जनसंख्या घनत्व के अनुसार देशों और अधीन क्षेत्रों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज
देश के अनुसार जनसंख्या घनत्व (व्यक्ति प्रति किमी2), 2006

निम्न सूची किसी देश या अधीनक्षेत्र की मानव जनसंख्या घनत्व की सूची है, जिसे प्रति वर्ग किलोमीटर या प्रति वर्ग मील में उपस्थित मानव निवासियों की संख्या के आधार पर बनाया गया है। सूची में संप्रभु राष्ट्रों और स्वायत्तशासी अधीन क्षेत्र को आईएसओ मानक ISO 3166-1 के अनुसार शामिल किया गया है।

स्थान देश/क्षेत्र जनसंख्या तिथि अंतिम अद्यतन क्षेत्रफल
(किमी2)
क्षेत्रफल
(मील2)
घनत्व
(/किमी2)
घनत्व
(/मील2)
टिप्पणी
विश्व (केवल भूमि) 7,40,23,47,500 सितंबर 24, 2017 14,89,40,000 5,75,10,000 वर्ग मील 49.7 128.722 /वर्ग मी. [1]
विश्व (जल के साथ) 7,40,23,47,500 सितंबर 24, 2017 51,00,72,000 19,69,40,000 वर्ग मील 14.512 37.586 /वर्ग मी. [1]
1 Flag of Macau.svg मकाउ (चीन) 541,200 30 सितम्बर 2009 29.2 11.3 वर्ग मील 18,534.247 48,003.479 /वर्ग मी. [2]
2 Flag of Monaco.svg मोनाको 33,000 2009 1.95 0.75 वर्ग मील 16,923.077 43,830.568 /वर्ग मी. [3][4]
3 Flag of Singapore.svg सिंगापुर 4,987,600 मध्य-2009 710.2 274.2 वर्ग मील 7,022.81 18,188.994 /वर्ग मी. [5]
4 Flag of Hong Kong.svg हांग कांग (चीन) 7,008,900 31 दिसम्बर 2008 1,104 426 वर्ग मील 6,348.641 16,442.905 /वर्ग मी. [6]
5 Flag of Gibraltar.svg जिब्राल्टर (संयुक्त राजशाही) 31,000 2009 6.8 2.6 वर्ग मील 4,558.824 11,807.300 /वर्ग मी. [3]
6 साँचा:देश आँकड़े वेटिकन नगर 826 2009 0.44 0.17 वर्ग मील 1,877.273 4,862.115 /वर्ग मी. [3][7]
7 Flag of Malta.svg माल्टा 413,627 1 जनवरी 2009 316 122 वर्ग मील 1,308.946 3,390.155 /वर्ग मी. Eurostat estimate
8 साँचा:देश आँकड़े बरमुडा (UK) 65,000 2009 53 20 वर्ग मील 1,226.415 3,176.400 /वर्ग मी. [3]
9 Flag of Bangladesh.svg बांग्लादेश 162,221,000 2009 1,43,998 55,598 वर्ग मील 1,126.55 2,917.751 /वर्ग मी. [3][8]
10 Flag of Bahrain.svg Bahrain 791,000 2009 720 280 वर्ग मील 1,098.611 2,845.389 /वर्ग मी. [3]
11 Flag of Maldives.svg मालदीव 309,000 2009 298 115 वर्ग मील 1,036.913 2,685.592 /वर्ग मी. [3]
12 साँचा:देश आँकड़े Guernsey (UK) 65,726 78 30 वर्ग मील 842.641 2,182.430 /वर्ग मी. [9]
13 Flag of Jersey.svg Jersey (UK) 91,533 116 45 वर्ग मील 789.078 2,043.703 /वर्ग मी. [10]
14 साँचा:देश आँकड़े Palestinian territories 4,018,332 6,020 2,320 वर्ग मील 667.497 1,728.809 /वर्ग मी.
15 साँचा:देश आँकड़े Saint-Martin (France) 35,263 January 1, 2009 53.2 20.5 वर्ग मील 662.838 1,716.743 /वर्ग मी. [11]
16 Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Taiwan(Republic of China) 23,069,345 June 30, 2009 35,980 13,890 वर्ग मील 639.439 1,656.139 /वर्ग मी. [12]
17 साँचा:देश आँकड़े Mauritius 1,288,000 2009 2,040 790 वर्ग मील 631.373 1,635.249 /वर्ग मी. [3]
18 Flag of Barbados.svg Barbados 256,000 2009 430 170 वर्ग मील 595.349 1,541.947 /वर्ग मी. [3]
19 Flag of Aruba.svg Aruba (Netherlands) 107,000 2009 193 75 वर्ग मील 554.404 1,435.900 /वर्ग मी. [3]
20 साँचा:देश आँकड़े San Marino 30,800 January 1, 2008 61 24 वर्ग मील 504.918 1,307.732 /वर्ग मी. [13]
21 साँचा:देश आँकड़े Mayotte (France) 186,452 January 1, 2009 374 144 वर्ग मील 498.535 1,291.200 /वर्ग मी. [11][14]
22 Flag of South Korea (bordered).svg South Korea 48,456,369 2009 99,538 38,432 वर्ग मील 486.813 1,260.840 /वर्ग मी. [3][15]
23 साँचा:देश आँकड़े Nauru 10,000 2009 21 8.1 वर्ग मील 476.19 1,233.326 /वर्ग मी. [3]
24 साँचा:देश आँकड़े Puerto Rico (US) 3,982,000 2009 8,875 3,427 वर्ग मील 448.676 1,162.066 /वर्ग मी. [3]
25 Flag of Lebanon.svg Lebanon 4,224,000 2009 10,452 4,036 वर्ग मील 404.133 1,046.700 /वर्ग मी. [3]
26 साँचा:देश आँकड़े Saint-Barthélemy (France) 8,450 January 1, 2009 21 8.1 वर्ग मील 402.381 1,042.162 /वर्ग मी. [11]
27 साँचा:देश आँकड़े Tuvalu 10,441 2009 26 10 वर्ग मील 401.577 1,040.080 /वर्ग मी. [3]
28 Flag of the Netherlands.svg Netherlands 16,835,537 सितंबर 24, 2017 41,526 16,033 वर्ग मील 405.422 1,050.038 /वर्ग मी. [16]
29 साँचा:देश आँकड़े Rwanda 9,998,000 2009 26,338 10,169 वर्ग मील 379.604 983.170 /वर्ग मी. [3]
30 Flag of Haiti.svg Haiti 10,033,000 2009 27,750 10,710 वर्ग मील 361.55 936.410 /वर्ग मी. [3]
31 Flag of India.svg India 1,29,43,10,000 सितंबर 24, 2017 32,87,263 12,69,219 वर्ग मील 393.735 1,019.769 /वर्ग मी. [17]
32 साँचा:देश आँकड़े Martinique (France) 402,000 1,128 436 वर्ग मील 356.383 923.028 /वर्ग मी.
