खोज इंजन की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search

यहाँ वेब-खोजी इंजनों की सूची दी गयी है।

सामग्री/विषय के अनुसार[संपादित करें]

सामान्य[संपादित करें]

नाम भाषा अलेक्सा की वैश्विक रैंकिंग
AOL Search* बहुभाषी 318 †[1]
Ask.com** बहुभाषी 173[2]
बैदू चीनी 4[3]
Bing Multilingual 47[4]
Dogpile*** English 10,603[5]
DuckDuckGo* Multilingual 214[6]
Ecosia* Multilingual 700[7]
Exalead Multilingual 116,560[8]
Excite* Multilingual 15,098 †[9]
Gigablast English 135,070[10]
Google Multilingual 1[11]
HotBot* English 298,374[12]
Lycos Multilingual 36,396[13]
MetaCrawler*** English 19,168[14]
Mojeek Multilingual 148,996[15]
Qwant* Multilingual 2,158[16]
Searx*** Multilingual 93,323[17]
Sogou Chinese 162[18]
Soso Chinese 96[19]
Startpage.com** English 1,946[20]
Swisscows* Multilingual 232,931[21]
WebCrawler* English 4,264[22]
wikiwhat.xyz* English 1,000[23]
Yahoo!* Multilingual 7 †[24]
Yandex Multilingual 1,060
Yippy*** English 137,607[25]
Youdao Chinese 260[26]

* Powered by Bing

** Powered by Google

*** Metasearch engine

† Main website is a portal

जिस पर आधारित है[संपादित करें]

sk.com पर आधारित (पहले)[संपादित करें]
बिंग पर आधारित[संपादित करें]
गूगल पर आधारित[संपादित करें]
याहू! पर आधारित[संपादित करें]
  • Ecocho
  • Forestle (an ecologically motivated site supporting sustainable rain forests – formerly based on Google)
  • Rectifi

मोबाइल/हाथ में रखे जाने वाले[संपादित करें]

भौगोलिक रूप से सीमित स्कोप वाले[संपादित करें]

नाम भाषा देश
Accoona चीनी, अंगरेजी चीन, यूएसए
Biglobe जापानी जापान
Daum कोरियाई भाषा कोरिया
Egerin Kurdish Kurdistan
Fireball German, English Germany
Goo Japanese Japan
Leit.is Iceland
Maktoob Arab World
Miner.hu Hungary
Najdi.si Slovenia
Naver Korean Korea
Pipilika Bangladesh
Rambler Russia
Rediff India
SAPO Portugal, Angola, Cape Verde, Mozambique
Search.ch Switzerland
Sesam Norway, Sweden
Seznam Czech Republic
Walla! Israel
Yandex Russia, Turkey, Ukraine, Belarus, Kazakhstan
ZipLocal Canada, United States

एकाउन्टेन्सी[संपादित करें]

व्यापार[संपादित करें]

कम्प्यूटर[संपादित करें]

Dark Web[संपादित करें]

शिक्षा[संपादित करें]

General:

Academic materials only:

Enterprise[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Enterprise search

Events[संपादित करें]

Food/recipes[संपादित करें]

Genealogy[संपादित करें]

Job[संपादित करें]

Legal[संपादित करें]

Medical[संपादित करें]

News[संपादित करें]

People[संपादित करें]

Real estate/property[संपादित करें]

Television[संपादित करें]

Video games[संपादित करें]

By data type[संपादित करें]

Search engines dedicated to a specific kind of information

Maps[संपादित करें]

Multimedia[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Multimedia search

Price[संपादित करें]

Source code[संपादित करें]

BitTorrent[संपादित करें]

These search engines work across the BitTorrent protocol.

Blog[संपादित करें]

Email[संपादित करें]

Forum[संपादित करें]

Question and answer[संपादित करें]

Human answers[संपादित करें]

Automatic answers[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Question answering

By model[संपादित करें]

Search appliances[संपादित करें]

Desktop search engines[संपादित करें]

Desktop search engines listed on a light purple background are no longer in active development.

Name Platform Remarks License
Autonomy Windows IDOL Enterprise Desktop Search, HP Autonomy Universal Search.[29] Proprietary, commercial
Beagle Linux Open source desktop search tool for Linux based on Lucene. Unmaintained since 2009. A mix of the X11/MIT License and the Apache License
Copernic Desktop Search Windows Major desktop search program. The full trial version downgrades after the trial period automatically to the free version, which is (anno 2018) limited to indexing a maximum of 10.000 files. Proprietary (30 day trial)
DocFetcher Cross-platform Open source desktop search tool for Windows and Linux, based on Apache Lucene Eclipse Public License
dtSearch Desktop Windows Proprietary (30 day trial)
Everything Windows Find files and folders by name instantly on NTFS volumes
GNOME Storage Linux Open Source desktop search tool for Unix/Linux GPL
Google Desktop Linux, Mac OS X, Windows Integrates with the main Google search engine page. 5.9 Release now supports x64 systems. As of September 14, 2011, Google has discontinued this product.
ISYS Search Software Windows ISYS:desktop search software. Proprietary (14-day trial)
Locate32 Windows Graphical port of Unix's locate & updatedb BSD License[30]
Lookeen Windows Desktop search product with Outlook plugin and limited support for other formats via IFilters, uses Lucene search engine. Proprietary (14-day trial)[31]
Nepomuk Linux Open Source semantic desktop search tool for Linux. Has been replaced by Baloo in KDE Applications from release 4.13 onward. License SA 3.0 and the GNU Free Documentation License 1.2
Recoll Linux, Unix, Windows, macOS Open Source desktop search tool for Unix/Linux GPL [32]
Spotlight macOS Found in Apple Mac OS X "Tiger" and later OS X releases. Proprietary
Strigi Linux, Unix, Solaris, Mac OS X and Windows Cross-platform open source desktop search engine LGPL v2 [33]
Terrier Search Engine Linux, Mac OS X, Unix Desktop search for Windows, Mac OS X (Tiger), Unix/Linux. MPL v1.1[34]
Tracker Linux, Unix Open source desktop search tool for Unix/Linux GPL v2 [35]
Tropes Zoom Windows Semantic Search Engine (no longer available)[36]
Unity Dash Linux Part of Ubuntu Desktop GPL v3[37], LGPL v2.1[38]
Windows Search Windows Part of Windows Vista and later OSs. Available as Windows Desktop Search for Windows XP and Server 2003. Does not support indexing UNC paths on x64 systems. Proprietary
X1 Desktop Search Windows Major desktop search product along with Copernic Desktop Search. Proprietary (14-day trial)[39]

