0.35% UN estimate
49 Flag of Yemen.svg यमन 23,580,000 0.35% UN estimate
50 Flag of the Republic of China.svg ताईवान[4] 23,027,672 November 30, 2008 0.34% Official National Statistics Taiwan estimate

५१ से ७५[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
51 Flag of Mozambique.svg मोज़ाम्बीक 22,894,000 0.34% UN estimate
52 Flag of Syria.svg सीरिया 21,906,000 0.33% UN estimate
53 Flag of Australia.svg ऑस्ट्रेलिया[5] 21,809,733 June 10, 2009 0.32% Official Australian Population clock
54 Flag of Romania.svg रोमानिया 21,496,700 January 1, 2009 0.32% Eurostat estimate
55 Flag of Côte d'Ivoire.svg कोट द' आईवोर 21,075,000 0.31% UN estimate
56 Flag of Sri Lanka.svg श्रीलंका 20,238,000 0.3% UN estimate
57 Flag of Madagascar.svg मैडागास्कर 19,625,000 0.29% UN estimate
58 Flag of Cameroon.svg कैमरून 19,522,000 0.29% UN estimate
59 Flag of Angola.svg अंगोला 18,498,000 0.27% UN estimate
60 Flag of Chile.svg चिली 1,78,09,000 अक्टूबर 25 2014 0.25% Official INE projection (p. 36)
61 Flag of the Netherlands.svg नीदरलैंड 16,516,894 June 10, 2009 0.25% Official Netherlands population clock
62 Flag of Burkina Faso.svg बुर्किना फासो 15,757,000 0.23% UN estimate
63 Flag of Kazakhstan.svg कज़ाख़िस्तान 15,571,506 August 1, 2008 0.23% National Statistics Agency estimate
64 Flag of Niger.svg नाइजर 15,290,000 0.23% UN estimate
65 Flag of Malawi.svg मलावी 15,263,000 0.23% UN estimate
66 Flag of Guatemala.svg ग्वाटेमाला 14,027,000 0.21% UN estimate
67 Flag of Ecuador.svg ईक्वाडोर 13,938,115 March 1, 2009 0.21% INEC
68 Flag of Cambodia.svg कम्बोडिया 13,388,910 March 3, 2008 0.2% 2008 Census[6]
69 Flag of Mali.svg माली 13,010,000 0.19% UN estimate
70 Flag of Zambia.svg ज़ाम्बिया 12,935,000 0.19% UN estimate
71 Flag of Senegal.svg सेनेगल 12,534,000 0.19% UN estimate
72 Flag of Zimbabwe.svg ज़िम्बाब्वे 12,523,000 0.19% UN estimate
73 Flag of Greece.svg यूनान 11,262,500 January 1, 2009 0.17% Eurostat estimate
74 Flag of Chad.svg चाड 11,206,000 0.17% UN estimate
75 Flag of Cuba.svg क्यूबा 11,204,000 0.17% UN estimate