33 Flag of Belgium.svg Belgium 10,827,519 January 1, 2010 30,528 11,787 वर्ग मील 354.675 918.604 /वर्ग मी. Eurostat estimate
34 Flag of the Marshall Islands.svg Marshall Islands 62,000 2009 181 70 वर्ग मील 342.541 887.177 /वर्ग मी. [3]
35 Flag of Israel.svg Israel 7,509,300 December 30, 2009 22,072 8,522 वर्ग मील 340.218 881.161 /वर्ग मी. [18]
36 Flag of Japan.svg Japan 127,470,000 January 1, 2010 3,77,873 1,45,898 वर्ग मील 337.336 873.696 /वर्ग मी. [19]
37 Flag of American Samoa.svg American Samoa (US) 67,000 2009 199 77 वर्ग मील 336.683 872.005 /वर्ग मी. [3]
38 साँचा:देश आँकड़े Guam (US) 178,000 2009 549 212 वर्ग मील 324.226 839.741 /वर्ग मी. [3]
39 साँचा:देश आँकड़े Saint Lucia 172,000 2009 539 208 वर्ग मील 319.109 826.489 /वर्ग मी. [3]
40 साँचा:देश आँकड़े United States Virgin Islands (US) 110,000 2009 347 134 वर्ग मील 317.003 821.034 /वर्ग मी. [3]
41 साँचा:देश आँकड़े Réunion (France) 785,139 2,510 970 वर्ग मील 312.804 810.159 /वर्ग मी.
42 Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka 20,238,000 2009 65,610 25,330 वर्ग मील 308.459 798.905 /वर्ग मी. [3]
43 Flag of the Philippines.svg Philippines 92,226,600 Mid-2009 3,00,076 1,15,860 वर्ग मील 307.344 796.017 /वर्ग मी. [20]
44 Flag of the Comoros.svg Comoros 676,000 2009 2,235 863 वर्ग मील 302.461 783.370 /वर्ग मी. [3]
45 Flag of Grenada.svg Grenada 104,000 2009 344 133 वर्ग मील 302.326 783.021 /वर्ग मी. [3]
46 Flag of Burundi.svg Burundi 8,303,000 2009 27,834 10,747 वर्ग मील 298.304 772.604 /वर्ग मी. [3]
47 Flag of El Salvador.svg El Salvador 6,163,000 2009 21,041 8,124 वर्ग मील 292.904 758.618 /वर्ग मी. [3]
48 साँचा:देश आँकड़े Saint Vincent and the Grenadines 109,000 2009 388 150 वर्ग मील 280.928 727.600 /वर्ग मी. [3]
49 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad and Tobago 1,339,000 2009 5,130 1,980 वर्ग मील 261.014 676.023 /वर्ग मी. [3]
50 Flag of Vietnam.svg Vietnam 85,789,573 April 1, 2009 3,31,689 1,28,066 वर्ग मील 258.645 669.887 /वर्ग मी. [21]
51 Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom 62,041,708 January 1, 2010 2,43,610 94,060 वर्ग मील 254.676 659.608 /वर्ग मी. Eurostat estimate
52 साँचा:देश आँकड़े Guadeloupe (France) 405,000 February 22, 2007 1,628 629 वर्ग मील 248.771 644.314 /वर्ग मी. [22]
53 साँचा:देश आँकड़े Netherlands Antilles (Netherlands) 198,000 2009 800 310 वर्ग मील 247.5 641.022 /वर्ग मी. [3]
54 Flag of Jamaica.svg Jamaica 2,719,000 2009 10,991 4,244 वर्ग मील 247.384 640.722 /वर्ग मी. [3]
55 Flag of Germany.svg Germany 82,689,210 March 31, 2009 3,57,022 1,37,847 वर्ग मील 229.348 594.009 /वर्ग मी. [23]
56 Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein 35,981 January 1, 2010 160 62 वर्ग मील 224.881 582.439 /वर्ग मी. Eurostat estimate
57 Flag of the Cayman Islands.svg Cayman Islands (UK) 56,000 2009 264 102 वर्ग मील 212.121 549.391 /वर्ग मी. [3]
58 Flag of Pakistan.svg Pakistan 186,334,713 सितंबर 24, 2017 8,03,940 3,10,400 वर्ग मील 231.777 600.300 /वर्ग मी. [24]
59 Flag of the Dominican Republic.svg Dominican Republic 10,090,000 2009 48,671 18,792 वर्ग मील 207.31 536.930 /वर्ग मी. [3]
60 Flag of Italy.svg Italy 60,200,060 June 2009 3,01,318 1,16,340 वर्ग मील 199.789 517.451 /वर्ग मी. [25]
61 Flag of North Korea.svg North Korea 24,051,706 October, 2008 1,20,538 46,540 वर्ग मील 199.536 516.796 /वर्ग मी. UNFPA
62 Flag of Nepal.svg Nepal 29,331,000 2009 1,47,181 56,827 वर्ग मील 199.285 516.146 /वर्ग मी. [3]
63 साँचा:देश आँकड़े Saint Kitts and Nevis 52,000 2009 261 101 वर्ग मील 199.234 516.014 /वर्ग मी. [3]
64 Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua and Barbuda 88,000 2009 442 171 वर्ग मील 199.095 515.654 /वर्ग मी. [3]
65 Flag of Luxembourg.svg Luxembourg 502,207 January 1, 2010 2,586 998 वर्ग मील 194.202 502.981 /वर्ग मी. Eurostat estimate
साँचा:देश आँकड़े Kosovo (Serbia; claims independence) 2,100,000 2009 10,908 4,212 वर्ग मील 192.519 498.622 /वर्ग मी. [3]
66 Flag of Switzerland.svg Switzerland 7,761,800 September 30, 2009 41,284 15,940 वर्ग मील 188.01 486.944 /वर्ग मी. [26]
67 साँचा:देश आँकड़े Northern Mariana Islands (US) 87,000 2009 464 179 वर्ग मील 187.5 485.623 /वर्ग मी. [3]
68 साँचा:देश आँकड़े Seychelles 84,000 2009 455 176 वर्ग मील 184.615 478.151 /वर्ग मी. [3]
69 Flag of Andorra.svg Andorra 86,000 2009 468 181 वर्ग मील 183.761 475.939 /वर्ग मी. [3][27]
70 साँचा:देश आँकड़े Sao Tome and Principe 163,000 2009 964 372 वर्ग मील 169.087 437.933 /वर्ग मी. [3]
71 साँचा:देश आँकड़े Kuwait 2,985,000 2009 17,818 6,880 वर्ग मील 167.527 433.893 /वर्ग मी. [3]
