विश्व के 100 सर्वाधिक धनी व्यक्तियों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search

यह विश्व के 100 सर्वाधिक धनी व्यक्तियों की सूची दिनांक ११ फरवरी २००८ को, प्रत्येक व्यक्ति की कुल संपत्ति के मूल्य पर आधारित है। The total net worth is an estimate measured in United States dollars, based on the closing stock prices of the stock exchanges on which each person's company is listed, and exchange rates on February 11, 2008. Stock prices are defined as shares of ownership in a corporation, and exchange rates are defined as how much one currency is worth in terms of another. This list only represents each person's valuation on a single day due to daily fluctuations among exchange rates and stock valuations. The list does not include heads of state whose wealth is tied to their position (see list of heads of government and state by net worth).

Top billionaires[संपादित करें]

The following list is the ranking of the world's richest billionaires on February 11 2008, and does not reflect changes since that date. The top three countries with the most billionaires are: United States with over 400, Russia with 87, and India and Germany with 56 each.

Legend
Icon Description
Steady Has not changed from the list for 2007.
Increase Has increased from the list for 2007.
Has decreased from the list for 2007.
No. Name Net worth (USD) Age Citizenship Residence Sources of wealth Ref.
&&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01Increase {{{last}}}, जैफ्फ बेज़ोस[[जैफ्फ बेज़ोस {{{last}}}|जैफ्फ बेज़ोस {{{last}}}]] $112.0 billion Increase 78 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Berkshire Hathaway [1]
&&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02Increase Helú, बिल गेट्सबिल गेट्स Helú $90.0 billion Increase 68 Flag of Mexico.svg मेक्सिको Flag of Mexico.svg मेक्सिको Telmex, América Móvil [1]
&&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 Gates, BillBill Gates $58.0 billion Increase 52 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Microsoft [1]
&&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04Increase मित्तल, लक्ष्मीलक्ष्मी मित्तल $45.0 बिलियन Increase 58 Flag of India.svg भारत Flag of the United Kingdom.svg यूनाइटेड किंगडम आर्सेलर मित्तल [2]
&&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05Increase अंबानी, मुकेशमुकेश अंबानी $43.0 बिलियन Increase 51 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत रिलायंस इंडस्ट्रीज़ [2]
&&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06Increase Ambani, AnilAnil Ambani $42.0 billion Increase 49 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Anil Dhirubhai Ambani Group [2]
&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07Increase Akhmetov, Rinat Rinat Akhmetov $31.1 billion Increase 42 Flag of Ukraine.svg युक्रेन Flag of Ukraine.svg युक्रेन SCM Holdings [3][4][5]
&&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad and family $31.0 billion  82 Flag of Sweden.svg स्वीडन Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड IKEA [2]
&&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09Increase Pal Singh, KushalKushal Pal Singh $30.0 billion Increase 77 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत DLF Group [2]
&&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010Increase Deripaska, OlegOleg Deripaska $28.0 billion Increase 40 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Rusal [2]
&&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011Increase Albrecht, KarlKarl Albrecht $27.0 billion Increase 88 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Germany.svg जर्मनी ALDI [2]
&&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012 Ka-shing, LiLi Ka-shing $26.5 billion Increase 79 Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Cheung Kong Holdings, Hutchison Whampoa [6]
&&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013 Adelson, SheldonSheldon Adelson $26.0 billion  74 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Las Vegas Sands [7]
&&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014 Arnault, BernardBernard Arnault $25.5 billion  59 Flag of France.svg फ़्रान्स Flag of France.svg फ़्रान्स LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton [8]
&&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015 Ellison, LawrenceLawrence Ellison $25.0 billion Increase 63 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Oracle Corporation [1]
&&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016Increase Abramovich, RomanRoman Abramovich $23.5 billion Increase 41 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Millhouse Capital [9]
&&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017Increase Albrecht, TheoTheo Albrecht $23.0 billion Increase 85 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Germany.svg जर्मनी ALDI, Trader Joe's [10]
&&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018 Bettencourt, LilianeLiliane Bettencourt $22.9 billion Increase 85 Flag of France.svg फ़्रान्स Flag of France.svg फ़्रान्स L'Oréal [1]