७६ से १००[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
76 Flag of Belgium.svg बेल्जियम 10,741,000 January 1, 2009 0.16% Eurostat estimate
77 Flag of Portugal.svg पुर्तगाल 10,631,800 January 1, 2009 0.16% Eurostat estimate
78 Flag of the Czech Republic.svg चेक गणराज्य 10,474,600 January 1, 2009 0.16% Eurostat estimate
79 Flag of Tunisia.svg ट्यूनीशिया 10,327,800 July 1, 2008 0.15% [7]
80 Flag of the Dominican Republic.svg डोमिनिकन गणराज्य 10,090,000 0.15% UN estimate
81 Flag of Guinea.svg गिनी 10,069,000 0.15% UN estimate
82 Flag of Haiti.svg हैती 10,033,000 0.15% UN estimate
83 Flag of Hungary.svg हंगरी 10,029,900 January 1, 2009 0.15% Eurostat estimate
84 Flag of Rwanda.svg रवांडा 9,998,000 0.15% UN estimate
85 Flag of Bolivia.svg बोलिविया 9,863,000 0.15% UN estimate
86 Flag of Serbia.svg सर्बिया[8] 9,850,000 0.15% UN estimate
87 Flag of Belarus.svg बेलारूस 9,671,900 January 1, 2009 0.14% Official statistics of Belarus
88 Flag of Sweden.svg स्वीडन 9,276,509 April 30, 2009 0.14% Statistics Sweden
89 Flag of Somalia.svg सोमालिया 9,133,000 0.14% UN estimate
90 Flag of Benin.svg बेनिन 8,935,000 0.13% UN estimate
91 Flag of Azerbaijan.svg अज़रबैजान 8,629,900 January 1, 2008 0.13% [3]
92 Flag of Austria.svg ऑस्ट्रिया 8,356,707 January 1, 2009 0.12% Eurostat estimate
93 Flag of Burundi.svg बुरुण्डी 8,303,000 0.12% UN estimate
94 Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड 7,719,100 March 31, 2009 0.11% [4]
95 Flag of Bulgaria.svg बुल्गारिया 7,602,100 January 1, 2009 0.11% Eurostat estimate
96 Flag of Honduras.svg हौण्डुरस 7,466,000 0.11% UN estimate
97 Flag of Israel.svg इज़राइल[9] 7,411,500 April 30, 2009 0.11% Israeli Central Bureau of Statistics
98 हॉन्ग कॉन्ग 7,008,900 December 31, 2008 0.1% Hong Kong Census and Statistics Department
99 Flag of Tajikistan.svg ताजिकिस्तान 6,952,000 0.1% UN estimate
100 Flag of Papua New Guinea.svg पापुआ न्यू गिनी 6,732,000 0.1% UN estimate

१०१ से १२५[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
101 Flag of Togo.svg टोगो 6,619,000 0.098% UN estimate
102 Flag of Libya.svg लीबिया 6,420,000 0.095% UN estimate
103 Flag of Paraguay.svg पैराग्वे 6,349,000 0.094% UN estimate
104 Flag of Laos.svg लाओस 6,320,000 0.094% UN estimate
105 Flag of Jordan.svg जॉर्डन 6,316,000 0.094% UN estimate
106 Flag of El Salvador.svg अल साल्वाडोर 6,163,000 0.09% UN estimate
107 Flag of Nicaragua.svg निकारागुआ 5,743,000 0.085% UN estimate
108 Flag of Sierra Leone.svg सिएरा लियोन 5,696,000 0.085% UN estimate
109 Flag of Denmark.svg डेनमार्क 5,515,287 March 31, 2009 0.082% Statistics Denmark
110 Flag of Kyrgyzstan.svg किर्गिज़स्तान 5,482,000 0.081% UN estimate
111 Flag of Slovakia.svg स्लोवाकिया 5,412,254 January 1, 2009 0.08% Statistics Slovakia
112 Flag of Finland.svg फिनलैंड[10] 5,336,330 June 10, 2009 0.079% Official Finnish Population clock
113 Flag of Turkmenistan.svg तुर्कमेनिस्तान 5,110,000 0.076% UN estimate
114 इरित्रिया 5,073,000 0.075% UN estimate
115 Flag of Singapore.svg सिंगापुर 4,839,400 Mid-2008 0.072% Statistics Singapore
116 Flag of Norway.svg नॉर्वे[11] 4,820,000 June 5, 2009 0.067% Official Norwegian Population clock
117 Flag of the United Arab Emirates.svg संयुक्त अरब अमीरात 4,599,000 0.068% UN estimate
118 Flag of Costa Rica.svg कोस्टा रीका 4,579,000 0.068% UN estimate
119 आयरलैण्ड गणतंत्र 4,517,800 January 1, 2009 0.07% Eurostat estimate
120 Flag of Croatia.svg क्रोएशिया 4,432,000 January 1, 2009 0.07% Eurostat estimate
121 Flag of the Central African Republic.svg मध्य अफ़्रीकी गणराज्य 4,422,000 0.066% UN estimate
122 Flag of Georgia.svg जॉर्जिया[12] 4,382,100 January 1, 2008 0.065% [5]
123 Flag of New Zealand.svg न्यूज़ीलैण्ड 4,312,067 June 10, 2009 0.064% Official New Zealand Population clock
124 Flag of Lebanon.svg लेबनान 4,224,000 0.063% UN estimate
125 पोर्टो रीको 3,982,000 0.059% UN estimate

