भाषा संस्थानों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search

यहाँ भाषा-नियामक संस्थानों की सूची दी गई है जो मानक भाषाओं का नियमन करतीं हैं। इन्हें प्रायः 'भाषा अकादमी' कहा जाता है। भाषा अकादमियाँ भाषाई शुद्धता (linguistic purism) के उद्देश्य से काम करतीं हैं तथा भाषा से सम्बन्धित नीतियाँ बनाती एवं प्रकाशित करतीं हैं।[1]

प्राकृतिक भाषाएँ[संपादित करें]

भाषा भूभाग नियामक
अफ्रीकांस  दक्षिण अफ्रीका Die Taalkommissie
अकान  घाना Akan Orthography Committee (AOC)
अल्बानियन  अल्बानिया Academy of Sciences of Albania, Tirana
अरबी  अल्जीरिया
 सीरिया
 मिस्र
 जॉर्डन
 मोरक्को
 ईराक
 ट्यूनीशिया
 सूडान
 इस्राइल
 सोमालिया
Academy of the Arabic Language (مجمع اللغة العربية) Algeria, Syria, Egypt, Jordan, Morocco, Iraq, Tunisia, Sudan, Israel
अरगोनीज़ साँचा:देश आँकड़े Aragon Academia de l'Aragonés, Aragon, Spain
आर्मीनियायी  आर्मीनिया Armenian National Academy of Sciences
ऑस्ट्रियाई  Asturias Academy of the Asturian Language (Academia de la Llingua Asturiana)
अज़ेर्बैजानि  अज़रबैजान Azerbaijan National Academy of Sciences
बंगाली भाषा  बांग्लादेश बांग्ला अकादमी, ढाका
भारत पश्चिम बंगाल पश्चिमबंग बांग्ला अकादमी, कोलकाता, पश्चिम बंगाल
बेस्क साँचा:देश आँकड़े Basque Country Euskaltzaindia, often translated as Royal Academy of the Basque language
बेलारूसी  बेलारूस The Jakub Kolas and Janka Kupala Institute of Language and Literature[2] at the National Academy of Sciences of Belarus
Berber or Tamazight  मोरक्को IRCAM
 अल्जीरिया HCA
बुल्गारियाई  बुल्गारिया Institute for Bulgarian Language at the Bulgarian Academy of Sciences
बर्मी भाषा  म्यान्मार म्यांमार भाषा आयोग
कतलान  Catalonia Institute of Catalan Studies (Institut d'Estudis Catalans)
 Valencian Community Acadèmia Valenciana de la Llengua (for the Valencian standard)
Cebuano  फ़िलीपीन्स Visayan Academy of Arts and Letters
चीनी भाषा  चीनी जनवादी गणराज्य State Language and Letters Committee (国家语言文字工作委员会)
 चीनी गणराज्य (ताइवान) National Languages Committee (國語推行委員會)
 सिंगापुर Promote Mandarin Council (讲华语运动理事会)
 मलेशिया Chinese Language Standardisation Council of Malaysia (马来西亚华语规范理事会)
कार्निश भाषा साँचा:देश आँकड़े Cornwall Cornish Language Partnership (Keskowethyans an Taves Kernewek)
क्रोएशिया भाषा  क्रोएशिया Council for Standard Croatian Language Norm (Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika) attached to the Institute of Croatian Language and Linguistics (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje)
चेक भाषा  चेकोस्लोवाकिया Czech Language Institute (Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky)
Danish  डेनमार्क Dansk Sprognævn (Danish Language Council)
Dalecarlian स्वीडन Dalarna County Ulum Dalska
दारि  अफ़ग़ानिस्तान Academy of Sciences of Afghanistan
दिवेहि  मालदीव Dhivehi Academy
डच भाषा  नीदरलैंड
 बेल्जियम
 सूरीनाम
Nederlandse Taalunie (Dutch Language Union)
Dzongkha  भूटान Dzongkha Development Commission
एस्टोनियन  एस्टोनिया Emakeele Seltsi keeletoimkond (Language Board at the Mother Tongue Society) sets rules and standards, authoritative advice is given by the Institute of the Estonian Language (Eesti Keele Instituut)
फारो भाषा  फ़रो द्वीपसमूह Faroese Language Board (Føroyska málnevndin)
फिलिपीनो  फ़िलीपीन्स Commission on the Filipino Language
 फिनलैंड Research Institute for the Languages of Finland
फ्रेन्च  फ्रांस अकादमी फ्रंसेज (फ्रेंच अकादमी)
साँचा:देश आँकड़े Quebec Office québécois de la langue française (Quebec Office of the French Language)
Friulian साँचा:देश आँकड़े Friuli–Venezia Giulia Regional Agency for the Friulian Language (Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane)
Galician  Galicia Royal Galician Academy (Real Academia Galega, official)
