जनसंख्या घनत्व के अनुसार देशों और अधीन क्षेत्रों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search
देश के अनुसार जनसंख्या घनत्व (व्यक्ति प्रति किमी2), 2006

निम्न सूची किसी देश या अधीनक्षेत्र की मानव जनसंख्या घनत्व की सूची है, जिसे प्रति वर्ग किलोमीटर या प्रति वर्ग मील में उपस्थित मानव निवासियों की संख्या के आधार पर बनाया गया है। सूची में संप्रभु राष्ट्रों और स्वायत्तशासी अधीन क्षेत्र को आईएसओ मानक ISO 3166-1 के अनुसार शामिल किया गया है।

स्थान देश/क्षेत्र जनसंख्या तिथि अंतिम अद्यतन क्षेत्रफल
(किमी2)
क्षेत्रफल
(मील2)
घनत्व
(/किमी2)
घनत्व
(/मील2)
टिप्पणी
विश्व (केवल भूमि) 7,69,92,96,300 अगस्त 2, 2021 148,940,000 1.6032×1015 51.694 133.887 [1]
विश्व (जल के साथ) 7,69,92,96,300 अगस्त 2, 2021 510,072,000 5.49037×1015 15.095 39.096 [1]
1  मकाउ (चीन) 541,200 30 सितम्बर 2009 29.2 314,000,000 18,534.247 48,003.479 [2]
2  मोनाको 33,000 2009 1.95 21,000,000 16,923.077 43,830.568 [3][4]
3  सिंगापुर 4,987,600 मध्य-2009 710.2 7.645×109 7,022.81 18,188.994 [5]
4  हांग कांग (चीन) 7,008,900 31 दिसम्बर 2008 1,104 1.188×1010 6,348.641 16,442.905 [6]
5  जिब्राल्टर (संयुक्त राजशाही) 31,000 2009 6.8 73,000,000 4,558.824 11,807.300 [3]
6 साँचा:देश आँकड़े वेटिकन नगर 826 2009 0.44 4,700,000 1,877.273 4,862.115 [3][7]
7  माल्टा 413,627 1 जनवरी 2009 316 3.40×109 1,308.946 3,390.155 Eurostat estimate
8 साँचा:देश आँकड़े बरमुडा (UK) 65,000 2009 53 570,000,000 1,226.415 3,176.400 [3]
9  बांग्लादेश 162,221,000 2009 143,998 1.54998×1012 1,126.55 2,917.751 [3][8]
10  Bahrain 791,000 2009 720 7.8×109 1,098.611 2,845.389 [3]
11  मालदीव 309,000 2009 298 3.21×109 1,036.913 2,685.592 [3]
12  Guernsey (UK) 65,726 78 840,000,000 842.641 2,182.430 [9]
13  Jersey (UK) 91,533 116 1.25×109 789.078 2,043.703 [10]
14 साँचा:देश आँकड़े Palestinian territories 4,018,332 6,020 6.48×1010 667.497 1,728.809
15 साँचा:देश आँकड़े Saint-Martin (France) 35,263 January 1, 2009 53.2 573,000,000 662.838 1,716.743 [11]
16  Taiwan(Republic of China) 23,069,345 June 30, 2009 35,980 3.873×1011 639.439 1,656.139 [12]
17  Mauritius 1,288,000 2009 2,040 2.20×1010 631.373 1,635.249 [3]
18  Barbados 256,000 2009 430 4.6×109 595.349 1,541.947 [3]
19  Aruba (Netherlands) 107,000 2009 193 2.08×109 554.404 1,435.900 [3]
20  San Marino 30,800 January 1, 2008 61 660,000,000 504.918 1,307.732 [13]
21 साँचा:देश आँकड़े Mayotte (France) 186,452 January 1, 2009 374 4.03×109 498.535 1,291.200 [11][14]
22  South Korea 48,456,369 2009 99,538 1.07142×1012 486.813 1,260.840 [3][15]
23  Nauru 10,000 2009 21 230,000,000 476.19 1,233.326 [3]
24  Puerto Rico (US) 3,982,000 2009 8,875 9.553×1010 448.676 1,162.066 [3]
25  Lebanon 4,224,000 2009 10,452 1.1250×1011 404.133 1,046.700 [3]
26 साँचा:देश आँकड़े Saint-Barthélemy (France) 8,450 January 1, 2009 21 230,000,000 402.381 1,042.162 [11]
27  Tuvalu 10,441 2009 26 280,000,000 401.577 1,040.080 [3]
28  Netherlands 16,835,537 अगस्त 2, 2021 41,526 4.4698×1011 405.422 1,050.038 [16]
29  Rwanda 9,998,000 2009 26,338 2.8350×1011 379.604 983.170 [3]
30  Haiti 10,033,000 2009 27,750 2.987×1011 361.55 936.410 [3]
31  India 1,35,37,24,000 अगस्त 2, 2021 3,287,263 3.538380×1013 411.809 1,066.580 [17]
32 मार्टीनिक द्वीप पर पीली(peelee) ज्वालामुखी का भयंकर उद्भेदन हुआ था। यह उद्भेदन 8 मई सन् 1902 को हुआ था। इसी कारण से सबसे अधिक विस्फोटक वाले ज्वालामुखी को पिलियन तुल्य ज्वालामुखी कहा जाता है। (France) 402,000 1,128 1.214×1010 356.383 923.028
33  Belgium 10,827,519 January 1, 2010 30,528 3.2860×1011 354.675 918.604 Eurostat estimate
34  Marshall Islands 62,000 2009 181 1.95×109 342.541 887.177 [3]
35  Israel 7,509,300 December 30, 2009 22,072 2.3758×1011 340.218 881.161 [18]
36  Japan 127,470,000 January 1, 2010 377,873 4.06739×1012 337.336 873.696 [19]
37  American Samoa (US) 67,000 2009 199 2.14×109 336.683 872.005 [3]
38  Guam (US) 178,000 2009 549 5.91×109 324.226 839.741 [3]
39  Saint Lucia 172,000 2009 539 5.80×109 319.109 826.489 [3]