१२६ से १५०[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
126 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg बॉस्निया और हर्ज़ेगोविना 3,767,000 0.056% UN estimate
127 फ़िलिस्तीनी राज्यक्षेत्र' 3,761,646 December 1, 2007 0.056% 2007 Palestinian Bureau Census
128 Flag of the Republic of the Congo.svg कांगो गणराज्य 3,683,000 0.055% UN estimate
129 Flag of Moldova.svg मॉल्डोवा[13] 3,572,700 January 1, 2008 0.056% [6]
130 Flag of Liberia.svg लाइबेरिया 3,476,608 March 2008 0.052% 2008 Population and Housing Census
131 Flag of Panama.svg पनामा 3,454,000 0.051% UN estimate
132 Flag of Uruguay.svg उरुग्वे 3,361,000 0.05% UN estimate
133 Flag of Lithuania.svg लिथुआनिया 3,350,400 January 1, 2009 0.05% Eurostat estimate
134 मॉरीतानिया 3,291,000 0.049% UN estimate
135 Flag of Armenia.svg आर्मीनिया 3,230,100 January 1, 2008 0.045% [7]
136 Flag of Albania.svg अल्बानिया 3,170,000 January 1, 2008 0.047% [8]
137 Flag of Kuwait.svg कुवैत 2,985,000 0.044% UN estimate
138 Flag of Oman.svg ओमान 2,845,000 0.042% UN estimate
139 Flag of Jamaica.svg जमैका 2,719,000 0.04% UN estimate
140 Flag of Mongolia.svg मंगोलिया 2,671,000 0.04% UN estimate
141 Flag of Latvia.svg लातविया 2,257,300 May 1, 2009 0.034% [9]
142 Flag of Namibia.svg नामीबिया 2,171,000 0.032% UN estimate
143 Flag of Lesotho.svg लेसोथो 2,067,000 0.031% UN estimate
144 Flag of Slovenia.svg स्लोवेनिया 2,053,355 March 1, 2009 0.031% Official Slovenian population clock
145 मैसिडोनिया 2,048,900 January 1, 2009 0.03% Eurostat estimate
146 Flag of Botswana.svg बोत्सवाना 1,950,000 0.029% UN estimate
147 Flag of The Gambia.svg गाम्बिया 1,705,000 0.025% UN estimate
148 Flag of Guinea-Bissau.svg गिनी-बिसाऊ 1,611,000 0.024% UN estimate
149 गबॉन 1,475,000 0.022% UN estimate
150 क़तर 1,409,000 0.021% UN estimate