जर्मन  जर्मनी
 ऑस्ट्रिया
  स्विट्ज़रलैंड
साँचा:देश आँकड़े South Tyrol
 Belgium
 Liechtenstein
Council for German Orthography (Rat für deutsche Rechtschreibung)
ग्रीन्लान्ड भाषा  Greenland The Greenland Language Secretariat (Oqaasileriffik)
यूनानी भाषा  Greece
 Cyprus
Center for the Greek language (Κέντρον Ελληνικής Γλώσσας)
Haitian Creole  हैती Ministère de l'éducation nationale et de la formation professionnelle (Haitian department of education)[कृपया उद्धरण जोड़ें]
हिब्रू भाषा  इस्राइल The Academy of the Hebrew Language (האקדמיה ללשון העברית)
हिन्दी साँचा:भारत केन्द्रीय हिन्दी निदेशालय (देवनागरी एवं हिन्दी वर्तनी का नियमन करता है)
ह्मार भाषा  भारत Hmar Literature Society (Manipur, भारत)[कृपया उद्धरण जोड़ें]
हंगेरियाई  हंगरी Research Institute for Linguistics of the Hungarian Academy of Sciences (Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete)
आइसलैण्डिक भाषा  आइसलैंड Árni Magnússon Institute for Icelandic Studies
इग्बो  नाईजीरिया Society for Promoting Igbo Language and Culture
इंडोनेशियाई भाषा  इण्डोनेशिया Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa
आइरिश  आयरलैंड
 Northern Ireland
Foras na Gaeilge
इटालियन  इटली Accademia della Crusca (Academy of the bran)
जापानी भाषा  जापान No official centralized regulation, but de facto regulations by Agency for Cultural Affairs (文化庁) at the Ministry of Education of Japan (文部科学省)
कन्नड भारत कर्नातक कर्नाटक सरकार की विभिन्न अकादमियांम्
कशूबियन  पोलैंड Commission of the Kashubian Language (Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka)
कज़ख  कज़ाकिस्तान Ministry of Culture of Kazakhstan
कोरियाई भाषा  दक्षिण कोरिया The National Institute of the Korean Language (국립국어원)
क्वेन  नॉर्वे Kainun institutti – kvensk institutt
लडीनो  इस्राइल Autoridad Nasionala del Ladino (National Authority of Ladino) [1]
लाटिन साँचा:देश आँकड़े Holy See Pontifical Academy for Latin (Pontificia Academia Latinitatis) (Latin in the Roman Catholic Church)[3]
International Code of Botanical Nomenclature (of the International Association for Plant Taxonomy: botanical Latin)
International Code of Zoological Nomenclature (of the International Commission on Zoological Nomenclature: zoological Latin)
Latvian  लातविया Latvian State Language Center (Valsts Valodas Centrs)
Lithuanian  लिथुआनिया Commission of the Lithuanian Language (Valstybinė lietuvių kalbos komisija)
Lusoga  युगांडा Lusoga Language Authority (LULA)
Macedonian  मैसेडोनिया Macedonian Language Institute "Krste Misirkov" (Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Institut za makedonski jazik „Krste Misirkov“)
मलय भाषा  मलेशिया
 ब्रुनेई
Dewan Bahasa dan Pustaka (The Institute of Language and Literature)
मलयालम भारत केरल केरल साहित्य अकादमी (കേരള സാഹിത്യ പരിശീലന സ്ഥാപനം) तथा केरल सरकार
माल्टीस भाषा  माल्टा National Council for the Maltese Language (www.kunsilltalmalti.gov.mt)
Manx  आइल ऑफ़ मैन Coonceil ny Gaelgey
मावोरी  न्यूजीलैंड Māori Language Commission
Mirandese  पुर्तगाल Anstituto de la Lhéngua Mirandesa (Institute of the Mirandese Language)
Mixtec  मेक्सिको Academy of the Mixtec Language (Ve'e Tu'un Sávi)
मंगोल भाषा  मंगोलिया Council of the official state language (Төрийн хэлний зөвлөл). Decisions have to be confirmed by the Mongolian government. [2]
नेपाली  नेपाल Language Academy of Nepal
नॉर्वेजियाई भाषा  नॉर्वे Norwegian Language Council
ओक्सितान  फ्रांस
 स्पेन
 मोनाको
 इटली
Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana. [3]
पाश्तो भाषा  अफ़ग़ानिस्तान
 पाकिस्तान
Academy of Sciences of Afghanistan
Pashto Academy
फारसी  ईरान
 ताजिकिस्तान
 अफ़ग़ानिस्तान
 उज़्बेकिस्तान