40 साँचा:देश आँकड़े United States Virgin Islands (US) 110,000 2009 347 3.74×109 317.003 821.034 [3]
41 साँचा:देश आँकड़े Réunion (France) 785,139 2,510 2.70×1010 312.804 810.159
42  Sri Lanka 20,238,000 2009 65,610 7.062×1011 308.459 798.905 [3]
43  Philippines 92,226,600 Mid-2009 300,076 3.22999×1012 307.344 796.017 [20]
44  Comoros 676,000 2009 2,235 2.406×1010 302.461 783.370 [3]
45  Grenada 104,000 2009 344 3.70×109 302.326 783.021 [3]
46  Burundi 8,303,000 2009 27,834 2.9960×1011 298.304 772.604 [3]
47  El Salvador 6,163,000 2009 21,041 2.2648×1011 292.904 758.618 [3]
48  Saint Vincent and the Grenadines 109,000 2009 388 4.18×109 280.928 727.600 [3]
49  Trinidad and Tobago 1,339,000 2009 5,130 5.52×1010 261.014 676.023 [3]
50  Vietnam 85,789,573 April 1, 2009 331,689 3.57027×1012 258.645 669.887 [21]
51  United Kingdom 62,041,708 January 1, 2010 243,610 2.6222×1012 254.676 659.608 Eurostat estimate
52 साँचा:देश आँकड़े Guadeloupe (France) 405,000 February 22, 2007 1,628 1.752×1010 248.771 644.314 [22]
53  Netherlands Antilles (Netherlands) 198,000 2009 800 8.6×109 247.5 641.022 [3]
54  Jamaica 2,719,000 2009 10,991 1.1831×1011 247.384 640.722 [3]
55  Germany 82,689,210 March 31, 2009 357,022 3.84295×1012 229.348 594.009 [23]
56  Liechtenstein 35,981 January 1, 2010 160 1.7×109 224.881 582.439 Eurostat estimate
57  Cayman Islands (UK) 56,000 2009 264 2.84×109 212.121 549.391 [3]
58  Pakistan 186,334,713 अगस्त 2, 2021 803,940 8.6535×1012 231.777 600.300 [24]
59  Dominican Republic 10,090,000 2009 48,671 5.2389×1011 207.31 536.930 [3]
60  Italy 60,200,060 June 2009 301,318 3.24336×1012 199.789 517.451 [25]
61  North Korea 24,051,706 October, 2008 120,538 1.29746×1012 199.536 516.796 UNFPA
62  Nepal 29,331,000 2009 147,181 1.58424×1012 199.285 516.146 [3]
63  Saint Kitts and Nevis 52,000 2009 261 2.81×109 199.234 516.014 [3]
64  Antigua and Barbuda 88,000 2009 442 4.76×109 199.095 515.654 [3]
65  Luxembourg 502,207 January 1, 2010 2,586 2.784×1010 194.202 502.981 Eurostat estimate
 Kosovo (Serbia; claims independence) 2,100,000 2009 10,908 1.1741×1011 192.519 498.622 [3]
66   Switzerland 7,761,800 September 30, 2009 41,284 4.4438×1011 188.01 486.944 [26]
67  Northern Mariana Islands (US) 87,000 2009 464 4.99×109 187.5 485.623 [3]
68  Seychelles 84,000 2009 455 4.90×109 184.615 478.151 [3]
69  Andorra 86,000 2009 468 5.04×109 183.761 475.939 [3][27]
70  Sao Tome and Principe 163,000 2009 964 1.038×1010 169.087 437.933 [3]
71  Kuwait 2,985,000 2009 17,818 1.9179×1011 167.527 433.893 [3]
72  Nigeria 154,729,000 2009 923,768 9.94336×1012 167.498 433.818 [3]
73  Anguilla (UK) 15,000 2009 91 980,000,000 164.835 426.921 [3]
74  Federated States of Micronesia 111,000 2009 702 7.56×109 158.12 409.529 [3]
75  British Virgin Islands (UK) 23,000 2009 151 1.63×109 152.318 394.502 [3]
76  The Gambia 1,705,000 2009 11,295 1.2158×1011 150.952 390.964 [3]
77  Tonga 104,000 2009 747 8.04×109 139.224 360.589 [3][28]
78  China 1,41,39,37,996 अगस्त 2, 2021 9,596,961 1.0330083×1014 147.333 381.591 [29]
79  Kiribati 99,350 2009 726 7.81×109 136.846 354.430 [3]
80  Uganda 32,710,000 2009 241,038 2.59451×1012 135.705 351.474 [3]
81 साँचा:देश आँकड़े Transnistria (Moldova) 555,347 4,163 4.481×1010 133.401 345.507 [30]
82  Czech Republic 10,476,543 March 31, 2009 78,866 8.4891×1011 132.84 344.054 [31]
83  Guatemala 14,027,000 2009 108,889 1.17207×1012 128.819 333.640 [3]
84  Malawi 15,263,000 2009 118,484 1.27535×1012 128.819 333.640 [3]
85  Qatar 1,409,000 2009 11,000 1.2×1011 128.091 331.754 [3]
86  Denmark 5,532,531 September 30, 2009 43,094 4.6386×1011 128.079 331.723 Statistics Denmark
87  Cape Verde 506,807 2009 4,033 4.341×1010 125.665 325.471 [3]
88  Thailand 64,232,760 513,115 5.52312×1012 125.182 324.220 [32]
89  Poland 38,163,895 January 1, 2010 312,685 3.36571×1012 122.052 316.113 Eurostat estimate[28]
90  Moldova 4,128,047 33,844 3.6429×1011 121.973 315.909 [33]