72 साँचा:देश आँकड़े Nigeria 154,729,000 2009 9,23,768 3,56,669 वर्ग मील 167.498 433.818 /वर्ग मी. [3]
73 Flag of Anguilla.svg Anguilla (UK) 15,000 2009 91 35 वर्ग मील 164.835 426.921 /वर्ग मी. [3]
74 साँचा:देश आँकड़े Federated States of Micronesia 111,000 2009 702 271 वर्ग मील 158.12 409.529 /वर्ग मी. [3]
75 साँचा:देश आँकड़े British Virgin Islands (UK) 23,000 2009 151 58 वर्ग मील 152.318 394.502 /वर्ग मी. [3]
76 Flag of The Gambia.svg The Gambia 1,705,000 2009 11,295 4,361 वर्ग मील 150.952 390.964 /वर्ग मी. [3]
77 Flag of Tonga.svg Tonga 104,000 2009 747 288 वर्ग मील 139.224 360.589 /वर्ग मी. [3][28]
78 Flag of the People's Republic of China.svg China 1,38,76,68,940 सितंबर 24, 2017 95,96,961 37,05,407 वर्ग मील 144.596 374.502 /वर्ग मी. [29]
79 Flag of Kiribati.svg Kiribati 99,350 2009 726 280 वर्ग मील 136.846 354.430 /वर्ग मी. [3]
80 साँचा:देश आँकड़े Uganda 32,710,000 2009 2,41,038 93,065 वर्ग मील 135.705 351.474 /वर्ग मी. [3]
81 साँचा:देश आँकड़े Transnistria (Moldova) 555,347 4,163 1,607 वर्ग मील 133.401 345.507 /वर्ग मी. [30]
82 Flag of the Czech Republic.svg Czech Republic 10,476,543 March 31, 2009 78,866 30,450 वर्ग मील 132.84 344.054 /वर्ग मी. [31]
83 Flag of Guatemala.svg Guatemala 14,027,000 2009 1,08,889 42,042 वर्ग मील 128.819 333.640 /वर्ग मी. [3]
84 साँचा:देश आँकड़े Malawi 15,263,000 2009 1,18,484 45,747 वर्ग मील 128.819 333.640 /वर्ग मी. [3]
85 Flag of Qatar.svg Qatar 1,409,000 2009 11,000 4,200 वर्ग मील 128.091 331.754 /वर्ग मी. [3]
86 Flag of Denmark.svg Denmark 5,532,531 September 30, 2009 43,094 16,639 वर्ग मील 128.079 331.723 /वर्ग मी. Statistics Denmark
87 Flag of Cape Verde.svg Cape Verde 506,807 2009 4,033 1,557 वर्ग मील 125.665 325.471 /वर्ग मी. [3]
88 Flag of Thailand.svg Thailand 64,232,760 5,13,115 1,98,115 वर्ग मील 125.182 324.220 /वर्ग मी. [32]
89 Flag of Poland.svg Poland 38,163,895 January 1, 2010 3,12,685 1,20,728 वर्ग मील 122.052 316.113 /वर्ग मी. Eurostat estimate[28]
90 साँचा:देश आँकड़े Moldova 4,128,047 33,844 13,067 वर्ग मील 121.973 315.909 /वर्ग मी. [33]
91 Flag of Indonesia.svg Indonesia 231,369,500 19,04,569 7,35,358 वर्ग मील 121.481 314.634 /वर्ग मी. [34]
92 Flag of Syria.svg Syria 21,906,000 2009 1,85,180 71,500 वर्ग मील 118.296 306.385 /वर्ग मी. [3]
93 Flag of Togo.svg Togo 6,619,000 2009 56,785 21,925 वर्ग मील 116.562 301.894 /वर्ग मी. [3]
94 Flag of Portugal.svg Portugal 10,636,888 January 1, 2010 92,391 35,672 वर्ग मील 115.129 298.183 /वर्ग मी. Eurostat estimate[28]
95 Flag of Tokelau.svg Tokelau (New Zealand) 1,378 2009 12 4.6 वर्ग मील 114.833 297.416 /वर्ग मी. [3]
96 Flag of France.svg France (Metropolitan) 62,793,432 January 1, 2010 5,51,500 2,12,900 वर्ग मील 113.859 294.893 /वर्ग मी. [11][35]
97 Flag of Slovakia.svg Slovakia 5,424,057 January 1, 2010 49,033 18,932 वर्ग मील 110.621 286.507 /वर्ग मी. Eurostat estimate
98 Flag of Albania.svg Albania 3,170,000 January 1, 2008 28,748 11,100 वर्ग मील 110.269 285.595 /वर्ग मी. [10]
99 Flag of Armenia.svg Armenia 3,230,100 January 1, 2008 29,800 11,500 वर्ग मील 108.393 280.737 /वर्ग मी. [11]
100 Flag of Hungary.svg Hungary 10,013,628 January 1, 2010 93,032 35,920 वर्ग मील 107.636 278.776 /वर्ग मी. Eurostat estimate
101 Flag of Dominica.svg Dominica 78,940 2009 751 290 वर्ग मील 105.113 272.241 /वर्ग मी. [3]
102 Flag of Azerbaijan.svg Azerbaijan 8,896,900 April 1, 2009 86,600 33,400 वर्ग मील 102.736 266.085 /वर्ग मी. [36]
103 Flag of Cuba.svg Cuba 11,269,400 2009 1,10,861 42,804 वर्ग मील 101.653 263.280 /वर्ग मी. [3]
104 Flag of Slovenia.svg Slovenia 21,86,768 सितंबर 24, 2017 20,256 7,821 वर्ग मील 107.957 279.607 /वर्ग मी. [37]
105 Flag of Serbia.svg Serbia (excluding Kosovo) 7,800,000 2009 77,474 29,913 वर्ग मील 100.679 260.757 /वर्ग मी. [3][12]
106 साँचा:देश आँकड़े Ghana 23,837,000 2009 2,38,533 92,098 वर्ग मील 99.932 258.823 /वर्ग मी. [3]
107 Flag of Austria.svg Austria 8,372,930 January 1, 2010 83,858 32,378 वर्ग मील 99.847 258.603 /वर्ग मी. Eurostat estimate
108 Flag of Turkey.svg Turkey 72,561,312 December 31, 2009 7,83,562 3,02,535 वर्ग मील 92.604 239.843 /वर्ग मी. [38]
109 साँचा:देश आँकड़े Isle of Man (UK) 80,000 2009 572 221 वर्ग मील 91.743 237.613 /वर्ग मी. [3]
110 Flag of Spain.svg Spain 46,087,170 January 1, 2010 5,06,030 1,95,380 वर्ग मील 91.076 235.886 /वर्ग मी. Eurostat estimate
111 Flag of Romania.svg Romania 21,466,174 January 1, 2010 2,38,391 92,043 वर्ग मील 90.046 233.218 /वर्ग मी. Eurostat estimate
112 Flag of Costa Rica.svg Costa Rica 4,579,000 2009 51,100 19,700 वर्ग मील 89.609 232.086 /वर्ग मी. [3]