&&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019Increase Mordashov, AlexeiAlexei Mordashov $21.2 billion Increase 42 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Severstal [9]
&&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020 Alsaud, Prince Alwaleed Bin TalalPrince Alwaleed Bin Talal Alsaud $21.0 billion Increase 51 Flag of Saudi Arabia.svg सउदी अरब Flag of Saudi Arabia.svg सउदी अरब Kingdom Holding Company, Citigroup [11]
&&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021Increase Fridman, MikhailMikhail Fridman $20.8 billion Increase 43 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Alfa Group
&&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022Increase Lisin, VladimirVladimir Lisin $20.3 billion Increase 51 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Novolipetsk Steel [12]
&&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023 Ortega, AmancioAmancio Ortega $20.2 billion  72 Flag of Spain.svg स्पेन Flag of Spain.svg स्पेन Inditex Group [13]
&&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024 Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Sultan HassanalSultan Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah $20.0 billion Increase 62 Flag of Brunei.svg ब्रुनेई Flag of Brunei.svg ब्रुनेई Brunei Shell Petroleum [14]
&&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025Increase Kwok, RaymondRaymond Kwok, Thomas Kwok, and Walter Kwok $19.9 billion Increase 56, 57, and 58 Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Sun Hung Kai
&&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026Increase Prokhorov, MikhailMikhail Prokhorov $19.5 billion Increase 42 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Interros [12]
&&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027Increase Potanin, VladimirVladimir Potanin $19.3 billion Increase 47 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Interros [12]
&&&&&&&&&&&&&028.&&&&&028 Walton, ChristyChristy Walton $19.2 billion Increase 53 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Wal-Mart [15]
&&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 Walton, JimJim Walton $19.2 billion Increase 60 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Wal-Mart [15]
&&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029 Walton, S. RobsonS. Robson Walton $19.2 billion Increase 64 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Wal-Mart [15]
&&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031Increase Kee, Lee ShauLee Shau Kee $19.0 billion Increase 80 Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Henderson Land Development
&&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031 Walton, AliceAlice Walton $19.0 billion Increase 58 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Wal-Mart [15]
&&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 Thomson, DavidDavid Thomson and family $18.9 billion  50 Flag of Canada.svg कनाडा Flag of Canada.svg कनाडा The Thomson Corporation [16]
&&&&&&&&&&&&&034.&&&&&034 Brin, SergeySergey Brin $18.7 billion Increase 34 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Google [1]
&&&&&&&&&&&&&035.&&&&&035 Page, LarryLarry Page $18.6 billion Increase 35 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Google [1]
&&&&&&&&&&&&&036.&&&&&036Increase Otto, MichaelMichael Otto and family $18.2 billion Increase 64 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Germany.svg जर्मनी Otto GmbH
&&&&&&&&&&&&&037.&&&&&037 Persson, StefanStefan Persson $17.7 billion  60 Flag of Sweden.svg स्वीडन Flag of Sweden.svg स्वीडन Hennes & Mauritz
&&&&&&&&&&&&&038.&&&&&038 Kerimov, SuleymanSuleyman Kerimov $17.5 billion Increase 42 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Gazprom, Sberbank
&&&&&&&&&&&&&039.&&&&&039Increase Koch, CharlesCharles Koch $17.0 billion Increase 72 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Koch Industries [17]
&&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040Increase Koch, David H.David H. Koch $17.0 billion Increase 67 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Koch Industries [17]
&&&&&&&&&&&&&041.&&&&&041 Pinault, FrançoisFrançois Pinault and family $16.9 billion Increase 71 Flag of France.svg फ़्रान्स Flag of France.svg फ़्रान्स PPR
&&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042 Dell, MichaelMichael Dell $16.4 billion Increase 43 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Dell
&&&&&&&&&&&&&043.&&&&&043 Allen, PaulPaul Allen $16.0 billion  55 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Microsoft [11]
&&&&&&&&&&&&&043.&&&&&043 Kerkorian, KirkKirk Kerkorian $16.0 billion Increase 90 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Tracinda Corporation [7]
&&&&&&&&&&&&&045.&&&&&045 Ballmer, StevenSteven Ballmer $15.0 billion Steady 52 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Microsoft [18]
&&&&&&&&&&&&&045.&&&&&045 Johnson, AbigailAbigail Johnson $15.0 billion Increase 46 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Fidelity Investments
