राजपूतों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search
महाराणा प्रताप, a Sixteenth century राजपूत ruler and great warrior of his time. Mughal Emperor Akbar sent many missions against him; however, he survived and fought to his last breath. He ultimately gained control of all areas of Mewar, excluding the fort of Chittor.

राजपूत भारतीय उपमहाद्वीप (भारत, पाकिस्तान, बाँग्लादेश और नेपाल) की बहुत ही प्रभावशाली जाति है, जो शासन और सत्ता के सदैव निकट रही है। अपनी युद्ध-कुशलता और शासन-क्षमता के कारण राजपूतों ने पर्याप्त ख्याति अर्जित की। १५ अगस्त १९४७ को स्वतन्त्र हुए भारत की ६०० रियासतों में से लगभग ४०० पर राजपूत राजाओं का शासन था।

भारत और पाकिस्तान, जिसे १५ अगस्त १९४७ के पूर्व हिन्दुस्तान के नाम से ही जाना जाता था, की कुल ४०० रियासतों के राजपूत राजाओं/राजपुत्रों की एक आंशिक सूची नीचे दी जा रही है, ताकि इतिहास के विद्यार्थी इस पर आगे काम कर सकें।

ऐतिहासिक

पृथ्वीराज चौहान

आधुनिक युग

राष्ट्रीय राजनीति

  • Vishwanath Pratap Singh-The 10th Prime Minister of India. Former Finance Minister of India, also Served as Chief Minister Of Uttar Pradesh.
  • Chandra Shekhar - The 11th Prime Minister of India. Led Samajwadi Janata Party (Rashtriya)
  • Maharaj Bhanu Prakash Singh Ji - Former Member of Parliament from Rajagrh and Former Governor of Goa
  • भैरों सिंह शेखावत - Former Vice President of India. Also served Three times Chief Minister Of Rajasthan from BJP party.
  • Bhakt Darshan(Singh Rawat)Former Union Minister Govt. of India. He is one of the few Indian politicians to have been the Minister for Defence, Finance and External Affairs.
  • Jaswant Singh - Leader of opposition, Rajya Sabha& Former Finance Minister of India
  • Arjun Singh - Senior Congress Leader. Minister for Human Resource and Development . Served 2 Times as chief Minister of Madhya Pradesh.
  • Anugrah Narayan Sinha - Eminent Freedom Fighter
  • कर्ण सिंह - Congress Leader & First Governor of Jammu & kashmir
  • Maharani Gayatri Devi Won the constituency in the Lok Sabha in 1962, 1967,1971.
  • Rajnath Singh - President of BJP. Also served as Chief minister of Uttar Pradesh.
  • Thakur Rajveer Singh-former member of parliament(Aonla, U.P.)
  • Digvijay Singh Former Chief Minister under Madhya Pradesh. He is the general secretary of the Samajwadi Party and a member of the Rajya Sabha.
  • Abhay singh)(-chief enineer)

राज्यों की राजनीति

haryana, president- INDIAN COMPUTER EDUCATION SOCIETY

भारतीय सशस्त्र सेनाएँ

रक्षा

Thakur Bhim Singh Sodha 1965 special officer of Indian army

खेल

कला, संस्कृति, सिनेमा, कानून एवं फैशन

सन्दर्भ

इन्हें भी देखें