91  Indonesia 231,369,500 1,904,569 2.050061×1013 121.481 314.634 [34]
92  Syria 21,906,000 2009 185,180 1.9933×1012 118.296 306.385 [3]
93  Togo 6,619,000 2009 56,785 6.1123×1011 116.562 301.894 [3]
94  Portugal 10,636,888 January 1, 2010 92,391 9.9449×1011 115.129 298.183 Eurostat estimate[28]
95  Tokelau (New Zealand) 1,378 2009 12 130,000,000 114.833 297.416 [3]
96  France (Metropolitan) 62,793,432 January 1, 2010 551,500 5.936×1012 113.859 294.893 [11][35]
97  Slovakia 5,424,057 January 1, 2010 49,033 5.2779×1011 110.621 286.507 Eurostat estimate
98  Albania 3,170,000 January 1, 2008 28,748 3.0944×1011 110.269 285.595 [10]
99  Armenia 3,230,100 January 1, 2008 29,800 3.21×1011 108.393 280.737 [11]
100  Hungary 10,013,628 January 1, 2010 93,032 1.00139×1012 107.636 278.776 Eurostat estimate
101  Dominica 78,940 2009 751 8.08×109 105.113 272.241 [3]
102  Azerbaijan 8,896,900 April 1, 2009 86,600 9.32×1011 102.736 266.085 [36]
103  Cuba 11,269,400 2009 110,861 1.19330×1012 101.653 263.280 [3]
104  Slovenia 22,54,352 अगस्त 2, 2021 20,256 2.1803×1011 111.293 288.248 [37]
105  Serbia (excluding Kosovo) 7,800,000 2009 77,474 8.3392×1011 100.679 260.757 [3][12]
106  Ghana 23,837,000 2009 238,533 2.56755×1012 99.932 258.823 [3]
107  Austria 8,372,930 January 1, 2010 83,858 9.0264×1011 99.847 258.603 Eurostat estimate
108  Turkey 72,561,312 December 31, 2009 783,562 8.43419×1012 92.604 239.843 [38]
109  Isle of Man (UK) 80,000 2009 572 6.16×109 91.743 237.613 [3]
110  Spain 46,087,170 January 1, 2010 506,030 5.4469×1012 91.076 235.886 Eurostat estimate
111  Romania 21,466,174 January 1, 2010 238,391 2.56602×1012 90.046 233.218 Eurostat estimate
112  Costa Rica 4,579,000 2009 51,100 5.50×1011 89.609 232.086 [3]
113  Cyprus 801,851 January 1, 2010 9,251 9.958×1010 86.677 224.492 Eurostat estimate
114  Malaysia 28,306,700 329,847 3.55044×1012 85.818 222.268 [39]
115  Greece 11,306,183 January 1, 2010 131,957 1.42037×1012 85.681 221.913 Eurostat estimate
116  Cook Islands (New Zealand) 20,000 2009 236 2.54×109 84.746 219.491 [3]
117  Republic of Macedonia 2,114,550 25,713 2.7677×1011 82.237 212.993 Eurostat estimate
118  Cambodia 14,805,000 2009 181,035 1.94864×1012 81.78 211.809 [3][40]
119  Sierra Leone 5,696,000 2009 71,740 7.722×1011 79.398 205.640 [3]
120  Benin 8,935,000 2009 112,622 1.21225×1012 79.336 205.479 [3]
121  Turks and Caicos Islands (UK) 33,000 2009 417 4.49×109 79.137 204.964 [3][28]
साँचा:देश आँकड़े Northern Cyprus (Cyprus) 264,172 3,355 3.611×1010 78.74 203.936 [41]
122  Croatia 4,443,000 56,538 6.0857×1011 78.584 203.532 Eurostat estimate
123  Ukraine 46,936,000 October 1, 2009 603,700 6.498×1012 77.747 201.364 [42]
124  Egypt 9,56,06,129 अगस्त 2, 2021 1,001,449 1.077951×1013 95.468 247.261 [43]
125  Wallis and Futuna 15,480 January 1, 2009 200 2.2×109 77.4 200.465 [11]
126  East Timor 1,134,000 2009 14,874 1.6010×1011 76.24 197.461 [3]
127  Myanmar (Burma) 50,020,000 2009 676,578 7.28262×1012 73.931 191.480 [3]
128  Bosnia and Herzegovina 3,781,000 2009 51,197 5.5108×1011 73.852 191.276 [3]
129  Ethiopia 79,221,000 July 2008 1,104,300 1.1887×1013 71.739 185.803 [44]
130  Morocco 3,55,89,045 अगस्त 2, 2021 446,550 4.8066×1012 79.698 206.417 [45]
131  Jordan 6,316,000 2009 89,342 9.6167×1011 70.695 183.099 [3]
132  Iraq 30,747,000 2009 438,317 4.71800×1012 70.148 181.682 [3]
132  Brunei 400,000 2009 5,765 6.205×1010 69.384 179.704 [3]
134  Kenya 39,802,000 2009 580,367 6.24702×1012 68.581 177.624 [3]
135  Bulgaria 7,576,751 January 1, 2010 110,912 1.19385×1012 68.313 176.930 Eurostat estimate
136  Swaziland 1,185,000 2009 17,364 1.8690×1011 68.245 176.754 [3]
137  Lesotho 2,067,000 2009 30,355 3.2674×1011 68.094 176.363 [3]
138  Honduras 7,466,000 2009 112,492 1.21085×1012 66.369 171.895 [3]
139  Côte d'Ivoire 21,075,000 2009 322,463 3.47096×1012 65.356 169.271 [3]
140  Samoa 184,984 2009 2,831 3.047×1010 65.342 169.235 [3]
