भारत के संघीय विधानों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

यहाँ भारत के सभी संघीय अधिनियमों (Acts) की सूची दी गयी है जो अंग्रेजों के समय में या स्वतंत्रता के बाद (सन् १९४७) पारित हुए हैं।

1836–1850[संपादित करें]

विधान का नाम वर्ष विधान संख्या
बंगाल इंडिगो संविदा अधिनियम 1836 10
बंगाल जिला अधिनियम 1836 21
मद्रास सार्वजनिक संपत्ति दुस्र्पयोग अधिनियम 1837 36
बंगाल बंधुआ वेयरहाउस एसोसिएशन 1838 5
समुद्रतटीय जहाज अधिनियम 1838 19
मद्रास किराया और राजस्व बिक्री अधिनियम 1839 7
बंगाल भूमि राजस्व बिक्री अधिनियम 1841 12
बंबई राजस्व 1842 13
बंबई राजस्व आयुक्त 1842 17
राजस्व बकाया के लिए भूमि की बिक्री 1845 1
सीमा के निशान, बंबई 1846 3
सीमाएँ 1847 1
Bengal Alluvion and Diluvion Act 1847 9
बंगाल भूमि धारक उपस्थिति अधिनियम 1848 20
मद्रास राजस्व आयुक्त अधिनियम 1849 10
सार्वजनिक लेखाकार डिफ़ॉल्ट्स अधिनियम 1850 12
न्यायिक अधिकारी संरक्षण अधिनियम 1850 18
Caste Disabilities Removal Act 1850 21
कलकत्ता भूमि राजस्व अधिनियम 1850 23
जब्त जमाराशि अधिनियम 1850 25
शहरों में सुधार 1850 26
सार्वजनिक सेवक (जांच) अधिनियम 1850 37

1851–1875[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Indian Tolls Act 1851 8
Madras City Land Revenue Act 1851 12
Sheriffs' Fees Act 1852 8
Bombay Rent-free Estates Act 1852 11
Rent Recovery Act 1853 6
Shore Nuisances (Bombay and Kolaba) Act 1853 11
Bengal Bonded Warehouse Association Act 1854 5
Police, Agra 1854 16
Legal Representatives' Suits Act 1855 12
Fatal Accidents Act 1855 13
Usury Laws Repeal Act 1855 28
Bengal Embankment Act 1855 32
Sonthal Parganas Act 1855 37
Indian Bills of Lading Act 1856 9
Calcutta Land-revenue Act 1856 18
Bengal Chaukidari Act 1856 20
Tobacco Duty (Town of Bombay) Act 1857 4
Oriental Gas Company 1857 5
Madras Uncovenated Officers' Act 1857 7
Sonthal Parganas Act 1857 10
Howrah Offences Act 1857 21
Madras Compulsory Labour Act 1858 1
Bengal Ghatwali Lands Act 1859 5
Bengal Rent Act 1859 10
Bengal Land Revenue Sales Act 1859 11
Calcutta Pilots Act 1859 12
Madras District Police Act 1859 24
Societies Registration Act 1860 21
Indian Penal Code 1860 45
Indian Police Act 1861 5
Stage-Carriages Act 1861 16
Government Seal Act 1862 3
Excise (Spirits) Act 1863 16
Partition of Revenue-paying Estates 1863 19
Religious Endowments Act 1863 20
Waste-Lands (Claims) Act 1863 23
Indian Tolls Act 1864 15
Carriers Act 1865 3
Converts’ Marriage Dissolution Act 1866 21
Oudh Sub-settlement Act 1866 26
Ganges Tolls 1867 1
Public Gambling Act 1867 3
Oriental Gas Company 1867 11
Sarais Act 1867 22
Press and Registration of Books Act 1867 25
Oudh Estates Act 1869 1
Indian Divorce Act 1869 4
Bombay Civil Courts Act 1869 14
Court-fees Act 1870 7
Oudh Taluqdars' Relief Act 1870 24
Cattle-trespass Act 1871 1
Coroners Act 1871 4
Dehra Dun 1871 21
Pensions Act 1871 23
Indian Evidence Act 1872 1
Punjab Laws Act 1872 4
Indian Contract Act 1872 9
Indian Christian Marriage Act 1872 15
Madras Civil Courts Act 1873 3
Government Savings Banks Act 1873 5
Northern India Canal and Drainage Act 1873 8
North-Eastern Provinces Village and Road Police Act 1873 16
Married Women's Property Act 1874 3
Foreign Recruiting Act 1874 4
Laws Local Extent Act 1874 15
Majority Act 1875 9
Indian Law Reports Act 1875 18
Central Provinces Laws Act 1875 20

1876–1900[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Chota Nagpur Encumbered Estates Act 1876 6
Bombay Revenue Jurisdiction Act 1876 10
Bombay Municipal Debentures Act 1876 15
Oudh Laws Act 1876 18
Dramatic Performances Act 1876 19
Broach and Kaira Incumbered Estates Act 1878 6