113 Flag of Cyprus.svg Cyprus 801,851 January 1, 2010 9,251 3,572 वर्ग मील 86.677 224.492 /वर्ग मी. Eurostat estimate
114 Flag of Malaysia.svg Malaysia 28,306,700 3,29,847 1,27,355 वर्ग मील 85.818 222.268 /वर्ग मी. [39]
115 Flag of Greece.svg Greece 11,306,183 January 1, 2010 1,31,957 50,949 वर्ग मील 85.681 221.913 /वर्ग मी. Eurostat estimate
116 Flag of the Cook Islands.svg Cook Islands (New Zealand) 20,000 2009 236 91 वर्ग मील 84.746 219.491 /वर्ग मी. [3]
117 साँचा:देश आँकड़े Republic of Macedonia 2,114,550 25,713 9,928 वर्ग मील 82.237 212.993 /वर्ग मी. Eurostat estimate
118 Flag of Cambodia.svg Cambodia 14,805,000 2009 1,81,035 69,898 वर्ग मील 81.78 211.809 /वर्ग मी. [3][40]
119 Flag of Sierra Leone.svg Sierra Leone 5,696,000 2009 71,740 27,700 वर्ग मील 79.398 205.640 /वर्ग मी. [3]
120 Flag of Benin.svg Benin 8,935,000 2009 1,12,622 43,484 वर्ग मील 79.336 205.479 /वर्ग मी. [3]
121 साँचा:देश आँकड़े Turks and Caicos Islands (UK) 33,000 2009 417 161 वर्ग मील 79.137 204.964 /वर्ग मी. [3][28]
साँचा:देश आँकड़े Northern Cyprus (Cyprus) 264,172 3,355 1,295 वर्ग मील 78.74 203.936 /वर्ग मी. [41]
122 Flag of Croatia.svg Croatia 4,443,000 56,538 21,829 वर्ग मील 78.584 203.532 /वर्ग मी. Eurostat estimate
123 Flag of Ukraine.svg Ukraine 46,936,000 October 1, 2009 6,03,700 2,33,100 वर्ग मील 77.747 201.364 /वर्ग मी. [42]
124 Flag of Egypt.svg Egypt 8,96,34,801 सितंबर 24, 2017 10,01,449 3,86,662 वर्ग मील 89.505 231.817 /वर्ग मी. [43]
125 Flag of France.svg Wallis and Futuna 15,480 January 1, 2009 200 77 वर्ग मील 77.4 200.465 /वर्ग मी. [11]
126 साँचा:देश आँकड़े East Timor 1,134,000 2009 14,874 5,743 वर्ग मील 76.24 197.461 /वर्ग मी. [3]
127 साँचा:देश आँकड़े Myanmar (Burma) 50,020,000 2009 6,76,578 2,61,228 वर्ग मील 73.931 191.480 /वर्ग मी. [3]
128 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnia and Herzegovina 3,781,000 2009 51,197 19,767 वर्ग मील 73.852 191.276 /वर्ग मी. [3]
129 Flag of Ethiopia.svg Ethiopia 79,221,000 July 2008 11,04,300 4,26,400 वर्ग मील 71.739 185.803 /वर्ग मी. [44]
130 Flag of Morocco.svg Morocco 3,42,89,461 सितंबर 24, 2017 4,46,550 1,72,410 वर्ग मील 76.788 198.880 /वर्ग मी. [45]
131 साँचा:देश आँकड़े Jordan 6,316,000 2009 89,342 34,495 वर्ग मील 70.695 183.099 /वर्ग मी. [3]
132 साँचा:देश आँकड़े Iraq 30,747,000 2009 4,38,317 1,69,235 वर्ग मील 70.148 181.682 /वर्ग मी. [3]
132 Flag of Brunei.svg Brunei 400,000 2009 5,765 2,226 वर्ग मील 69.384 179.704 /वर्ग मी. [3]
134 Flag of Kenya.svg Kenya 39,802,000 2009 5,80,367 2,24,081 वर्ग मील 68.581 177.624 /वर्ग मी. [3]
135 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 7,576,751 January 1, 2010 1,10,912 42,823 वर्ग मील 68.313 176.930 /वर्ग मी. Eurostat estimate
136 साँचा:देश आँकड़े Swaziland 1,185,000 2009 17,364 6,704 वर्ग मील 68.245 176.754 /वर्ग मी. [3]
137 साँचा:देश आँकड़े Lesotho 2,067,000 2009 30,355 11,720 वर्ग मील 68.094 176.363 /वर्ग मी. [3]
138 Flag of Honduras.svg Honduras 7,466,000 2009 1,12,492 43,433 वर्ग मील 66.369 171.895 /वर्ग मी. [3]
139 Flag of Côte d'Ivoire.svg Côte d'Ivoire 21,075,000 2009 3,22,463 1,24,504 वर्ग मील 65.356 169.271 /वर्ग मी. [3]
140 Flag of Samoa.svg Samoa 184,984 2009 2,831 1,093 वर्ग मील 65.342 169.235 /वर्ग मी. [3]
141 साँचा:देश आँकड़े French Polynesia (France) 256,603 4,000 1,500 वर्ग मील 64.151 166.150 /वर्ग मी. [11]
142 Flag of Georgia.svg Georgia 4,465,000 69,700 26,900 वर्ग मील 64.06 165.915 /वर्ग मी. Statistics Georgia
143 साँचा:देश आँकड़े Senegal 12,534,000 2009 1,96,722 75,955 वर्ग मील 63.714 165.019 /वर्ग मी. [3]
144 Flag of Ireland.svg Ireland 4,450,878 January 1, 2010 70,273 27,133 वर्ग मील 63.337 164.042 /वर्ग मी. Eurostat estimate
145 साँचा:देश आँकड़े Tunisia 10,327,800 July 1, 2008 1,63,610 63,170 वर्ग मील 63.12 163.480 /वर्ग मी. [46]
146 Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan 27,488,000 2009 4,47,400 1,72,700 वर्ग मील 61.439 159.126 /वर्ग मी. [3]
147 साँचा:देश आँकड़े Montserrat (UK) 5,900 2009 102 39 वर्ग मील 57.843 149.813 /वर्ग मी. [3]
148 Flag of Burkina Faso.svg Burkina Faso 15,757,000 2009 2,74,000 1,06,000 वर्ग मील 57.507 148.942 /वर्ग मी. [3]
149 Flag of the United Arab Emirates.svg United Arab Emirates 4,599,000 2009 83,600 32,300 वर्ग मील 55.012 142.480 /वर्ग मी. [3]
150 Flag of Mexico.svg Mexico 107,550,697 19,58,201 7,56,066 वर्ग मील 54.923 142.250 /वर्ग मी. [47]
151 Flag of Lithuania.svg Lithuania 3,329,227 January 1, 2010 65,300 25,200 वर्ग मील 50.984 132.048 /वर्ग मी. Eurostat estimate
152 Flag of Ecuador.svg Ecuador 1,56,46,180 सितंबर 24, 2017 2,83,561 1,09,484 वर्ग मील 55.177 142.908 /वर्ग मी. [48]
