ब्राजील के राष्ट्रपतियों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search
Parties

      ब्राजील डेमोक्रेटिक मूवमेंट पार्टी        राष्ट्रीय पुनर्निर्माण की पार्टी
      ब्राजील सामाजिक डेमोक्रेटिक पार्टी        डेमोक्रेट (ब्राजील)        श्रमिक श्रमिक पार्टी (ब्राज़ील)       ब्राजील रिपब्लिकन पार्टी

क्रमांक राष्ट्रपति पोर्ट्रेट निर्वाचित कार्यालय ले लिया बंद कार्यालय पोलिटिकल पार्टी उपराष्ट्रपति (ओं)
टनकरेडो नेवेस Tancredo Neves.jpg 1985 Never took office.[1] डेमोक्रेटिक मूवमेंट पार्टी (PMDB) José Sarney
(PMDB)
31 जोसé सार्नी (Acting President from 15 मार्च 1985)
21 अप्रैल 1985
14 मार्च 1990 डेमोक्रेटिक मूवमेंट पार्टी (PMDB) साँचा:Party shading/None|vacant
32 फर्नँडो कॉलर 1989 15 मार्च 1990 (suspended on 2 अक्टूबर 1992[2])
29 दिसम्बर 1992
Party of the National Reconstruction (PRN) Itamar Franco
(PRNPMDB[3])
33 ईटमार फ्रँको (Acting President from 2 अक्टूबर 1992)
29 दिसम्बर 1992
31 दिसंबर1994 डेमोक्रेटिक मूवमेंट पार्टी (PMDB)[3] साँचा:Party shading/None|vacant
34 फर्नँडो हेनरीक़ुए कार्डोसो Fernando Henrique Cardoso (1994).jpg 1994
1998
1 जनवरी1995 31 दिसम्बर 2002 सोशल डेमोक्रेसी पार्टी (PSDB) Marco Maciel
(PFL)
35 लुइज़ इंसियो लूला दा सिल्वा Lula - foto oficial05012007.jpg 2002
2006
1 जनवरी 2003 31 दिसंबर2010 श्रमिक पार्टी (पीटी) José Alencar
(PRB)
36 डिल्मा रॉसेफ Dilma Rousseff - foto oficial 2011-01-09.jpg 2010 1 जनवरी 2011 वर्तमान श्रमिक पार्टी (पीटी) Michel Temer
(PMDB)

Notes[संपादित करें]

  1. Died before taking office. Tancredo Neves became gravely ill on the eve of his own inauguration, so that he could not attend it. José Sarney, his running mate, took office as Vice-President and served as Acting President from the day of Neves' would-be inauguration to the day he died. Upon Neves' death on 21 अप्रैल 1985, Acting President Sarney succeeded to the presidency. On the first anniversary of Neves' death a statute was signed into Law (federal law 7.465/1986), establishing that Tancredo Neves "elected but not sworn-in due to his death" should be included in the gallery of the Presidents of Brazil "for all legal purposes".
  2. Impeached by the Chamber of Deputies. Upon the acceptance of the charges of impeachment, President Collor was suspended from office for 180 days in accordance with the Constitution and the Vice-President became Acting President. On the final day of his trial of impeachment before the Brazilian Federal Senate, Collor resigned the presidency, in an attempt to stop the process. Acting President Itamar Franco was then sworn-in as President. The trial of impeachment continued in spite of Collor's resignation and he was found guilty of the charges and disqualified for holding public office for eight years.
  3. Itamar Franco joined the PRN for the 1989 election to run as Collor's running mate. In office, he broke with Collor, and left the PRN on 5 मई 1992, returning to the डेमोक्रेटिक मूवमेंट पार्टी (PMDB).

See also[संपादित करें]

साँचा:South America topic