Northern India Ferries Act 1878 17
Elephants' Preservation Act 1879 6
Hackney-carriage Act 1879 14
Dekkhan Agriculturists Relief Act 1879 17
Legal Practitioners Act 1879 18
Raipur and Khattra Laws Act 1879 19
Religious Societies Act 1880 1
Kazis Act 1880 12
Municipal Taxation Act 1881 11
Fort William Act 1881 13
Obstructions in Fairways Act 1881 16
Central Provinces Land-revenue Act 1881 18
Negotiable Instruments Act 1881 26
Indian Trusts Act 1882 2
Transfer of Property Act 1882 4
Indian Easements Act 1882 5
Powers-of-Attorney Act 1882 7
Presidency Small Cause Courts Act 1882 15
Madras Forest (Validation) Act 1882 21
Bikrama Singh's Estates Act 1883 10
Land Improvement Loans Act 1883 19
Punjab District Boards Act 1883 20
Explosives Act 1884 4
Agriculturists' Loans Act 1884 12
Bengal Tenancy Act 1885 8
Indian Telegraph Act 1885 13
Land Acquisition (Mines) Act 1885 18
Mirzapur Stone Mahal Act 1886 5
Births, Deaths and Marriages Registration Act 1886 6
Indian Tramways Act 1886 11
Oudh Wasikas Act 1886 21
Suits Valuation Act 1887 7
Provincial Small Cause Courts Act 1887 9
Bengal, Agra and Assam Civil Courts Act 1887 12
Punjab Tenancy Act 1887 16
Punjab Land Revenue Act 1887 17
King of Oudh's Estate Act 1887 19
Indian Police Act 1888 3
Indian Reserve Forces Act 1888 4
Indian Tolls Act 1888 8
City of Bombay Municipal (Supplementary) Act 1888 12
King of Oudh's Estate Act 1888 14
Metal Tokens Act 1889 1
Revenue Recovery Act 1890 1
Charitable Endowments Act 1890 6
Guardians and Wards Act 1890 8
Excise (Malt Liquors) Act 1890 13
United Provinces Act 1890 20
Easements (Extending Act 5 of 1882) 1891 8
Murshidabad Act 1891 15
Colonial Courts of Admiralty (India) Act 1891 16
Bankers' Books Evidence Act 1891 18
Marriages Validation Act 1892 2
Bengal Military Police Act 1892 5
Madras City Civil Court Act 1892 7
Government Management of Private Estates Act 1892 10
Porahat Estate Act 1893 2
Partition Act 1893 4
Sir Dinshaw Maneckjee Petit 1893 6
Land Acquisition Act 1894 1
Prisons Act 1894 9
Government Grants Act 1895 15
Epidemic Diseases Act 1897 3
Indian Fisheries Act 1897 4
Amending Act 1897 5
Reformatory Schools Act 1897 8
General Clauses Act 1897 10
Indian Short Titles Act 1897 14
Lepers Act 1898 3
Indian Post Office Act 1898 6
Live-stock Importation Act 1898 9
Central Provinces Tenancy Act 1898 11
Indian Stamp Act 1899 2
Government Buildings Act 1899 4
Glanders and Farcy Act 1899 13
Church of Scotland Kirk Sessions Act 1899 23
Central Provinces Court of Wards Act 1899 24
Prisoners Act 1900 3

1901–1925[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Indian Tolls (Army and Air Force) Act 1901 2
Amending Act 1901 11
Indian Tramways Act 1902 4
Amending Act 1903 1
Works of Defence Act 1903 7
Victoria Memorial Act 1903 10
Ancient Monuments Preservation Act 1904 7
Indian Railway Board Act 1905 4
Coinage Act 1906 3
Code of Civil Procedure 1908 5
Explosive Substances Act 1908 6
Central Provinces Financial Commissioner’s Act 1908 13
Indian Criminal Law Amendment Act 1908 14
Indian Ports Act 1908 15
Registration Act 1908 16
Presidency-towns Insolvency Act 1909 3
Anand Marriage Act 1909 7
Dourine Act 1910 5
Indian Museum Act 1910 10
Prevention of Seditious Meetings Act 1911 10
Co-operative Societies Act 1912 2
Bengal, Bihar and Orissa and Assam Laws Act 1912 7
Wild Birds and Animals Protection Act 1912 8
Delhi Laws Act 1912 13
Official Trustees Act 1913 2
White Phosphorus Matches Prohibition Act 1913 5
Mussalman Wakf Validating Act 1913 6