141  French Polynesia (France) 256,603 4,000 4.3×1010 64.151 166.150 [11]
142  Georgia 4,465,000 69,700 7.50×1011 64.06 165.915 Statistics Georgia
143  Senegal 12,534,000 2009 196,722 2.11750×1012 63.714 165.019 [3]
144  Ireland 4,450,878 January 1, 2010 70,273 7.5641×1011 63.337 164.042 Eurostat estimate
145  Tunisia 10,327,800 July 1, 2008 163,610 1.7611×1012 63.12 163.480 [46]
146  Uzbekistan 27,488,000 2009 447,400 4.816×1012 61.439 159.126 [3]
147  Montserrat (UK) 5,900 2009 102 1.10×109 57.843 149.813 [3]
148  Burkina Faso 15,757,000 2009 274,000 2.95×1012 57.507 148.942 [3]
149  United Arab Emirates 4,599,000 2009 83,600 9.00×1011 55.012 142.480 [3]
150  Mexico 107,550,697 1,958,201 2.107790×1013 54.923 142.250 [47]
151  Lithuania 3,329,227 January 1, 2010 65,300 7.03×1011 50.984 132.048 Eurostat estimate
152  Ecuador 1,64,14,948 अगस्त 2, 2021 283,561 3.05223×1012 57.889 149.932 [48]
153  Tajikistan 6,952,000 2009 143,100 1.540×1012 48.581 125.824 [3]
154  Belarus 9,755,106 207,600 2.235×1012 46.99 121.704 [49]
155  Fiji 849,000 2009 18,274 1.9670×1011 46.459 120.328 [3]
156  Tanzania 43,739,000 2009 945,087 1.017283×1013 46.28 119.865 [3][28]
157  Bhutan 2,162,546 47,000 5.1×1011 46.012 119.171 [3]
158  Afghanistan 29,863,010 2009 652,090 7.0190×1012 45.796 118.611 [3]
159  Panama 3,454,000 2009 75,517 8.1286×1011 45.738 118.461 [3]
160  Iran 74,196,000 2009 1,648,195 1.774102×1013 45.017 116.593 [3]
161  Montenegro 630,548 2009 14,026 1.5097×1011 44.956 116.436 [3][12]
162  Yemen 23,580,000 2009 527,968 5.68300×1012 44.662 115.674 [3]
163  Guinea-Bissau 1,611,000 2009 36,125 3.8885×1011 44.595 115.501 [3]
164  Nicaragua 5,743,000 2009 130,000 1.4×1012 44.177 114.418 [3]
165  Palau 20,000 2009 459 4.94×109 43.573 112.854 [3]
166  Eritrea 5,073,000 2009 117,600 1.266×1012 43.138 111.727 [3]
167  Cameroon 19,522,000 2009 475,442 5.11762×1012 41.061 106.348 [3]
168  Guinea 10,069,000 2009 245,857 2.64638×1012 40.955 106.073 [3]
169  South Africa 49,320,500 July 1, 2009 1,221,037 1.314313×1013 40.392 104.615 [50]
170  Saint Helena (UK) 4,918 2009 122 1.31×109 40.311 104.405 [3]
171  Colombia 5,13,04,456 अगस्त 2, 2021 1,138,914 1.225917×1013 45.047 116.671 [51]
172  Djibouti 864,000 2009 23,200 2.50×1011 37.241 96.454 [3]
173  Madagascar 20,653,556 July 2009 587,041 6.31886×1012 35.182 91.121 [52]
174  Faroe Islands (Denmark) 49,006 August 1, 2009 1,399 1.506×1010 35.029 90.725 [53]
175  Latvia 2,248,961 January 1, 2010 64,600 6.95×1011 34.82 90.183 Eurostat estimate
176  Zimbabwe 13,009,530 2009 390,757 4.20607×1012 33.293 86.228 [3]
177 साँचा:देश आँकड़े Nagorno-Karabakh (Disputed, Armenia/Azerbaijan) 145,000 4,400 4.7×1010 32.955 85.353 [54]
178  United States of America 34,14,78,000 अगस्त 2, 2021 9,629,091 1.0364667×1014 35.463 91.849 [55]
179  Liberia 3,476,608 March 21, 2008 111,369 1.19877×1012 31.217 80.852 [56]
180  Venezuela 3,38,16,535 अगस्त 2, 2021 916,445 9.86453×1012 36.9 95.571 [57]
181  Estonia 1,340,021 January 1, 2010 45,100 4.85×1011 29.712 76.954 [12]
182  Democratic Republic of the Congo 68,692,542 July 2009 2,344,858 2.523984×1013 29.295 75.874 [58]
183  Mozambique 22,894,000 2009 801,590 8.6282×1012 28.561 73.973 [3]
184  Abkhazia (Georgia; claims independence) 200,000 7,138 7.683×1010 28.019 72.569 [59]
185  Kyrgyzstan 5,482,000 2009 199,900 2.152×1012 27.424 71.028 [3]
186  Laos 6,320,000 2009 236,800 2.549×1012 26.689 69.124 [3]
187 साँचा:देश आँकड़े Somaliland (Somalia) 3,500,000 137,600 1.481×1012 25.436 65.879 [60]
188 साँचा:देश आँकड़े Saint-Pierre and Miquelon (France) 6,125 January 1, 2009 242 2.60×109 25.31 65.553 [11]
189  The Bahamas 342,000 2009 13,878 1.4938×1011 24.643 63.825 [3]
190  Equatorial Guinea 676,000 2009 28,051 3.0194×1011 24.099 62.416 [3]
191  Brazil 21,28,13,385 अगस्त 2, 2021 8,514,877 9.165337×1013 24.993 64.732 [61]
192  Chile 1,89,29,950 अगस्त 2, 2021 756,096 8.13855×1012 25.036 64.843 [62]