153 Flag of Tajikistan.svg Tajikistan 6,952,000 2009 1,43,100 55,300 वर्ग मील 48.581 125.824 /वर्ग मी. [3]
154 Flag of Belarus.svg Belarus 9,755,106 2,07,600 80,200 वर्ग मील 46.99 121.704 /वर्ग मी. [49]
155 Flag of Fiji.svg Fiji 849,000 2009 18,274 7,056 वर्ग मील 46.459 120.328 /वर्ग मी. [3]
156 Flag of Tanzania.svg Tanzania 43,739,000 2009 9,45,087 3,64,900 वर्ग मील 46.28 119.865 /वर्ग मी. [3][28]
157 Flag of Bhutan.svg Bhutan 2,162,546 47,000 18,000 वर्ग मील 46.012 119.171 /वर्ग मी. [3]
158 Flag of Afghanistan.svg Afghanistan 29,863,010 2009 6,52,090 2,51,770 वर्ग मील 45.796 118.611 /वर्ग मी. [3]
159 Flag of Panama.svg Panama 3,454,000 2009 75,517 29,157 वर्ग मील 45.738 118.461 /वर्ग मी. [3]
160 Flag of Iran.svg Iran 74,196,000 2009 16,48,195 6,36,372 वर्ग मील 45.017 116.593 /वर्ग मी. [3]
161 Flag of Montenegro.svg Montenegro 630,548 2009 14,026 5,415 वर्ग मील 44.956 116.436 /वर्ग मी. [3][12]
162 Flag of Yemen.svg Yemen 23,580,000 2009 5,27,968 2,03,850 वर्ग मील 44.662 115.674 /वर्ग मी. [3]
163 साँचा:देश आँकड़े Guinea-Bissau 1,611,000 2009 36,125 13,948 वर्ग मील 44.595 115.501 /वर्ग मी. [3]
164 Flag of Nicaragua.svg Nicaragua 5,743,000 2009 1,30,000 50,000 वर्ग मील 44.177 114.418 /वर्ग मी. [3]
165 Flag of Palau.svg Palau 20,000 2009 459 177 वर्ग मील 43.573 112.854 /वर्ग मी. [3]
166 साँचा:देश आँकड़े Eritrea 5,073,000 2009 1,17,600 45,400 वर्ग मील 43.138 111.727 /वर्ग मी. [3]
167 Flag of Cameroon.svg Cameroon 19,522,000 2009 4,75,442 1,83,569 वर्ग मील 41.061 106.348 /वर्ग मी. [3]
168 साँचा:देश आँकड़े Guinea 10,069,000 2009 2,45,857 94,926 वर्ग मील 40.955 106.073 /वर्ग मी. [3]
169 Flag of South Africa.svg South Africa 49,320,500 July 1, 2009 12,21,037 4,71,445 वर्ग मील 40.392 104.615 /वर्ग मी. [50]
170 Flag of Saint Helena.svg Saint Helena (UK) 4,918 2009 122 47 वर्ग मील 40.311 104.405 /वर्ग मी. [3]
171 Flag of Colombia.svg Colombia 4,92,88,200 सितंबर 24, 2017 11,38,914 4,39,737 वर्ग मील 43.276 112.084 /वर्ग मी. [51]
172 Flag of Djibouti.svg Djibouti 864,000 2009 23,200 9,000 वर्ग मील 37.241 96.454 /वर्ग मी. [3]
173 साँचा:देश आँकड़े Madagascar 20,653,556 July 2009 5,87,041 2,26,658 वर्ग मील 35.182 91.121 /वर्ग मी. [52]
174 साँचा:देश आँकड़े Faroe Islands (Denmark) 49,006 August 1, 2009 1,399 540 वर्ग मील 35.029 90.725 /वर्ग मी. [53]
175 Flag of Latvia.svg Latvia 2,248,961 January 1, 2010 64,600 24,900 वर्ग मील 34.82 90.183 /वर्ग मी. Eurostat estimate
176 Flag of Zimbabwe.svg Zimbabwe 13,009,530 2009 3,90,757 1,50,872 वर्ग मील 33.293 86.228 /वर्ग मी. [3]
177 साँचा:देश आँकड़े Nagorno-Karabakh (Disputed, Armenia/Azerbaijan) 145,000 4,400 1,700 वर्ग मील 32.955 85.353 /वर्ग मी. [54]
178 Flag of the United States.svg United States of America 33,04,18,000 सितंबर 24, 2017 96,29,091 37,17,813 वर्ग मील 34.315 88.875 /वर्ग मी. [55]
179 Flag of Liberia.svg Liberia 3,476,608 March 21, 2008 1,11,369 43,000 वर्ग मील 31.217 80.852 /वर्ग मी. [56]
180 Flag of Venezuela.svg Venezuela 3,20,83,287 सितंबर 24, 2017 9,16,445 3,53,841 वर्ग मील 35.008 90.670 /वर्ग मी. [57]
181 साँचा:देश आँकड़े Estonia 1,340,021 January 1, 2010 45,100 17,400 वर्ग मील 29.712 76.954 /वर्ग मी. [12]
182 Flag of the Republic of the Congo.svg Democratic Republic of the Congo 68,692,542 July 2009 23,44,858 9,05,355 वर्ग मील 29.295 75.874 /वर्ग मी. [58]
183 साँचा:देश आँकड़े Mozambique 22,894,000 2009 8,01,590 3,09,500 वर्ग मील 28.561 73.973 /वर्ग मी. [3]
184 Flag of Abkhazia.svg Abkhazia (Georgia; claims independence) 200,000 7,138 2,756 वर्ग मील 28.019 72.569 /वर्ग मी. [59]
185 साँचा:देश आँकड़े Kyrgyzstan 5,482,000 2009 1,99,900 77,200 वर्ग मील 27.424 71.028 /वर्ग मी. [3]
186 साँचा:देश आँकड़े Laos 6,320,000 2009 2,36,800 91,400 वर्ग मील 26.689 69.124 /वर्ग मी. [3]
187 साँचा:देश आँकड़े Somaliland (Somalia) 3,500,000 1,37,600 53,100 वर्ग मील 25.436 65.879 /वर्ग मी. [60]
188 साँचा:देश आँकड़े Saint-Pierre and Miquelon (France) 6,125 January 1, 2009 242 93 वर्ग मील 25.31 65.553 /वर्ग मी. [11]
189 Flag of the Bahamas.svg The Bahamas 342,000 2009 13,878 5,358 वर्ग मील 24.643 63.825 /वर्ग मी. [3]
190 Flag of Equatorial Guinea.svg Equatorial Guinea 676,000 2009 28,051 10,831 वर्ग मील 24.099 62.416 /वर्ग मी. [3]
191 Flag of Brazil.svg Brazil 20,59,77,545 सितंबर 24, 2017 85,14,877 32,87,612 वर्ग मील 24.19 62.652 /वर्ग मी. [61]
192 Flag of Chile.svg Chile 1,82,91,926 सितंबर 24, 2017 7,56,096 2,91,930 वर्ग मील 24.193 62.660 /वर्ग मी. [62]
193 Flag of Peru.svg Peru 29,132,013 12,85,216 4,96,225 वर्ग मील 21.659 56.097 /वर्ग मी. [63]