&&&&&&&&&&&&&045.&&&&&045Increase Ruia, ShashiShashi Ruia and Ravi Ruia $15.0 billion Increase Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Essar
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Al-Kharafi, NasserNasser Al-Kharafi and family $14.0 billion Increase 64 Flag of Kuwait.svg कुवैत Flag of Kuwait.svg कुवैत M. A. Kharafi & Sons
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Westminster, The Duke ofThe Duke of Westminster and family $14.0 billion Increase 56 Flag of the United Kingdom.svg यूनाइटेड किंगडम Flag of the United Kingdom.svg यूनाइटेड किंगडम Grosvenor Group [19]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048 Icahn, CarlCarl Icahn $14.0 billion Increase 72 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य American Car and Foundry Company [7]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Mars, Jr., Forrest EdwardForrest Edward Mars, Jr. $14.0 billion Increase 76 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Mars, Incorporated [7]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Mars, JacquelineJacqueline Mars $14.0 billion Increase 68 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Mars, Incorporated [7]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Mars, JohnJohn Mars $14.0 billion Increase 71 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Mars, Incorporated [7]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048Increase Rausing, BirgitBirgit Rausing and family $14.0 billion Increase 84 Flag of Sweden.svg स्वीडन Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड Tetra Laval
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048 Taylor, Jack C.Jack C. Taylor and family $14.0 billion Increase 85 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Enterprise Rent-A-Car
&&&&&&&&&&&&&056.&&&&&056Increase Khan, GermanGerman Khan $13.9 billion Increase 46 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस TNK-BP
&&&&&&&&&&&&&057.&&&&&057Increase Klatten, SusanneSusanne Klatten $13.2 billion Increase 45 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Germany.svg जर्मनी BMW
&&&&&&&&&&&&&058.&&&&&058 Alekperov, VagitVagit Alekperov $13.0 billion Increase 57 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस LUKoil
&&&&&&&&&&&&&059.&&&&&059Increase Bren, DonaldDonald Bren $13.0 billion Increase 75 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Irvine Company
&&&&&&&&&&&&&060.&&&&&060Increase Wertheimer, AlainAlain Wertheimer and Gerard Wertheimer $12.9 billion Increase 59 and 58 Flag of France.svg फ़्रान्स Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Chanel
&&&&&&&&&&&&&061.&&&&&061Increase Rybolovlev, DmitryDmitry Rybolovlev $12.8 billion Increase 41 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Uralkali
&&&&&&&&&&&&&062.&&&&&062 Premji, AzimAzim Premji $12.7 billion  62 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Wipro Technologies
&&&&&&&&&&&&&063.&&&&&063Increase Sawiris, NaguibNaguib Sawiris $12.7 billion Increase 53 Flag of Egypt.svg मिस्र Flag of Egypt.svg मिस्र Orascom Telecom Holding
&&&&&&&&&&&&&064.&&&&&064 Chambers, Anne CoxAnne Cox Chambers $12.6 billion Steady 88 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Cox Enterprises
&&&&&&&&&&&&&065.&&&&&065Increase Makhmudov, IskanderIskander Makhmudov $11.9 billion Increase 44 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Uralskaya Gorno-Metallurgicheskaya Kompaniya
&&&&&&&&&&&&&066.&&&&&066Increase Mittal, SunilSunil Mittal and family $11.8 billion Increase 50 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Bharti Airtel
&&&&&&&&&&&&&067.&&&&&067Increase Abramov, AlexanderAlexander Abramov $11.5 billion Increase 49 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Evraz Group
&&&&&&&&&&&&&068.&&&&&068Increase Bloomberg, MichaelMichael Bloomberg $11.5 billion Increase 66 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Bloomberg L.P. [13]
&&&&&&&&&&&&&069.&&&&&069 Vekselberg, ViktorViktor Vekselberg $11.2 billion Increase 50 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Renova Group
&&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070 Ferrero, MicheleMichele Ferrero and family $11.0 billion Increase 81 Flag of Italy.svg इटली Flag of Monaco.svg मोनाको Ferrero SpA
&&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070Increase Kaiser, GeorgeGeorge Kaiser $11.0 billion Increase 65 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य BOK Financial Corporation
&&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070 Latsis, SpiroSpiro Latsis and family $11.0 billion Steady 61 Flag of Greece.svg यूनान Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड EFG Bank European Financial Group
&&&&&&&&&&&&&070.&&&&&070Increase Sawiris, NassefNassef Sawiris $11.0 billion Increase 46 Flag of Egypt.svg मिस्र Flag of Egypt.svg मिस्र Orascom Construction Industries (OCI)