193  Peru 29,132,013 1,285,216 1.383395×1013 21.659 56.097 [63]
194  Sweden 9,325,429 September 30, 2009 449,964 4.84337×1012 20.725 53.678 Statistics Sweden
195  Uruguay 3,463,197 2009 175,016 1.88386×1012 19.788 51.251 [3]
196  Vanuatu 240,000 2009 12,189 1.3120×1011 19.69 50.997 [3]
197  Solomon Islands 523,000 2009 28,896 3.1103×1011 18.099 46.876 [3]
198 लसकवकस (Georgia; claims independence) 70,000 3,900 4.2×1010 17.949 46.488 [64]
199  Zambia 12,935,000 2009 752,618 8.10111×1012 17.187 44.514 [3]
200  New Zealand 4,315,800 June 30, 2009 270,534 2.91200×1012 15.953 41.318 [65]
201  Finland 56,19,381 अगस्त 2, 2021 338,145 3.63976×1012 16.618 43.040 [66]
202  Sudan 39,154,490 April 22, 2008 2,505,813 2.697235×1013 15.625 40.469 [67]
203  Paraguay 6,349,000 2009 406,752 4.37824×1012 15.609 40.427 [3]
204  Angola 18,498,000 2009 1,246,700 1.3419×1013 14.838 38.430 [3]
205  Algeria 34,895,000 2009 2,381,741 2.563685×1013 14.651 37.946 [3]
206  Papua New Guinea 6,732,000 2009 462,840 4.9820×1012 14.545 37.671 [3]
207  Argentina 40,134,425 June 30, 2009 2,780,400 2.9928×1013 14.435 37.386 [68]
208  Somalia 9,133,000 2009 637,657 6.86368×1012 14.323 37.096 [3]
209  Belize 322,100 June 30, 2008 23,000 2.5×1011 14.004 36.270 [69]
210  Pitcairn Islands (UK) 67 2009 5 54,000,000 13.4 34.706 [3]
211  New Caledonia (France) 244,410 January 1, 2009 18,575 1.9994×1011 13.158 34.079 [11]
212  Norway 54,65,570 अगस्त 2, 2021 385,155 4.14577×1012 14.191 36.755 [70]
213  Niger 15,290,000 2009 1,267,000 1.364×1013 12.068 31.256 [3]
214  Saudi Arabia 25,721,000 2009 2,149,690 2.31391×1013 11.965 30.989 [3]
215  Mali 14,517,176 April 1, 2009 1,240,192 1.334932×1013 11.706 30.318 [71]
216  Republic of the Congo 3,998,904 2009 342,000 3.68×1012 11.693 30.285 [3]
217  Turkmenistan 5,110,000 2009 488,100 5.254×1012 10.469 27.115 [3]
218  Oman 2,845,000 2009 309,500 3.331×1012 9.192 23.807 [3]
219  Bolivia 9,879,000 2009 1,098,581 1.182503×1013 8.993 23.292 [3]
220  Chad 11,274,106 June 2009 1,284,000 1.382×1013 8.78 22.740 [72]
221  Russia 141,900,000 January 1, 2009 17,098,242 1.8404395×1014 8.299 21.494 [73]
222  Niue (New Zealand) 2,000 2009 260 2.8×109 7.692 19.922 [3]
223  Central African Republic 4,422,000 2009 622,984 6.70574×1012 7.098 18.384 [3]
224  Kazakhstan 15,776,492 July 1, 2009 2,724,900 2.9331×1013 5.79 14.996 [74]
225  Gabon 1,475,000 2009 267,668 2.88115×1012 5.511 14.273 [3]
226  Libya 6,420,000 2009 1,759,540 1.89395×1013 3.649 9.451 [3]
227  Guyana 762,000 2009 214,969 2.31391×1012 3.545 9.182 [3]
228  Canada 3,83,85,000 अगस्त 2, 2021 9,984,670 1.074741×1014 3.844 9.956 [75]
229  Botswana 1,950,000 2009 581,730 6.2617×1012 3.352 8.682 [3]
230  Mauritania 3,291,000 2009 1,025,520 1.10386×1013 3.209 8.311 [3]
231  Suriname 520,000 2009 163,820 1.7633×1012 3.174 8.221 [3]
232  Iceland 319,246 July 1, 2009 103,000 1.11×1012 3.099 8.026 Statistics Iceland
233  Australia 2,72,91,352 अगस्त 2, 2021 7,682,300 8.2692×1013 3.552 9.200 [76]
234  Namibia 2,171,000 2009 824,292 8.87261×1012 2.634 6.822 [3]
235 साँचा:देश आँकड़े French Guiana (France) 187,056 90,000 9.7×1011 2.078 5.382
236  Western Sahara 513,000 2009 266,000 2.86×1012 1.929 4.996 [3]
237  Mongolia 2,671,000 2009 1,564,116 1.683600×1013 1.708 4.424 [3]
238  Falkland Islands (UK) 3,140 2009 12,173 1.3103×1011 0.258 0.668 [3]
239  Greenland (Denmark) 57,000 2009 2,175,600 2.3418×1013 0.026 0.067 [3][77]
Rank Country/Region of special position Population Date Last Updated Area
(km2)
Area
(mi2)
Density
(/km2)
Density
(/mi2)
Notes

Source: Unless otherwise specified (or unless entered in error without specifying the data source) figures for Population and Population Density figures are sourced from year 2005 data in संयुक्त राष्ट्र World Population Prospects (2004 revision). Area figures given here are taken from various (usually unspecified) sources.