194 Flag of Sweden.svg Sweden 9,325,429 September 30, 2009 4,49,964 1,73,732 वर्ग मील 20.725 53.678 /वर्ग मी. Statistics Sweden
195 Flag of Uruguay.svg Uruguay 3,463,197 2009 1,75,016 67,574 वर्ग मील 19.788 51.251 /वर्ग मी. [3]
196 Flag of Vanuatu.svg Vanuatu 240,000 2009 12,189 4,706 वर्ग मील 19.69 50.997 /वर्ग मी. [3]
197 साँचा:देश आँकड़े Solomon Islands 523,000 2009 28,896 11,157 वर्ग मील 18.099 46.876 /वर्ग मी. [3]
198 साँचा:देश आँकड़े South Ossetia (Georgia; claims independence) 70,000 3,900 1,500 वर्ग मील 17.949 46.488 /वर्ग मी. [64]
199 साँचा:देश आँकड़े Zambia 12,935,000 2009 7,52,618 2,90,587 वर्ग मील 17.187 44.514 /वर्ग मी. [3]
200 Flag of New Zealand.svg New Zealand 4,315,800 June 30, 2009 2,70,534 1,04,454 वर्ग मील 15.953 41.318 /वर्ग मी. [65]
201 Flag of Finland.svg Finland 55,30,677 सितंबर 24, 2017 3,38,145 1,30,559 वर्ग मील 16.356 42.362 /वर्ग मी. [66]
202 साँचा:देश आँकड़े Sudan 39,154,490 April 22, 2008 25,05,813 9,67,500 वर्ग मील 15.625 40.469 /वर्ग मी. [67]
203 साँचा:देश आँकड़े Paraguay 6,349,000 2009 4,06,752 1,57,048 वर्ग मील 15.609 40.427 /वर्ग मी. [3]
204 Flag of Angola.svg Angola 18,498,000 2009 12,46,700 4,81,400 वर्ग मील 14.838 38.430 /वर्ग मी. [3]
205 Flag of Algeria.svg Algeria 34,895,000 2009 23,81,741 9,19,595 वर्ग मील 14.651 37.946 /वर्ग मी. [3]
206 Flag of Papua New Guinea.svg Papua New Guinea 6,732,000 2009 4,62,840 1,78,700 वर्ग मील 14.545 37.671 /वर्ग मी. [3]
207 Flag of Argentina.svg Argentina 40,134,425 June 30, 2009 27,80,400 10,73,500 वर्ग मील 14.435 37.386 /वर्ग मी. [68]
208 साँचा:देश आँकड़े Somalia 9,133,000 2009 6,37,657 2,46,201 वर्ग मील 14.323 37.096 /वर्ग मी. [3]
209 Flag of Belize.svg Belize 322,100 June 30, 2008 23,000 8,900 वर्ग मील 14.004 36.270 /वर्ग मी. [69]
210 Flag of the Pitcairn Islands.svg Pitcairn Islands (UK) 67 2009 5 1.9 वर्ग मील 13.4 34.706 /वर्ग मी. [3]
211 Flag of FLNKS.svg New Caledonia (France) 244,410 January 1, 2009 18,575 7,172 वर्ग मील 13.158 34.079 /वर्ग मी. [11]
212 Flag of Norway.svg Norway 52,61,410 सितंबर 24, 2017 3,85,155 1,48,709 वर्ग मील 13.661 35.382 /वर्ग मी. [70]
213 साँचा:देश आँकड़े Niger 15,290,000 2009 12,67,000 4,89,000 वर्ग मील 12.068 31.256 /वर्ग मी. [3]
214 Flag of Saudi Arabia.svg Saudi Arabia 25,721,000 2009 21,49,690 8,30,000 वर्ग मील 11.965 30.989 /वर्ग मी. [3]
215 Flag of Mali.svg Mali 14,517,176 April 1, 2009 12,40,192 4,78,841 वर्ग मील 11.706 30.318 /वर्ग मी. [71]
216 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republic of the Congo 3,998,904 2009 3,42,000 1,32,000 वर्ग मील 11.693 30.285 /वर्ग मी. [3]
217 साँचा:देश आँकड़े Turkmenistan 5,110,000 2009 4,88,100 1,88,500 वर्ग मील 10.469 27.115 /वर्ग मी. [3]
218 साँचा:देश आँकड़े Oman 2,845,000 2009 3,09,500 1,19,500 वर्ग मील 9.192 23.807 /वर्ग मी. [3]
219 Flag of Bolivia.svg Bolivia 9,879,000 2009 10,98,581 4,24,164 वर्ग मील 8.993 23.292 /वर्ग मी. [3]
220 Flag of Chad.svg Chad 11,274,106 June 2009 12,84,000 4,96,000 वर्ग मील 8.78 22.740 /वर्ग मी. [72]
221 Flag of Russia.svg Russia 141,900,000 January 1, 2009 1,70,98,242 66,01,668 वर्ग मील 8.299 21.494 /वर्ग मी. [73]
222 Flag of Niue.svg Niue (New Zealand) 2,000 2009 260 100 वर्ग मील 7.692 19.922 /वर्ग मी. [3]
223 Flag of the Central African Republic.svg Central African Republic 4,422,000 2009 6,22,984 2,40,535 वर्ग मील 7.098 18.384 /वर्ग मी. [3]
224 साँचा:देश आँकड़े Kazakhstan 15,776,492 July 1, 2009 27,24,900 10,52,100 वर्ग मील 5.79 14.996 /वर्ग मी. [74]
225 Flag of Gabon.svg Gabon 1,475,000 2009 2,67,668 1,03,347 वर्ग मील 5.511 14.273 /वर्ग मी. [3]
226 साँचा:देश आँकड़े Libya 6,420,000 2009 17,59,540 6,79,360 वर्ग मील 3.649 9.451 /वर्ग मी. [3]
227 Flag of Guyana.svg Guyana 762,000 2009 2,14,969 83,000 वर्ग मील 3.545 9.182 /वर्ग मी. [3]
228 Flag of Canada.svg Canada 3,68,91,000 सितंबर 24, 2017 99,84,670 38,55,100 वर्ग मील 3.695 9.570 /वर्ग मी. [75]
229 Flag of Botswana.svg Botswana 1,950,000 2009 5,81,730 2,24,610 वर्ग मील 3.352 8.682 /वर्ग मी. [3]
230 साँचा:देश आँकड़े Mauritania 3,291,000 2009 10,25,520 3,95,960 वर्ग मील 3.209 8.311 /वर्ग मी. [3]
231 साँचा:देश आँकड़े Suriname 520,000 2009 1,63,820 63,250 वर्ग मील 3.174 8.221 /वर्ग मी. [3]
232 Flag of Iceland.svg Iceland 319,246 July 1, 2009 1,03,000 40,000 वर्ग मील 3.099 8.026 /वर्ग मी. Statistics Iceland
233 Flag of Australia.svg Australia 2,55,67,960 सितंबर 24, 2017 76,82,300 29,66,200 वर्ग मील 3.328 8.619 /वर्ग मी. [76]
234 Flag of Namibia.svg Namibia 2,171,000 2009 8,24,292 3,18,261 वर्ग मील 2.634 6.822 /वर्ग मी. [3]
235 साँचा:देश आँकड़े French Guiana (France) 187,056 90,000 35,000 वर्ग मील 2.078 5.382 /वर्ग मी.