&&&&&&&&&&&&&074.&&&&&074Increase Kuzmichov, AlexeiAlexei Kuzmichov $10.8 billion Increase 45 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Alfa Group
&&&&&&&&&&&&&075.&&&&&075Increase Knight, PhilipPhilip Knight $10.4 billion Increase 70 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Nike
&&&&&&&&&&&&&075.&&&&&075Increase Rashnikov, ViktorViktor Rashnikov $10.4 billion Increase 59 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Magnitogorsk Iron and Steel Works
&&&&&&&&&&&&&077.&&&&&077Increase Bertarelli, ErnestoErnesto Bertarelli $10.3 billion Increase 42 Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड Serono
&&&&&&&&&&&&&078.&&&&&078Increase Mangalam Birla, KumarKumar Mangalam Birla $10.2 billion Increase 40 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Aditya Birla Group
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079 Vecchio, Leonardo DelLeonardo Del Vecchio $10.0 billion  72 Flag of Italy.svg इटली Flag of Italy.svg इटली Luxottica
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079Increase Moraes, Antônio Ermírio deAntônio Ermírio de Moraes and family $10.0 billion Increase 79 Flag of Brazil.svg ब्राज़ील Flag of Brazil.svg ब्राज़ील Votorantim Group
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079Increase Fontbona, IrisIris Fontbona and family $10.0 billion Increase Flag of Chile.svg चिली Flag of Chile.svg चिली Antofagasta PLC, Quiñenco
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079Increase Johnson, III, EdwardEdward Johnson, III $10.0 billion Increase 77 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Fidelity Investments
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079 Rausing, HansHans Rausing $10.0 billion Increase 82 Flag of Sweden.svg स्वीडन Flag of the United Kingdom.svg यूनाइटेड किंगडम Tetra Laval [19]
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079 Yevtushenkov, VladimirVladimir Yevtushenkov $10.0 billion Increase 59 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Sistema
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079Increase Zyuzin, IgorIgor Zyuzin $10.0 billion Increase 47 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Mechel
&&&&&&&&&&&&&086.&&&&&086 Dassault, SergeSerge Dassault and family $9.9 billion  82 Flag of France.svg फ़्रान्स Flag of France.svg फ़्रान्स Dassault Group
&&&&&&&&&&&&&087.&&&&&087Increase Baillères, AlbertoAlberto Baillères $9.8 billion Increase 75 Flag of Mexico.svg मेक्सिको Flag of Mexico.svg मेक्सिको Grupo Bal
&&&&&&&&&&&&&088.&&&&&088Increase Chandra, RameshRamesh Chandra $9.6 billion Increase 68 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Unitech Group
&&&&&&&&&&&&&089.&&&&&089 Ergen, CharlesCharles Ergen $9.5 billion  55 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Dish Network Corporation
&&&&&&&&&&&&&089.&&&&&089 Kluge, JohnJohn Kluge $9.5 billion Increase 93 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Metromedia [13]
&&&&&&&&&&&&&089.&&&&&089Increase Perelman, RonaldRonald Perelman $9.5 billion Increase 65 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Revlon
&&&&&&&&&&&&&092.&&&&&092 Berlusconi, SilvioSilvio Berlusconi and family $9.4 billion  71 Flag of Italy.svg इटली Flag of Italy.svg इटली Fininvest
&&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093Increase Adani, GautamGautam Adani $9.3 billion Increase 45 Flag of India.svg भारत Flag of India.svg भारत Adani Group [6]
&&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093Increase Kellner, PetrPetr Kellner $9.3 billion Increase 43 Flag of the Czech Republic.svg चेकोस्लोवाकिया Flag of the Czech Republic.svg चेकोस्लोवाकिया PPF Group
&&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093Increase Usmanov, AlisherAlisher Usmanov $9.3 billion Increase 54 Flag of Russia.svg रूस Flag of Russia.svg रूस Metalloinvest
&&&&&&&&&&&&&096.&&&&&096 Merckle, AdolfAdolf Merckle $9.2 billion  73 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Germany.svg जर्मनी Phoenix Pharmahandel
&&&&&&&&&&&&&096.&&&&&096 Finck, Jr., August vonAugust von Finck, Jr. $9.2 billion Increase 78 Flag of Germany.svg जर्मनी Flag of Switzerland.svg स्विट्ज़रलैंड Allianz
&&&&&&&&&&&&&096.&&&&&096Increase Bakrie, AburizalAburizal Bakrie $9.2 billion Increase 61 Flag of Indonesia.svg इंडोनेशिया Flag of Indonesia.svg इंडोनेशिया PT Lapindo Brantas
&&&&&&&&&&&&&098.&&&&&098Increase Sawiris, OnsiOnsi Sawiris $9.1 billion Increase 78 Flag of Egypt.svg मिस्र Flag of Egypt.svg मिस्र Orascom Telecom Holding
&&&&&&&&&&&&&098.&&&&&098 Al Amoudi, MohammedMohammed Al Amoudi $9.1 billion Increase 62 Flag of Saudi Arabia.svg सउदी अरब Flag of Saudi Arabia.svg सउदी अरब Corral Petroleum Holdings
&&&&&&&&&&&&&099.&&&&&099Increase Kuok, RobertRobert Kuok $9.0 billion Increase 84 Flag of Malaysia.svg मलेशिया Flag of Hong Kong.svg हॉन्ग कॉन्ग Perlis Plantations Bhd
&&&&&&&&&&&&&099.&&&&&099 Soros, GeorgeGeorge Soros $9.0 billion Increase 77 Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Flag of the United States.svg संयुक्त राज्य Soros Fund Management