  • यूरोपीय संघ The European Union is a sui generis supranational union possessing "country-like" characteristics. The entity is composed of 27 member states. Its population density has been estimated at 114, and it would be ranked 93rd if it were included in the list (population: 494,070,000, area: 4,422,773 km2). See also: List of regional organizations by population.
  • Macau, a Special Administrative Region of the People's Republic of China, has a higher population density than any entity on this list, with 520,000 people sharing an area of 29.2 km2—a population density of over 17,000 persons per km2.
  • The most densely populated sovereign nation is Monaco, with a population density of 16,754 people/km2.
  • Antarctica is a continent of 14,400,000 km2 in area with territorial claims from multiple countries that are not included elsewhere in the above table. With a population of roughly 1000, this results in a population density of ~0.00007 people per km2 (far below Greenland's density of 0.026). A peak summer population of ~5000 results in a density of ~0.00035.

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. World POPClock Projection Archived 2010-01-03 at the Wayback Machine at 18:42, 28 अक्टूबर 2008 (UTC)
  2. Macao Population 2009 estimate Archived 2016-01-28 at the Wayback Machine Statistics and Census Service, Macao SAR Government. Retrieved 10 नवम्बर 2009
  3. अ॰अ अ॰आ अ॰इ अ॰ई अ॰उ अ॰ऊ अ॰ए अ॰ऐ अ॰ओ अ॰औ अ॰क अ॰ख अ॰ग अ॰घ अ॰ङ अ॰च अ॰छ अ॰ज अ॰झ अ॰ञ अ॰ट अ॰ठ अ॰ड अ॰ढ अ॰ण अ॰त अ॰थ अ॰द अ॰ध अ॰न अ॰प अ॰फ अ॰ब अ॰भ अ॰म अ॰य अ॰र अ॰ल अ॰व अ॰श अ॰ष अ॰स अ॰ह आ॰अ आ॰आ आ॰इ आ॰ई आ॰उ आ॰ऊ आ॰ए आ॰ऐ आ॰ओ आ॰औ आ॰क आ॰ख आ॰ग आ॰घ आ॰ङ आ॰च आ॰छ आ॰ज आ॰झ आ॰ञ आ॰ट आ॰ठ आ॰ड आ॰ढ आ॰ण आ॰त आ॰थ आ॰द आ॰ध आ॰न आ॰प आ॰फ आ॰ब आ॰भ अ॰म आ॰य आ॰र आ॰ल आ॰व आ॰श आ॰ष आ॰स आ॰ह इ॰अ इ॰आ इ॰इ इ॰ई इ॰उ इ॰ऊ इ॰ए इ॰ऐ Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1" (.PDF). 2008 revision. संयुक्त राष्ट्र. अभिगमन तिथि:
  4. The Monaco government uses a smaller surface area figure resulting in a population density of 18,078 per km2
  5. Singapore Population Mid-2009 estimate Archived 2009-02-21 at the Wayback Machine Statistics Singapore.
  6. Hong Kong Statistics 2008 estimate Archived 2008-05-19 at the Wayback Machine Census and Statistics Department. The Government of the Hong Kong Special Administrative Region. Retrieved 8 जून 2009
  7. Population density calculated using surface area and population figures from [1] Archived 2010-07-11 at the Wayback Machine
  8. Latest figure from the World Bank Development Indicators Database is 1,090 per km2
  9. CIA World Factbook Archived 2010-03-24 at the Wayback Machine, accessed 23 जनवरी 2009. Population Density figure is based on the population and area figures
  10. CIA World Factbook Archived 2010-03-24 at the Wayback Machine, accessed 23 जनवरी 2009. Population Density figure is based on the population and area figures
  11. 65,447,374 Includes 7 French overseas collectivities: French Polynesia (259,596 inh. in Aug. 2007), New Caledonia (244,410 inh. in Jan. 2008), Mayotte (186,452 inh. in July 2007), Saint Martin (35,263 inh. in Jan. 2006), Wallis and Futuna (13,484 inh. in Jul. 2008), Saint Barthélemy (8,450 inh. in Jan. 2007), Saint Pierre and Miquelon (6,125 inh. in Jan. 2006).