Destructive Insects and Pests Act 1914 2
Local Authorities Loans Act 1914 9
Delhi Laws Act 1915 7
Sir Jamsetjee Jejeebhoy Baronetcy Act 1915 10
Banaras Hindu University Act 1915 16
Indian Medical Degrees Act 1916 7
Hindu Disposition of Property Act 1916 15
Inland Vessels Act 1917 1
Destruction of Records Act 1917 5
King of Oudh's Estate Validation Act 1917 12
Post Office Cash Certificates Act 1917 18
Cinematograph Act 1918 2
Usurious Loans Act 1918 10
Bronze Coin (Legal Tender) Act 1918 22
Local Authorities Pensions and Gratuities Act 1919 1
Poisons Act 1919 12
Calcutta High Court (Jurisdictional Limits) Act 1919 15
Provincial Insolvency Act 1920 5
Indian Securities Act 1920 10
Charitable and Religious Trusts Act 1920 14
Indian Red Cross Society Act 1920 15
Indian Rifles Act 1920 23
Identification of Prisoners Act 1920 33
Passport (Entry into India) Act 1920 34
Aligarh Muslim University Act 1920 40
Maintenance Orders Enforcement Act 1921 18
Delhi University Act 1922 8
Police (Incitement to Disaffection) Act 1922 22
Indian Boilers Act 1923 5
Cantonments (House Accommodation) Act 1923 6
Indian Naval Armament Act 1923 7
Workmen's Compensation Act 1923 8
Official Secrets Act 1923 19
Legal Practitioners (Women) Act 1923 23
Mussalman Wakf Act 1923 42
Cantonments Act 1924 2
Bengal Criminal Law Amendment (Supplementary) Act 1925 0
Indian Soldiers (Litigation) Act 1925 4
Provident Funds Act 1925 19
Sikh Gurdwaras (Supplementary) Act 1925 24
Indian Carriage of Goods by Sea Act 1925 26
Madras, Bengal and Bombay Children (Supplementary) Act 1925 35
Indian Succession Act 1925 39

1926–1950[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Trade Unions Act 1926 16
Legal Practitioners (Fees) Act 1926 21
Indian Bar Councils Act 1926 38
Indian Forest Act 1927 16
Light House Act 1927 17
Hindu Inheritance (Removal of Disabilities) Act 1928 12
Child Marriage Restraint Act 1929 19
Transfer of Property (Amendment) Supplementary Act 1929 21
Sale of Goods Act 1930 3
Hindu Gains of Learning Act 1930 30
Mussalman Wakf Validating Act 1930 32
Provisional Collection of Taxes Act 1931 16
Sheriff of Calcutta (Power of Custody) Act 1931 20
Indian Partnership Act 1932 9
Public Suits Validation Act 1932 11
Criminal Law Amendment Act 1932 23
Bengal Suppression of Terrorist Outrages (Supplementary) Act 1932 24
Children (Pledging of Labour) Act 1933 2
Indian Wireless Telegraphy Act 1933 17
Murshidabad Estate Administration Act 1933 23
Reserve Bank of India Act 1934 2
Sugar-cane Act 1934 15
Aircraft Act 1934 22
Assam Criminal Law Amendment (Supplementary) Act 1934 27
Petroleum Act 1934 30
Jubbalpore and Chhattisgarh Divisions (Divorce Proceedings Validation) Act 1935 13
Parsi Marriage and Divorce Act 1936 3
Payment of Wages Act 1936 4
Decrees and Orders Validating Act 1936 5
Bangalore Marriages Validating Act 1936 16
Red Cross Society (Allocation of Property) Act 1936 18
Agricultural Produce (Grading and Marking) Act 1937 1
Arya Marriage Validation Act 1937 19
Muslim Personal Law (Shariat) Application Act 1937 26
Insurance Act 1938 4
Manoeuvres, Field Firing and Artillery Practice Act 1938 5
Cutchi Memons Act 1938 10
Criminal Law Amendment Act 1938 20
Employers' Liability Act 1938 24
Dissolution of Muslim Marriages Act 1939 8
Registration of Foreigners Act 1939 16
Commercial Documents Evidence Act 1939 30
Drugs and Cosmetics Act 1940 23
Agricultural Produce Cess Act 1940 27
Berar Laws Act 1941 4
Assam Rifles Act 1941 5
Delhi Restriction of Uses of Land Act 1941 12