Academy of Persian Language and Literature (فرهنگستان زبان و ادب فارسی)
पोलिश भाषा  पोलैंड Polish Language Council (Rada Języka Polskiego)
पुर्तगाली भाषा  ब्राज़ील Academia Brasileira de Letras (Brazilian Literary Academy)
 पुर्तगाल Academia das Ciências de Lisboa, Classe de Letras
केचुवा  पेरू High Academy of the Quechua Language (Qheswa simi hamut'ana kuraq suntur)
रोमनियन भाषा  रोमानिया Institutul de Lingvisticǎ al Academiei Române (Institute for Linguistics of the Romanian Academy)
 मॉल्डोवा Academia de Ştiinţe a Moldovei
रूसी भाषा  Russian Empire रूसी अकादमी (1783–1841)
 रूस रूसी भाषा संस्थान (1944 से)
Scots  स्कॉटलैंड The Scots language Centre supports the Scots language.[4] Scottish Language Dictionaries record and analyse the language as it is spoken and written throughout Scotland today.[5]
Scottish Gaelic  स्कॉटलैंड Bòrd na Gàidhlig maintains the national plan for Gaelic, to promote its use and make Gaelic culture accessible
Secwepemctsín  कनाडा Stk’wemiple7s re Secwepemctsin, are the group of people supported by the Secwepemc Cultural Education Society who develop new words.
सेर्बिया भाषा  सर्बिया
 मॉन्टेनीग्रो
साँचा:देश आँकड़े Republika Srpska (बॉस्निया और हर्ज़ेगोविना B & H)
Board for Standardization of the Serbian Language
सिन्धी भाषा  पाकिस्तान Sindhi Language Authority [4]
सिंहल भाषा  श्री लंका Hela Havula (හෙළ හවුල)
स्लोवाक भाषा  स्लोवाकिया Ľudovít Štúr Institute of Linguistics (Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra) at Slovak Academy of Sciences (Slovenská akadémia vied)
Slovene  स्लोवेनिया Slovenian Academy of Sciences and Arts
Sorbian  जर्मनी Serbski institut [5]
स्पानिश  Spain
 Colombia
 Ecuador
 Mexico
 El Salvador
 Venezuela
 Chile
 Peru
 Guatemala
 Costa Rica
 फ़िलीपीन्स
 Panama
 Cuba
 Paraguay
 Dominican Republic
 Bolivia
 Nicaragua
 Argentina
 Uruguay
 Honduras
 Puerto Rico
Asociación de Academias de la Lengua Española (constituted by the Real Academia Española plus 21 other separate national academies in the Spanish-speaking world)
स्वाहिलि  तंज़ानिया Baraza la Kiswahili la Taifa
 केन्या Chama cha Kiswahili cha Taifa
स्वीडिश  स्वीडन Swedish Language Council (semi-official)
Swedish Academy
 फिनलैंड Swedish Language Department of the Research Institute for the Languages of Finland (Svenska språkbyrån)
तमिल भारत तमिलनाडु Thanjavur Tamil University and Official language Commission of Government of Tamil Nadu
ततर साँचा:देश आँकड़े Tatarstan Institute of Language, Literature and Arts of the Academy of Sciences of the Republic of Tatarstan
तेलुगु भारत आंध्र प्रदेश Telugu Academy and Official Language Commission of Government of Andhra Pradesh
तेतुम  तिमोर-लेस्ते National Institute of Linguistics at the National University of East Timor
थाई भाषा  थाईलैण्ड Royal Institute of Thailand (ราชบัณฑิตยสถาน)
तुर्की भाषा  तुर्की Turkish Language Association
यूक्रेनी  यूक्रेन National Academy of Sciences of Ukraine
उर्दू  पाकिस्तान
 भारत
National Language Authority, Pakistan
National Council for Promotion of Urdu Language, India
वोरो  एस्टोनिया Võro Institute
वरे-वरे  फ़िलीपीन्स Sanghiran san Binisaya ha Samar ug Leyte (Academy of the Visayan Language of Samar and Leyte) defunct
वेल्श भाषा  वेल्स Welsh Language Commissioner (Meri Huws)
— The Welsh Government
(previously the Welsh Language Board (Bwrdd yr Iaith Gymraeg))
पश्चिम फ्रिज़ियन साँचा:देश आँकड़े Friesland Fryske Akademy (Frisian Academy)
वोलोफ  सेनेगल Centre de linguistique appliquée de Dakar (Center of Applied Linguistics of Dakar at the Cheikh Anta Diop University)
यिडिश  United States
 स्वीडन
 रूस
YIVO [6]
योरुबा  नाईजीरिया The Yoruba Academy