  12. Population density calculated using surface area and population figures from CIA World Factbook Archived 2017-11-07 at the Wayback Machine. Republic of China (Taiwan) as of 2005; Serbia as of 2002, Kosovo excluded; Montenegro as of 2004.
  13. "संग्रहीत प्रति" (PDF). मूल से 26 मार्च 2009 को पुरालेखित (PDF). अभिगमन तिथि 9 फ़रवरी 2010.
  14. Population density calculated using surface area and population figures from INSEE Mayotte Archived 2009-04-22 at the Wayback Machine.
  15. Population density calculated using surface area and population figures from [2] Archived 2010-01-05 at the Wayback Machine.
  16. Netherlands, cbs.nl, मूल से 22 दिसंबर 2010 को पुरालेखित, अभिगमन तिथि 2009-10-27
  17. Indiastat. "Indian Official Population Clock". मूल से 26 दिसंबर 2014 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2010-01-27.
  18. "Israeli Central Bureau of Statistics". मूल से 19 मार्च 2012 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 9 फ़रवरी 2010.
  19. "Official Japan Statistics Bureau estimate". मूल से 24 मई 2011 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 9 फ़रवरी 2010.
  20. Philippines 2007 census, National Statistics Office of the Philippines, मूल से 20 दिसंबर 2008 को पुरालेखित, अभिगमन तिथि 2009-05-27
  21. http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=462&idmid=2&ItemID=9198 Archived 2009-11-13 at the Wayback Machine Official preliminary results of the 2009 census
  22. Figure without the territories of Saint-Martin and Saint-Barthélemy detached from Guadeloupe on February 22, 2007.
  23. http://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Presse/pm/2009/11/PD09__417__12411.psml Archived 2010-01-07 at the Wayback Machine Federal Statistical Office
  24. "Official Pakistani Population clock". Ministry of Economic Affairs and Statistics. मूल से 15 फ़रवरी 2013 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि January 17, 2010.
  25. http://demo.istat.it/bilmens2009gen/index_e.html Archived 2010-02-23 at the Wayback Machine Official ISTAT estimate
  26. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/en/index/themen/01/02/blank/key/bevoelkerungsstand.html Archived 2016-06-28 at the Wayback Machine Official Switzerland Statistics estimate
  27. Population estimate (2008), Departament d'Estadística, Govern d'Andorra Archived 2011-05-11 at the Wayback Machine (कैटलन)
  28. The UN figure is not consistent with the figure based on dividing the population by the area. The calculated figure is 102,311 pop. 136.963 प्रति वर्ग किलोमीटर (354.733/मील2) instead.
  29. http://www.cpirc.org.cn/index.asp Archived 2003-12-04 at the Wayback Machine Chinese Population clock (Chinese language)
  30. Population figure based upon the 2004 census, density figure thus calculated.[3] Archived 2006-04-23 at the Wayback Machine
  31. https://web.archive.org/web/20090704111641/http://www.czso.cz/eng/csu.nsf/informace/aoby061209.doc Czech Statistical Office
  32. https://archive.is/20120730112027/www.dopa.go.th/stat/y_stat51.html Official Thai Statistics estimate
  33. http://www.statistica.md/index.php?l=en Archived 2009-11-13 at the Wayback Machine National Bureau of Statistics of Moldova
  34. http://demografi.bps.go.id/versi2/index.php?option=com_proyeksi&Itemid=100018&kat=1&w=1280 Archived 2010-01-08 at the Wayback Machine Statistics Indonesia estimate
  35. INSEE, Government of France. "Population totale par sexe et âge au 1er janvier 2010, France métropolitaine". मूल से 19 दिसंबर 2018 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2010-01-19. (फ्रेंच)
  36. http://www.azstat.org/statinfo/demoqraphic/en/1_1.shtml Archived 2010-01-11 at the Wayback Machine State Statistical Committee of Azerbaijan
  37. http://www.stat.si/eng/preb_ura.asp Archived 2010-04-10 at the Wayback Machine Official Slovenian population clock
  38. http://www.turkstat.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=6178 Archived 2010-12-04 at WebCite Turkish Statistical Institute estimate
  39. Latest population estimate from Department of Statistics Malaysia Archived 2008-11-18 at the Wayback Machine, retrieved 28 अक्टूबर 2008.
  40. "General Population Census of Cambodia 2008 - Provisional population totals, National Institute of Statistics, Ministry of Planning, released 3rd September, 2008" (PDF). मूल से 13 मार्च 2012 को पुरालेखित (PDF). अभिगमन तिथि 9 फ़रवरी 2010.
  41. Population figure based upon the 2006 census, density figure thus calculated.[4] Archived 2009-02-25 at the Wayback Machine
  42. http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2009/ds/kn/kn_e/kn0909_e.html Archived 2018-11-06 at the Wayback Machine Official UKRSTAT estimate
  43. http://www.msrintranet.capmas.gov.eg/pls/fdl/tst12e?action=1&lname=%201 Archived 2012-10-30 at the Wayback Machine Official Egyptian Population clock
  44. http://www.csa.gov.et/surveys/National%20statistics/national%20statistics%202007/Population.pdf Archived 2008-11-18 at the Wayback Machine Ethiopia Central Statistics Agency
  45. http://www.hcp.ma Archived 2011-09-29 at the Wayback Machine Official Moroccan Population clock
  46. http://www.ins.nat.tn/indexen.php Archived 2015-09-04 at the Wayback Machine National Statistics Institute of Tunisia
  47. http://www.inegi.org.mx/inegi/contenidos/espanol/prensa/contenidos/estadisticas/2009/poblacion09.asp?s=inegi&c=2734&ep=18 Archived 2011-07-22 at the Wayback Machine INEGI estimate
    http://www.conapo.gob.mx/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=193 Archived 2011-05-26 at the Wayback Machine National Population Statistics of Mexico
    For the Conapo estimates, check under República Mexicana and press "Ver" for statistics.
