जनसंख्या के अनुसार दक्षिण अमेरिकी देशों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
Jump to navigation Jump to search
देश या
क्षेत्र ध्वज के साथ
क्षेत्रफल
(किमी²)[1] (per sq mi)
जनसंख्या
(जुलाई 2009 अनु.)[1]
जनसंख्या घनत्व
प्रति किमी²
राजधानी
Flag of Brazil.svg ब्राज़ील 85,14,877 km² (32,87,612 sq mi) 191,241,714 22.0/km² (57/sq mi) ब्राजीलिया
Flag of Bolivia.svg बोलिविया 10,98,580 km² (4,24,164 sq mi) 9,863,000 8.4/km² (21.8/sq mi) ला पाज़[2]
Flag of Argentina.svg अर्जेण्टीना 27,66,890 km² (10,68,302 sq mi) 40,482,000 14.3/km² (37/sq mi) ब्यूनस आयर्स
Flag of Chile.svg चिली[3]   7,56,950 km² (2,92,260 sq mi) 16,928,873 22/km² (57/sq mi) सेंटियागो
Flag of Colombia.svg कोलोंबिया 11,38,910 km² (4,39,736 sq mi) 45,928,970 40/km² (103.6/sq mi) बोगोटा
Flag of Ecuador.svg ईक्वाडोर   2,83,560 km² (1,09,483 sq mi) 14,573,101 53.8/km² (139.3/sq mi) क्वीटो
Flag of the Falkland Islands.svg फ़ाकलैण्ड द्वीपसमूह (यूनाइटेड किंगडम)[4]    12,173 km² (4,700 sq mi) 3,140[5] 0.26/km² (0.7/sq mi) पोर्ट स्टेनली
Flag of France.svg फ्रेंच गुयाना (फ्रांस)    91,000 km² (35,135 sq mi) 221,500[6] 2.7/km² (5.4/sq mi) कैयेन
Flag of Guyana.svg गयाना   2,14,999 km² (83,012 sq mi) 772,298 3.5/km² (9.1/sq mi) जॉर्जटाउन
Flag of Paraguay.svg पैराग्वे   4,06,750 km² (1,57,047 sq mi) 6,831,306 15.6/km² (40.4/sq mi) एसन्शियन
Flag of Peru.svg पेरू 12,85,220 km² (4,96,226 sq mi) 29,132,013 22/km² (57/sq mi) लीमा
दक्षिण जॉर्जिया और दक्षिण सैण्डविच द्वीपसमूह दक्षिण जोर्जिया और
दक्षिण सैंडविच द्वीपसमूह
(यूनाइटेड किंगडम)
[7]
    3,093 km² (1,194 sq mi) 20 0/km² (0/sq mi) ग्राइटविकेन
Flag of Suriname.svg सूरीनाम   1,63,270 km² (63,039 sq mi) 472,000 3/km² (7.8/sq mi) पैरामारिबो
Flag of Uruguay.svg उरुग्वे   1,76,220 km² (68,039 sq mi) 3,477,780 19.4/km² (50.2/sq mi) मोंटेवीडियो
Flag of Venezuela.svg वेनेजुएला   9,12,050 km² (3,52,144 sq mi) 26,814,843 30.2/km² (72/sq mi) काराकास
कुल 0एक्स्प्रेशन त्रुटि: अनपेक्षित उद्गार चिन्ह ","।.एक्स्प्रेशन त्रुटि: अनपेक्षित उद्गार चिन्ह ","।17,824,513 0एक्स्प्रेशन त्रुटि: अनपेक्षित उद्गार चिन्ह ","।.एक्स्प्रेशन त्रुटि: अनपेक्षित उद्गार चिन्ह ","।385,742,554 21.5/किमी²

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. Land areas and population estimates are taken from The 2008 World Factbook which currently uses July 2007 data, unless otherwise noted.
  2. La Paz is the administrative capital of Bolivia;
  3. Includes Easter Island in the Pacific Ocean, a Chilean territory frequently reckoned in Oceania. Santiago is the administrative capital of Chile; Valparaíso is the site of legislative meetings.
  4. Claimed by Argentina.
  5. Falkland Islands: July 2008 population estimate Archived 2 जुलाई 2014 at the वेबैक मशीन.. CIA World Factbook.
  6. (Jan. 2009) (फ्रेंच) INSEE, Government of France. "Population des régions au 1er janvier". मूल से 11 फ़रवरी 2009 को पुरालेखित. अभिगमन तिथि 2009-01-20.
  7. Claimed by Argentina; the South Georgia and the South Sandwich Islands in the South Atlantic Ocean are commonly associated with Antarctica (due to proximity) and have no permanent population, only hosting a periodic contingent of about 100 researchers and visitors.