Kids' safe search engines[संपादित करें]

Metasearch engines[संपादित करें]

Name Language
Dogpile English
Excite English
Info.com English
Kayak.com Multilingual
Mamma.com
Metacrawler English
Mobissimo Multilingual
Otalo.com English
Publisher's clearinghouse Search and Win
Searx Multilingual
Skyscanner Multilingual
Yippy (formerly Clusty) English

Natural language[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Natural language search engine एवं Semantic search

Open source search engines[संपादित करें]

Web search engine[संपादित करें]

Enterprise search[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Enterprise search एवं List of enterprise search vendors

P2P search engines[संपादित करें]

Name Language
FAROO English
Seeks (open source) English
YaCy (free and fully decentralized) Multilingual

Privacy search engines[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Search engine privacy

Social and environmental focus[संपादित करें]

Semantic browsing engines[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Semantic search
Name Description Speciality
Evi Specialises in knowledge base and semantic search answer engine
Swoogle Searching over 10,000 ontologies Semantic web documents
Yebol defunct
Yummly Semantic web search for food, cooking and recipes food related

Social search engines[संपादित करें]

इन्हें भी देखें: Social search, Relevance feedback, एवं Human search engine

Usenet[संपादित करें]

Visual search engines[संपादित करें]

By popularity[संपादित करें]

Defunct or acquired search engines[संपादित करें]

इन्हें भी देखें[संपादित करें]

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. "Aol.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 15 जनवरी 2020 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  2. "Ask.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 28 नवंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  3. "Baidu.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 28 नवंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  4. "Bing.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 15 जनवरी 2020 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  5. "Dogpile.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 5 अगस्त 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  6. "Duckduckgo.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 29 अक्तूबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  7. "Ecosia.org Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 30 नवंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  8. "Exalead.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  9. "Excite.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 1 दिसंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  10. "Gigablast.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  11. "Google.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 15 जनवरी 2020 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  12. "Hotbot.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  13. "Lycos.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 5 अगस्त 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  14. "Metacrawler.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 5 अगस्त 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  15. "Mojeek.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  16. "Qwant.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 1 दिसंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  17. "Searx.me Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 19 जुलाई 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  18. "Sogou.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 25 दिसंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  19. "Soso.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 23 मार्च 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  20. "Startpage.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 29 अक्तूबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  21. "Swisscows.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  22. "Webcrawler.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 5 अगस्त 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  23. "Kiwi". Kiwi (English में). अभिगमन तिथि 2021-04-06.सीएस1 रखरखाव: नामालूम भाषा (link)
  24. "Yahoo.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 2 नवंबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  25. "Yippy.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 20 सितंबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  26. "Youdao.com Traffic, Demographics and Competitors - Alexa". www.alexa.com. मूल से 29 अक्तूबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2018-12-28.
  27. "SimilarWeb". SimilarWeb. मूल से 21 फ़रवरी 2015 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 20 February 2015.
  28. Sullivan, Danny (April 18, 2007). "Goodbye Froogle, Hello Google Product Search!". Search Engine Land. मूल से 1 अक्तूबर 2017 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 3 June 2018.
  29. "HP Universal Search". मूल से 16 मई 2015 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2014-07-01.
  30. According to http://www.softpedia.com/get/Internet/Servers/Database-Utils/Locate32.shtml Archived 3 सितंबर 2018 at the वेबैक मशीन.
  31. "Lookeen 10". Lookeen. मूल से 10 अक्तूबर 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2016-02-03.
  32. According to Recoll
  33. According to COPYING in version 0.5.10 tar.bz2 package.
  34. "Terrier License". GitHub.
  35. According to COPYING Archived 2012-07-14 at Archive.is in SVN trunk.
  36. According to http://www.semantic-knowledge.com/download.htm Archived 6 अगस्त 2019 at the वेबैक मशीन.. Retrieved 15 August 2015.
  37. "Unity on GitHub". GitHub.
  38. "Required License Files". GitHub.
  39. "X1 Search 8". X1 Technologies. मूल से 14 जुलाई 2014 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 12 July 2014.
  40. Darrow, Barb (October 13, 2017). "Alibaba Is Adding This Key Technology to Its Growing Cloud". Fortune. मूल से 5 अगस्त 2019 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि August 21, 2018.
  41. "Data, Data, Everywhere Data. Now a Better Way to Understand It". 27 March 2015. मूल से 3 जुलाई 2015 को पुरालेखित.
  42. According to domain liquidation notice at http://blog.mrwebmaster.it/2014/04/11/il-dominio-volunia-it-e-in-vendita.html Archived 17 अप्रैल 2014 at the वेबैक मशीन. (Italian)
  43. "Kiwi". Kiwi (English में). अभिगमन तिथि 2021-04-06.सीएस1 रखरखाव: नामालूम भाषा (link)

बाहरी कड़ियाँ[संपादित करें]

साँचा:Web search engines navbox