236 साँचा:देश आँकड़े Western Sahara 513,000 2009 2,66,000 1,03,000 वर्ग मील 1.929 4.996 /वर्ग मी. [3]
237 Flag of Mongolia.svg Mongolia 2,671,000 2009 15,64,116 6,03,909 वर्ग मील 1.708 4.424 /वर्ग मी. [3]
238 साँचा:देश आँकड़े Falkland Islands (UK) 3,140 2009 12,173 4,700 वर्ग मील 0.258 0.668 /वर्ग मी. [3]
239 साँचा:देश आँकड़े Greenland (Denmark) 57,000 2009 21,75,600 8,40,000 वर्ग मील 0.026 0.067 /वर्ग मी. [3][77]
Rank Country/Region of special position Population Date Last Updated Area
(km2)
Area
(mi2)
Density
(/km2)
Density
(/mi2)
Notes

Source: Unless otherwise specified (or unless entered in error without specifying the data source) figures for Population and Population Density figures are sourced from year 2005 data in संयुक्त राष्ट्र World Population Prospects (2004 revision). Area figures given here are taken from various (usually unspecified) sources.

  • साँचा:देश आँकड़े EU The European Union is a sui generis supranational union possessing "country-like" characteristics. The entity is composed of 27 member states. Its population density has been estimated at 114, and it would be ranked 93rd if it were included in the list (population: 494,070,000, area: 4,422,773 km2). See also: List of regional organizations by population.
  • Macau, a Special Administrative Region of the People's Republic of China, has a higher population density than any entity on this list, with 520,000 people sharing an area of 29.2 km2—a population density of over 17,000 persons per km2.
  • The most densely populated sovereign nation is Monaco, with a population density of 16,754 people/km2.
  • Antarctica is a continent of 14,400,000 km2 in area with territorial claims from multiple countries that are not included elsewhere in the above table. With a population of roughly 1000, this results in a population density of ~0.00007 people per km2 (far below Greenland's density of 0.026). A peak summer population of ~5000 results in a density of ~0.00035.

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. World POPClock Projection at 18:42, 28 अक्टूबर 2008 (UTC)
  2. Macao Population 2009 estimate Statistics and Census Service, Macao SAR Government. Retrieved 10 नवम्बर 2009
  3. अ॰अ अ॰आ अ॰इ अ॰ई अ॰उ अ॰ऊ अ॰ए अ॰ऐ अ॰ओ अ॰औ अ॰क अ॰ख अ॰ग अ॰घ अ॰ङ अ॰च अ॰छ अ॰ज अ॰झ अ॰ञ अ॰ट अ॰ठ अ॰ड अ॰ढ अ॰ण अ॰त अ॰थ अ॰द अ॰ध अ॰न अ॰प अ॰फ अ॰ब अ॰भ अ॰म अ॰य अ॰र अ॰ल अ॰व अ॰श अ॰ष अ॰स अ॰ह आ॰अ आ॰आ आ॰इ आ॰ई आ॰उ आ॰ऊ आ॰ए आ॰ऐ आ॰ओ आ॰औ आ॰क आ॰ख आ॰ग आ॰घ आ॰ङ आ॰च आ॰छ आ॰ज आ॰झ आ॰ञ आ॰ट आ॰ठ आ॰ड आ॰ढ आ॰ण आ॰त आ॰थ आ॰द आ॰ध आ॰न आ॰प आ॰फ आ॰ब आ॰भ अ॰म आ॰य आ॰र आ॰ल आ॰व आ॰श आ॰ष आ॰स आ॰ह इ॰अ इ॰आ इ॰इ इ॰ई इ॰उ इ॰ऊ इ॰ए इ॰ऐ Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1" (.PDF). 2008 revision. संयुक्त राष्ट्र. अभिगमन तिथि:
  4. The Monaco government uses a smaller surface area figure resulting in a population density of 18,078 per km2
  5. Singapore Population Mid-2009 estimate Statistics Singapore.
  6. Hong Kong Statistics 2008 estimate Census and Statistics Department. The Government of the Hong Kong Special Administrative Region. Retrieved 8 जून 2009
  7. Population density calculated using surface area and population figures from [1]
  8. Latest figure from the World Bank Development Indicators Database is 1,090 per km2
  9. CIA World Factbook, accessed 23 जनवरी 2009. Population Density figure is based on the population and area figures
  10. CIA World Factbook, accessed 23 जनवरी 2009. Population Density figure is based on the population and area figures
  11. 65,447,374 Includes 7 French overseas collectivities: French Polynesia (259,596 inh. in Aug. 2007), New Caledonia (244,410 inh. in Jan. 2008), Mayotte (186,452 inh. in July 2007), Saint Martin (35,263 inh. in Jan. 2006), Wallis and Futuna (13,484 inh. in Jul. 2008), Saint Barthélemy (8,450 inh. in Jan. 2007), Saint Pierre and Miquelon (6,125 inh. in Jan. 2006).
  12. Population density calculated using surface area and population figures from CIA World Factbook. Republic of China (Taiwan) as of 2005; Serbia as of 2002, Kosovo excluded; Montenegro as of 2004.
  13. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-08-081/EN/KS-SF-08-081-EN.PDF
  14. Population density calculated using surface area and population figures from INSEE Mayotte.
  15. Population density calculated using surface area and population figures from [2].
  16. Netherlands, cbs.nl, http://www.cbs.nl/en-GB/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/bevolkingsteller.htm?languageswitch=on, अभिगमन तिथि: 2009-10-27 
  17. Indiastat. "Indian Official Population Clock". http://www.indiastat.com/. अभिगमन तिथि: 2010-01-27. 
  18. Israeli Central Bureau of Statistics
  19. Official Japan Statistics Bureau estimate
  20. Philippines 2007 census, National Statistics Office of the Philippines, http://www.census.gov.ph/data/pressrelease/2008/pr0830tx.html, अभिगमन तिथि: 2009-05-27 
  21. http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=462&idmid=2&ItemID=9198 Official preliminary results of the 2009 census
  22. Figure without the territories of Saint-Martin and Saint-Barthélemy detached from Guadeloupe on February 22, 2007.
  23. http://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Presse/pm/2009/11/PD09__417__12411.psml Federal Statistical Office
  24. "Official Pakistani Population clock". Ministry of Economic Affairs and Statistics. http://www.census.gov.pk/. अभिगमन तिथि: January 17, 2010. 