Notable-mentions (Claims of being less-known billionaires)[संपादित करें]

Notable-mentions lists those people who have been claimed by credible sources to possess fortunes to the tunes of multi-millions and billions but claims which have not directly been endorsed by Forbes. These claims are well-referenced and credible. This list is necessary because it is appropriate neither for Wikipedia nor for others to depend on a single-source (Forbes) to estimate the richest people in the world.

Government figures[संपादित करें]

Vladimir Putin[संपादित करें]

Former State Duma Speaker Ivan Rybkin claimed that President of Russia, Vladimir Putin, "is the biggest oligarch in Russia" and that Russian businessmen Gennady Timchenko, Mikhail Kovalchuk, Yuriy Kovalchuk, and Roman Abramovich are "looking after Putin's business interests and swallowing up a vast share of the nation's financial flows"[20]. Such claims have been supported later by Russian political insider Stanislav Belkovsky[21] [22] [23]. Economist Anders Åslund, author of "Russia's Capitalist Revolution"[24], described this story in his Moscow Times article[1]:

"Everybody around Putin is completely corrupt, but many think that the president himself is honest. In February 2004, presidential candidate Ivan Rybkin named three men as Putin's bagmen, including Gennady Timchenko, the co-founder of the Gunvor oil-trading company. After Rybkin made this statement, he vanished from the political stage. In September, the Polish magazine Wprost wrote that Timchenko, a former KGB officer and member of Putin's dacha cooperative in St. Petersburg, has a net worth of $20 billion. Officially, Timchenko sells the oil of four Russian oil companies, but how are the prices determined to generate such profits?
In a sensational interview in Germany's Die Welt on Nov. 12, Stanislav Belkovsky, the well-connected insider who initiated the Kremlin campaign against Yukos in 2003, made specific claims about Putin's wealth. He alleged that Putin owned 37 percent of Surgutneftegaz (worth $18 billion), 4.5 percent of Gazprom ($13 billion) and half of Timchenko's company, Gunvor (possibly $10 billion). If this information is true, Putin's total personal fortune would amount to no less than $41 billion, placing him among the 10 richest in the world."