  48. http://www.inec.gov.ec Archived 2009-11-13 at the Wayback Machine Official Ecuadorian population clock
  49. https://web.archive.org/web/20090711005306/http://belstat.gov.by/homep/ru/publications/population.pdf Official statistics of Belarus
  50. http://www.statssa.gov.za/publications/P0302/P03022009.pdf Archived 2011-06-27 at the Wayback Machine Statistics South Africa
  51. http://www.dane.gov.co/reloj/reloj_animado.php Archived 2015-09-05 at the Wayback Machine Official Colombian Population clock
  52. Central Intelligence Agency (2009). "Madagascar". The World Factbook. मूल से 25 अगस्त 2011 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि January 9, 2010.
  53. http://www.hagstova.fo/portal/page/portal/HAGSTOVAN/Statistics_%20Faroe_Islands Archived 2011-05-11 at the Wayback Machine Official statistics of the Faroe Islands
  54. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[5] Archived 2008-06-19 at the Wayback Machine
  55. http://www.census.gov/population/www/popclockus.html Archived 2015-05-16 at the Wayback Machine Official USA Population clock
  56. http://www.emansion.gov.lr/doc/Population_by_County.pdf Archived 2013-08-27 at WebCite 2008 Population and Housing Census
  57. http://www.ine.gov.ve Archived 2019-09-12 at the Wayback Machine Official Venezuelan Population clock
  58. Central Intelligence Agency (2006). "Democratic Republic of the Congo". [[The World Factbook]]. ISSN 1553-8133. मूल से 28 जनवरी 2018 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 9 फ़रवरी 2010. नामालूम प्राचल |month= की उपेक्षा की गयी (मदद); URL–wikilink conflict (मदद)
  59. Population figure from the 2003 census, surface area based upon the 83% of Abkhazia controlled by the Republic of Abkhazia at the present moment, density figure calculated using these two figures.[6]
  60. Population figure 2005 estimate, density figure calculated using this estimate.[7] Archived 2001-03-01 at the Wayback Machine [8] Archived 2009-05-04 at the Wayback Machine
  61. http://www.ibge.gov.br/english Archived 2013-01-10 at the Wayback Machine Official Brazilian population clock
  62. http://www.ine.cl/canales/chile_estadistico/demografia_y_vitales/proyecciones/Informes/Microsoft%20Word%20-%20InforP_T.pdf Archived 2010-02-14 at WebCite Official INE projection (p.36)
  63. http://www.inei.gob.pe/web/NotaPrensa/Attach/8477.pdf Archived 2009-12-30 at the Wayback Machine Official INEI estimate
  64. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[9] Archived 2011-02-17 at the Wayback Machine
  65. http://www.stats.govt.nz/browse_for_stats/population/estimates_and_projections/SubnationalPopulationEstimates_HOTP30Jun09.aspx Archived 2010-02-04 at the Wayback Machine Population Estimates as at 30 जून 2009
  66. http://www.vaestorekisterikeskus.fi/vrk/home.nsf/pages/index_eng Archived 2009-04-15 at the Wayback Machine Official Finnish Population clock
  67. http://www.cbs.gov.sd Archived 2018-03-15 at the Wayback Machine 2008 Sudanese census
  68. https://web.archive.org/web/20050514050103/http://www.indec.gov.ar/nuevaweb/cuadros/2/proyecciones_cuadro1.xls Official INDEC estimate
  69. http://www.cso.gov.bz/dms20uc/dynamicdata/docs/20090227122642_2.pdf Archived 2009-11-13 at the Wayback Machine Statistical Institute of Belize
  70. http://www.ssb.no/english/subjects/02/befolkning_en/ Archived 2009-06-21 at the Wayback Machine Official Norwegian Population clock
  71. "Mali preliminary 2009 census". Institut National de la Statistique. मूल से 18 अप्रैल 2010 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि January 12, 2010.
  72. http://www.cefod.org/spip.php?article2169 Archived 2011-05-11 at the Wayback Machine Chadian 2009 census
  73. https://web.archive.org/web/20091127144220/http://www.gks.ru/bgd/free/b09_00/IssWWW.exe/Stg/d10/8-0.htm Federal State Statistics Service of Russia
  74. http://www.eng.stat.kz/digital/Population/DocLib/hs0906eks.xls Archived 2011-05-04 at the Wayback Machine National Statistics Agency estimate
  75. http://www.statcan.gc.ca/edu/clock-horloge/edu06f_0001-eng.htm Official Canadian Population clock
  76. http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/94713ad445ff1425ca25682000192af2/1647509ef7e25faaca2568a900154b63?OpenDocument Archived 2011-08-21 at WebCite Official Australian Population clock
  77. Government of Greenland population estimate Archived 2010-05-14 at the Wayback Machine Government of Greenland (Grønlands Selvstyre). Retrieved 13 अगस्त 2009