  25. http://demo.istat.it/bilmens2009gen/index_e.html Official ISTAT estimate
  26. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/en/index/themen/01/02/blank/key/bevoelkerungsstand.html Official Switzerland Statistics estimate
  27. Population estimate (2008), Departament d'Estadística, Govern d'Andorra (कैटलन)
  28. The UN figure is not consistent with the figure based on dividing the population by the area. The calculated figure is 102,311 pop. 136.963-प्रति-वर्ग-किलोमीटर (354.733 /वर्ग मी.) instead.
  29. http://www.cpirc.org.cn/index.asp Chinese Population clock (Chinese language)
  30. Population figure based upon the 2004 census, density figure thus calculated.[3]
  31. http://web.archive.org/web/20090704111641/http://www.czso.cz/eng/csu.nsf/informace/aoby061209.doc Czech Statistical Office
  32. http://archive.is/20120730112027/www.dopa.go.th/stat/y_stat51.html Official Thai Statistics estimate
  33. http://www.statistica.md/index.php?l=en National Bureau of Statistics of Moldova
  34. http://demografi.bps.go.id/versi2/index.php?option=com_proyeksi&Itemid=100018&kat=1&w=1280 Statistics Indonesia estimate
  35. INSEE, Government of France. "Population totale par sexe et âge au 1er janvier 2010, France métropolitaine". http://www.insee.fr/fr/themes/detail.asp?reg_id=0&ref_id=bilan-demo&page=donnees-detaillees/bilan-demo/pop_age2.htm. अभिगमन तिथि: 2010-01-19.  (फ्रेंच)
  36. http://www.azstat.org/statinfo/demoqraphic/en/1_1.shtml State Statistical Committee of Azerbaijan
  37. http://www.stat.si/eng/preb_ura.asp Official Slovenian population clock
  38. http://www.turkstat.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=6178 Turkish Statistical Institute estimate
  39. Latest population estimate from Department of Statistics Malaysia, retrieved 28 अक्टूबर 2008.
  40. General Population Census of Cambodia 2008 - Provisional population totals, National Institute of Statistics, Ministry of Planning, released 3rd September, 2008
  41. Population figure based upon the 2006 census, density figure thus calculated.[4]
  42. http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2009/ds/kn/kn_e/kn0909_e.html Official UKRSTAT estimate
  43. http://www.msrintranet.capmas.gov.eg/pls/fdl/tst12e?action=1&lname=%201 Official Egyptian Population clock
  44. http://www.csa.gov.et/surveys/National%20statistics/national%20statistics%202007/Population.pdf Ethiopia Central Statistics Agency
  45. http://www.hcp.ma Official Moroccan Population clock
  46. http://www.ins.nat.tn/indexen.php National Statistics Institute of Tunisia
  47. http://www.inegi.org.mx/inegi/contenidos/espanol/prensa/contenidos/estadisticas/2009/poblacion09.asp?s=inegi&c=2734&ep=18 INEGI estimate
    http://www.conapo.gob.mx/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=193 National Population Statistics of Mexico
    For the Conapo estimates, check under República Mexicana and press "Ver" for statistics.
  48. http://www.inec.gov.ec Official Ecuadorian population clock
  49. http://web.archive.org/web/20090711005306/http://belstat.gov.by/homep/ru/publications/population.pdf Official statistics of Belarus
  50. http://www.statssa.gov.za/publications/P0302/P03022009.pdf Statistics South Africa
  51. http://www.dane.gov.co/reloj/reloj_animado.php Official Colombian Population clock
  52. Central Intelligence Agency (2009). "Madagascar". The World Factbook. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ma.html. अभिगमन तिथि: January 9, 2010. 
  53. http://www.hagstova.fo/portal/page/portal/HAGSTOVAN/Statistics_%20Faroe_Islands Official statistics of the Faroe Islands
  54. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[5]
  55. http://www.census.gov/population/www/popclockus.html Official USA Population clock
  56. http://www.emansion.gov.lr/doc/Population_by_County.pdf 2008 Population and Housing Census
  57. http://www.ine.gov.ve Official Venezuelan Population clock
  58. Central Intelligence Agency (10 जनवरी 2006). "Democratic Republic of the Congo". The World Factbook. ISSN 1553-8133. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html. 
  59. Population figure from the 2003 census, surface area based upon the 83% of Abkhazia controlled by the Republic of Abkhazia at the present moment, density figure calculated using these two figures.[6]
  60. Population figure 2005 estimate, density figure calculated using this estimate.[7] [8]
  61. http://www.ibge.gov.br/english Official Brazilian population clock
  62. http://www.ine.cl/canales/chile_estadistico/demografia_y_vitales/proyecciones/Informes/Microsoft%20Word%20-%20InforP_T.pdf Official INE projection (p.36)
  63. http://www.inei.gob.pe/web/NotaPrensa/Attach/8477.pdf Official INEI estimate
  64. Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[9]
  65. http://www.stats.govt.nz/browse_for_stats/population/estimates_and_projections/SubnationalPopulationEstimates_HOTP30Jun09.aspx Population Estimates as at 30 जून 2009
  66. http://www.vaestorekisterikeskus.fi/vrk/home.nsf/pages/index_eng Official Finnish Population clock
  67. http://www.cbs.gov.sd 2008 Sudanese census
  68. http://web.archive.org/web/20050514050103/http://www.indec.gov.ar/nuevaweb/cuadros/2/proyecciones_cuadro1.xls Official INDEC estimate
  69. http://www.cso.gov.bz/dms20uc/dynamicdata/docs/20090227122642_2.pdf Statistical Institute of Belize
  70. http://www.ssb.no/english/subjects/02/befolkning_en/ Official Norwegian Population clock
  71. "Mali preliminary 2009 census". Institut National de la Statistique. http://instat.gov.ml/voir_actu.aspx?lactu=44. अभिगमन तिथि: January 12, 2010. 
  72. http://www.cefod.org/spip.php?article2169 Chadian 2009 census
  73. http://web.archive.org/web/20091127144220/http://www.gks.ru/bgd/free/b09_00/IssWWW.exe/Stg/d10/8-0.htm Federal State Statistics Service of Russia
  74. http://www.eng.stat.kz/digital/Population/DocLib/hs0906eks.xls National Statistics Agency estimate
  75. http://www.statcan.gc.ca/edu/clock-horloge/edu06f_0001-eng.htm Official Canadian Population clock
  76. http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/94713ad445ff1425ca25682000192af2/1647509ef7e25faaca2568a900154b63?OpenDocument Official Australian Population clock
  77. Government of Greenland population estimate Government of Greenland (Grønlands Selvstyre). Retrieved 13 अगस्त 2009