When asked at a press conference on February 14, 2008 if these allegations were true, Putin was quoted as saying the following in response: "This is true. I am the richest person not only in Europe, but also in the world. I collect emotions. And I am rich in that respect that the people of Russia have twice entrusted me with leadership of such a great country as Russia. I consider this to be my biggest fortune. As for the rumors concerning my financial wealth, I have seen some pieces of paper regarding this. This is plain chatter."[25]

References[संपादित करें]

General
  • Kroll, Luisa (2008-03-05). "The World's Billionaires". Forbes. मूल से 23 सितंबर 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-03-25.
Specific
  1. DeBare, Ilana (2008-03-06). "47 Bay Area billionaires on Forbes list". San Francisco Chronicle. मूल से 4 अप्रैल 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  2. "Ambani brothers, L N Mittal among top 10 billionaires". द टाइम्स ऑफ़ इण्डिया . 2008-03-06. मूल से 7 मार्च 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  3. "Ukrainiana: Akhmetov, Net Worth $31.1B, Named Richest Man in Ukraine, CIS, EU". मूल से 27 अगस्त 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 23 सितंबर 2008.
  4. Korrespondent Names Akhmetov Ukraine’s Richest Man Archived 29 अक्टूबर 2008 at the वेबैक मशीन. UNIAN
  5. Корреспондент обнародовал рейтинг самых богатых украинцев. Ахметов – богатейший человек СНГ и Европы Archived 3 सितंबर 2008 at the वेबैक मशीन. Корреспондент.net
  6. "Asia's booming billionaires". Agence France Press. 2008-03-06. मूल से 11 मार्च 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  7. Robison, Jennifer (2008-03-07). "Hard times: LV billionaires take a beating in Forbes magazine's current list". Las Vegas Review-Journal. मूल से 14 सितंबर 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  8. "25 most powerful people in business". Fortune. 2007-11-30. मूल से 27 सितंबर 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  9. "Moscow: World's 'Billionaire' Capital". One India. मूल से 10 अप्रैल 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  10. "Pair of Grocery Giants Remain Germany's Richest Businessmen". Deutsche Welle. 2008-03-06. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  11. Boughey, Steve (2007-06-29). "Philanthropy a common theme among the filthy rich". The New Zealand Herald. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  12. Halpin, Tony (2007-02-13). "Abramovich must keep his crown but is relegated in oligarch league". The Times Online. मूल से 19 मई 2009 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  13. "Forbes ranks "intriguing" heiresses". China Daily. 2007-11-20. मूल से 7 अक्तूबर 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  14. "The richest royals in the world: It's good to be the king — or queen — when you inherit these fortunes". Forbes.com. मूल से 6 जुलाई 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  15. "Number of Billionaires Up to Record 793". FOX News. 2006-03-10. मूल से 11 अप्रैल 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  16. "Buffett ousts Gates as world's richest man". CBC News. 2008-03-05. मूल से 6 मार्च 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  17. Knapp, Adam (2008-03-06). "Koch brothers tied for 37th on Forbes list". Wichita Business Journal. मूल से 11 अप्रैल 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  18. Moore, Heidi (2008-03-06). "Microsoft-Yahoo: Ballmer, Gates Take $7.9 Billion Hit for the Team". The Wall Street Journal. मूल से 8 जनवरी 2009 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  19. Low, Valentine (2008-03-06). "Billionaire London is home to 36 on Forbes richest list". Evening Standard. मूल से 9 अप्रैल 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2008-04-04.
  20. "Radio Free Europe/ Radio Liberty". मूल से 16 जून 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 23 सितंबर 2008.
  21. "Russia Profile - Stanislav Belkovsky: Putin Will Leave Power Completely". मूल से 25 अक्तूबर 2008 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 23 सितंबर 2008.
  22. "Inopressa: Почему Путин вовсе не хочет остаться президентом". मूल से 3 दिसंबर 2007 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 23 सितंबर 2008.
  23. "Story of the Day / PressPATROL / Media Monitoring Agency WPS". मूल से 23 जनवरी 2009 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 23 सितंबर 2008.
  24. Anders Åslund Russia's Capitalist Revolution: Why Market Reform Succeeded and Democracy Failed, 2007, ISBN 978-0-88132-409-9, PDF Archived 23 जुलाई 2011 at the वेबैक मशीन.
  25. "Что касается различных слухов по поводу денежного состояния, я смотрел некоторые бумажки на этот счёт: просто болтовня, которую нечего обсуждать, просто чушь. Все выковыряли из носа и размазали по своим бумажкам. Вот так я к этому и отношусь." The President's annual press conference for the Russian and foreign media Archived 26 अक्टूबर 2008 at the वेबैक मशीन., February 14, 2008, Kremlin.ru

External links[संपादित करें]