१५१ से १७५[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
151 Flag of Estonia.svg एस्टोनिया 1,340,341 January 1, 2009 0.02% [10]
152 Flag of Trinidad and Tobago.svg त्रिनिदाद और टोबैगो 1,339,000 0.02% UN estimate
153 Flag of Mauritius.svg मॉरिशस[14] 1,288,000 0.019% UN estimate
154 Flag of Swaziland.svg स्वाज़ीलैण्ड 1,185,000 0.018% UN estimate
155 पूर्व टीमोर 1,134,000 0.017% UN estimate
156 Flag of Djibouti.svg जिबूती 864,000 0.013% UN estimate
157 Flag of Fiji.svg फ़िजी 849,000 0.013% UN estimate
158 Flag of Cyprus.svg साइप्रस[15] 801,600 January 1, 2009 0.012% Eurostat estimate
159 Flag of Bahrain.svg बहरीन 791,000 0.012% UN estimate
160 गयाना 762,000 0.011% UN estimate
161 Flag of Bhutan.svg भूटान 697,000 0.01% UN estimate
162 Flag of the Comoros.svg कोमोरोस[16] 676,000 0.01% UN estimate
163 Flag of Equatorial Guinea.svg भूमध्यरेखीय गिनी[17] 676,000 0.008% UN estimate
164 Flag of Montenegro.svg मॉन्टेनीग्रो 624,000 0.009% UN estimate
165 Flag of Macau.svg मकाउ 546,200 March 31, 2009 0.008% Macau Statistics and Census Service
166 Flag of the Solomon Islands.svg सोलोमन द्वीपसमूह 523,000 0.007% UN estimate
167 Flag of Suriname.svg सूरीनाम 520,000 0.008% UN estimate
168 Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg पश्चिमी सहारा 513,000 0.008% UN estimate
169 Flag of Cape Verde.svg केप वर्दे 506,000 0.008% UN estimate
170 Flag of Luxembourg.svg लक्ज़मबर्ग 491,700 January 1, 2009 0.007% Eurostat estimate
171 Flag of Malta.svg माल्टा 412,600 January 1, 2009 0.006% Eurostat estimate
172 Flag of Brunei.svg ब्रुनेई 400,000 0.006% UN estimate
173 Flag of the Bahamas.svg बहामास 342,000 0.005% UN estimate
174 Flag of Belize.svg बेलीज़ 322,100 June 30, 2008 0.005% Statistical Institute of Belize
175 Flag of Iceland.svg आइसलैण्ड 319,326 April 1, 2009 0.005% [11]

१७६ से २००[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
176 Flag of Maldives.svg मालदीव 309,000 0.005% UN estimate
177 Flag of Barbados.svg बारबाडोस 256,000 0.004% UN estimate
178 वानूअतु 240,000 0.004% UN estimate
179 Flag of the Netherlands Antilles (1986-2010).svg नीदरलान्स आन्तिलन 198,000 0.003% UN estimate
180 Flag of Samoa.svg समोआ 179,000 0.003% UN estimate
181 Flag of Guam.svg गुआम 178,000 0.003% UN estimate
182 Flag of Saint Lucia.svg सन्त लूसिया 172,000 0.003% UN estimate
183 Flag of Sao Tome and Principe.svg साओ तोमे और प्रिन्सिपी 163,000 0.002% UN estimate
184 Flag of the Federated States of Micronesia.svg माइक्रोनेशिया के संघीकृत राज्य 111,000 0.002% UN estimate
185 Flag of the United States Virgin Islands.svg संयुक्त राज्य वर्जिन द्वीपसमूह 110,000 0.002% UN estimate
186 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg सन्त विन्सेण्ट और ग्रेनाडाइन्स 109,000 0.002% UN estimate
187 Flag of Aruba.svg अरूबा 107,000 0.002% UN estimate
188 ग्रेनाडा 104,000 0.002% UN estimate
189 Flag of Tonga.svg टोंगा 104,000 0.002% UN estimate
190 Flag of Kiribati.svg किरिबाती 98,000 0.001% UN estimate
191 Flag of Jersey.svg जर्सी 89,300 December 31, 2006 0.001% [12]
192 Flag of Antigua and Barbuda.svg अण्टीगुआ और बारबूडा 88,000 0.001% UN estimate
193 उत्तरी मारियाना द्वीप 87,000 0.001% UN estimate
194 Flag of Andorra.svg अण्डोरा 86,000 0.001% UN estimate
195 Flag of Seychelles.svg सेशेल्स 84,000 0.001% UN estimate
196 Flag of the Isle of Mann.svg आइल ऑफ़ मैन 80,000 0.001% UN estimate
197 Flag of Dominica.svg डोमिनिका 67,000 0.001% UN estimate
198 Flag of American Samoa.svg अमेरिकी समोआ 67,000 0.001% UN estimate
199 Flag of Bermuda.svg बरमूडा 65,000 0.001% UN estimate
200 Flag of the Marshall Islands.svg मार्शल द्वीपसमूह 62,000 0.001% UN estimate

२०१ से २२३[संपादित करें]