सहायक भाषाएँ[संपादित करें]

अंतरभाषा (Interlingua)[संपादित करें]

The auxiliary language Interlingua has no regulating body, as its vocabulary, grammar, and orthography are viewed as a product of ongoing social forces. In theory, Interlingua therefore evolves independent from any human regulator. Interlingua's vocabulary is verified and recorded by dynamically applying certain general principles to an existing set of natural languages and their etymologies.

निर्मित भाषाएँ (Constructed languages)[संपादित करें]

Languages such as Esperanto and Ido have been constructed (or planned) by a person or small group, before being adopted and developed by communities of users. Bodies such as the Akademio de Esperanto look at questions of usage in the light of the original goals and principles of the language.

Language Regulator(s)
एस्पेरांतो एस्पेरांतो अकादमी (Akademio de Esperanto)
ईदो Uniono por la Linguo Internaciona Ido
क्लिंगान Marc Okrand and Klingon Language Institute
लोज्बन Logical Language Group
तलोसन Comità per l'Útzil del Glheþ
वोलापूक वोलापुक अकादमी (Kadäm Volapüka)

इन्हें भी देखें[संपादित करें]

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. Thomas, George (1991) Linguistic purism Archived 12 सितंबर 2014 at the वेबैक मशीन. p.108, quotation:

    Whereas a number of the puristically motivated language societies have assumed de facto responsibility for language cultivation, the decisions of the academies have often had the force of law. ... Since academies are so closely associated with the notion of purism, a brief word on their history may not be out of place. The first academy to deal expressly and exclusively with language matters was the Accademia della Crusca, ... Its orientation was essentially conservative, favouring a return to the Tuscan language as cultivated in the fourteenth century over the innovations of contemporary renaissance poets like Torquato Tasso. ... One of its first tasks – as with so many academies to follow – was to produce a large-scale prescriptive dictionary of Italian

  2. "Organizations Attached to the Department of Humanitarian Sciences and Arts". National Academy of Sciences of Belarus. मूल से 13 अप्रैल 2012 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 8 जून 2012. Field of Activities: ... compilation of the Belarusian language dictionaries including Belarusian – the other Slavonic languages and the other Slavonic languages – Belarusian dictionaries; ...
  3. "संग्रहीत प्रति". मूल से 10 दिसंबर 2012 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 20 दिसंबर 2012.
  4. "Scots language Centre". मूल से 14 दिसंबर 2012 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 20 दिसंबर 2012.
  5. "Scottish Language Dictionaries". मूल से 14 जनवरी 2013 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 20 दिसंबर 2012.