स्थान देश / क्षेत्र जनसंख्या दिनांक अंतिम बार अद्यतित विश्व जनसंख्या का % स्रोत
201 Flag of Guernsey.svg ग्वेर्नसे 61,811 March 1, 2007 0.001% UN estimate: Series A, Table 2
202 Flag of Greenland.svg ग्रीनलैण्ड 57,000 0.001% UN estimate
203 Flag of the Cayman Islands.svg केमन द्वीपसमूह 56,000 0.001% UN estimate
204 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg सन्त किट्स और नेविस 52,000 0.001% UN estimate
205 Flag of the Faroe Islands.svg फ़रो द्वीपसमूह 48,841 April 1, 2009 0.001% Official statistics of the Faroe Islands
206 Flag of Liechtenstein.svg लिख्टेंश्टाइन 35,593 January 1, 2009 0.0005% [13]
207 मोनैको 33,000 0.0005%

UN estimate

208 Flag of the Turks and Caicos Islands.svg तुर्क और केकोस द्वीपसमूह 33,000 0.0005% UN estimate
209 Flag of San Marino.svg सान मारिनो 30,800 January 1, 2008 0.0005% [14]
210 Flag of Gibraltar.svg जिब्राल्टर 31,000 0.0005% UN estimate
211 Flag of the British Virgin Islands.svg ब्रिटिश वर्जिन द्वीपसमूह 23,000 0.0003% UN estimate
212 कुक आइलैंड्स 20,000 0.0003% UN estimate
213 Flag of Palau.svg पलाउ 20,000 0.0003% UN estimate
214 Flag of Anguilla.svg अंगुइला 15,000 0.0002% UN estimate
215 Flag of Tuvalu.svg तुवालू 10,000 0.0001% UN estimate
216 नौरु 10,000 0.0001% UN estimate
217 Flag of Saint Helena.svg सन्त हेलेना[18] 6,600 2008 0.0001% UN estimate
218 Flag of Montserrat.svg मॉण्टसेराट 5,900 2008 0.0001% UN estimate
219 फ़ॉकलैंड द्वीपसमूह 3,000 2008 0.00005% UN estimate
220 न्युए 1,500 2008 0.00003% UN estimate
221 टोकेलाऊ 1,400 2008 0.00003% UN estimate
222 वैटिकन सिटी 800 2008 0.00002% UN estimate
223 पिटकेर्न 50 2008 0.000001% UN estimate

संदर्भ[संपादित करें]

  1. Figure refers to Mainland China only. It excludes the special administrative regions
  2. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  3. Includes 7 French overseas collectivities: French Polynesia (259,596 inh. in Aug. 2007), New Caledonia (244,410 inh. in Jan. 2008), Mayotte (186,452 inh. in July 2007), Saint Martin (35,263 inh. in Jan. 2006), Wallis and Futuna (13,484 inh. in Jul. 2008), Saint Barthélemy (8,450 inh. in Jan. 2007), Saint Pierre and Miquelon (6,125 inh. in Jan. 2006).
  4. Consists of the island groups of Taiwan, the Pescadores, Kinmen, Matsu, etc.
  5. Includes Christmas Island (1,508), Cocos (Keeling) Islands (628), and Norfolk Island (1,828)
  6. General Population Census of Cambodia 2008 - Provisional Population Totals, National Institute of Statistics, Ministry of Planning, released 3rd September, 2008 [1]
  7. National Statistics Institute of Tunisia
  8. Includes Kosovo
  9. UN figure for mid-2009 is 7,170,000, which excludes Israeli population living in the West Bank.
  10. Includes Åland Islands
  11. Includes Svalbard (2,701) and Jan Mayen Island
  12. Figure includes the Republic of Abkhazia (216,000) and South Ossetia (70,000)
  13. Includes Transnistria (555,347)
  14. Includes Agalega, Rodrigues and St. Brandon
  15. UN estimate for mid-2009 is 871,000
  16. Excludes the island of Mayotte.
  17. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [2] The official census figures are available here.
  18. Includes Ascension and Tristan da Cunha

यह भी देखें[संपादित करें]

बाहरी कड़ियां[संपादित करें]