Railways (Local Authorities' Taxation) Act 1941 25
Coffee Act 1942 7
Weekly Holidays Act 1942 18
Reciprocity Act 1943 9
War Injuries (Compensation Insurance) Act 1943 23
Central Excise Act 1944 1
Public Debt Act 1944 18
International Monetary Fund and Bank Act 1945 0
Industrial Employment (Standing Orders) Act 1946 20
Mica Mines Labour Welfare Fund Act 1946 22
Delhi Special Police Establishment Act 1946 25
Foreigners Act 1946 31
Industrial Disputes Act 1947 14
Armed Forces (Emergency Duties) Act 1947 15
Trading with the Enemy (Continuance of Emergency Provisions) Act 1947 16
Rubber Act 1947 24
United Nations (Security Council) Act 1947 43
United Nations (Privileges and Immunities) Act 1947 46
Foreign Jurisdiction Act 1947 47
Indian Nursing Council Act 1947 48
Pharmacy Act 1948 8
Dock Workers (Regulation of Employment) Act 1948 9
Minimum Wages Act 1948 11
Rehabilitation Finance Administration Act 1948 12
Damodar Valley Corporation Act 1948 14
Dentists Act 1948 16
Junagarh Administration (Propegkdgmfdlkgmbl
National Cadet Corps Act 1948 31
Calcutta Port (Pilotage) Act 1948 33
Employees' State Insurance Act 1948 34
Census Act 1948 37
Continuance of Legal Proceedings Act 1948 38
Indian Matrimonial Causes (War Marriages) Act 1948 40
Diplomatic and Consular Officers (Oaths and Fees) Act 1948 41
Coal Mines Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act 1948 46
Imperial Library (Change of Name) Act 1948 51
Bombay Public Security Measures (Delhi Amendment) Act 1948 52
Oil Fields (Regulation and Development) Act 1948 53
Territorial Army Act 1948 56
Exchange of Prisoners Act 1948 58
Resettlement of Displaced Persons (Land Acquisition) Act 1948 60
Central Silk Board Act 1948 61
Reserve Bank (Transfer of Public Ownership) Act 1948 62
Factories Act 1948 63
Delhi and Ajmer-Merwara Land Development Act 1948 66
Mangrol and Manavadar (Administration of Property) Act 1949 2
Scheduled Securities (Hyderabad) Act 1949 7
Seaward Artillery Practice Act 1949 8
Banking Regulation Act 1949 10
West Godavari District (Assimilation of Laws on Federal Subjects) Act 1949 20
Delhi Hotels (Control of Accommodation) Act 1949 24
Chartered Accountants Act 1949 38
Requisitioned Land (Apportionment of Compensation) Act 1949 51
Industrial Disputes (Banking and Insurance Companies) Act 1949 54
Merged States (Laws) Act 1949 59
Professions Tax Limitation (Amendment and Validation) Act 1949 61
Police Act 1949 64
Central Reserve Police Force Act 1949 66
High Courts (Seals) Act 1950 7
Immigrants (Expulsion from Assam) Act 1950 10
Emblems and Names (Prevention of Improper Use) Act 1950 12
Special Criminal Courts (Jurisdiction) Act 1950 18
Drugs (Control) Act 1950 26
Transfer of Prisoners Act 1950 29
Union Territories (Laws) Act 1950 30
Opium and Revenue Laws (Extension of Application) Act 1950 33
Army and Air Force (Disposal of Private Property) Act 1950 40
Ajmer Tenancy and Land Records Act 1950 42
Representation of the People Act 1950 43
Air Force Act 1950 45
Army Act 1950 46
Contingency Fund of India Act 1950 49
Road Transport Corporations Act 1950 64
Cooch-Behar (Assimilation of Laws) Act 1950 67
Telegraph Wires (Unlawful Possession) Act 1950 74
Khaddar (Protection of Name) Act 1950 78

1951–1975[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Part B States (Laws) Act 1951 3
Supreme Court Advocates (Practice in High Courts) Act 1951 18
Jallianwala Bagh National Memorial Act 1951 25
Visva-Bharati Act 1951 29
President's Emoluments and Pension Act 1951 30
Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act 1951 33
Scheduled Areas (Assimilation of Laws) Act 1951 37
Marking of Heavy Packages Act 1951 39
 Rajghat Samadhi Act 1951 41
Representation of the People Act 1951 43
Assam (Alteration of Boundaries) Act 1951 47
Railway Companies (Emergency Provisions) Act 1951 51
Companies (Donations to National Funds) Act 1951 54
All-India Services Act 1951 61
State Financial Corporations Act 1951 63
Evacuee Interest (Separation) Act 1951 64
Industries (Development and Regulation) Act 1951 65
Part C States Miscellaneous Laws (Repealing) Act 1951 66
Plantations Labour Act 1951 69
Displaced Persons (Debts Adjustment) Act 1951 70
Part B States Marriages Validating Act 1952 1
Indian Independence Pakistan Courts (Pending Proceedings) Act 1952 9
Employees' Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act 1952 19
Inflammable Substances Act 1952 20
Requisitioning and Acquisition of Immovable Property Act 1952 30
Presidential and Vice-Presidential Elections Act 1952 31
Mines Act 1952 35
Cinematograph Act 1952 37
Delhi and Ajmer Rent Control Act 1952 38
Notaries Act 1952 53
Salaries and Allowances of Ministers Act 1952 58
Commissions of Inquiry Act 1952 60
Reserve and Auxiliary Air Forces Act 1952 62
State Armed Police Forces (Extension of Laws) Act 1952 63
Forward Contracts (Regulation) Act 1952 74
Scheduled Areas (Assimilation of Laws) Act 1953 16
Salaries and Allowances of Officers of Parliament Act 1953 20
Tea Act 1953 29
Andhra State Act 1953 30
Collection of Statistics Act 1953 32
Calcutta High Court (Extension of Jurisdiction) Act 1953 41
Coir Industry Act 1953 45
Salt Cess Act 1953 49
Reserve Bank of India (Amendment and Miscellaneous Provisions) Act 1953 54
Transfer of Evacuee Deposits Act 1954 15
Lushai Hills District (Change of Name) Act 1954 18
Absorbed Areas (Laws) Act 1954 20
Drugs and Magic Remedies (Objectionable Advertisements) Act 1954 21
State Acquisition of Lands for Union Purposes (Validation) Act 1954 23
Delivery of Books and Newspapers (Public Libraries) Act 1954 27
High Court Judges (Salaries and Conditions of Service) Act 1954 28
Salary, Allowances and Pension of Members of Parliament Act 1954 30
Shillong (Rifle Range and Umlong) Cantonments Assimilation of Laws Act 1954 31
Himachal Pradesh and Bilaspur (New State) Act 1954 32
Chandernagore (Merger) Act 1954 36
Prevention of Food Adulteration Act 1954 37
Taxation Laws (Extension to Jammu and Kashmir) Act 1954 41
Special Marriage Act 1954 43
Essential Commodities Act 1955 10
Medicinal and Toilet Preparations (Excise Duties) Act 1955 16
Commanders-in-Chief (Change in Designation) Act 1955 19
Protection of Civil Rights Act 1955 22
State Bank of India Act 1955 23
हिन्दू विवाह अधिनियम 1955 25
Prisoners (Attendance in Courts) Act 1955 32
Durgah Khawaja Saheb Act 1955 36
Spirituous Preparation (Inter-State Trade and Commerce) Control Act 1955 39
Prize Competitions Act 1955 42
Working Journalists and other Newspaper Employees (Conditions of Service) and Miscellaneous Provisions Act 1955 45
Manipur (Courts) Act 1955 56
नागरिकता अधिनियम 1955 57
कंपनी अधिनियम 1956 1
विश्वविद्यालय अनुदान आयोग अधिनियम 1956 3
Bar Councils (Validation of State Laws) Act 1956 4
Sales Tax Laws Validation Act 1956 7
All-India Institute of Medical Sciences Act 1956 25
Hindu Succession Act 1956 30
Life Insurance Corporation Act 1956 31
Hindu Minority and Guardianship Act 1956 32
Inter-State River Water Disputes Act 1956 33
Industrial Disputes (Amendment and Miscellaneous Provisions) Act 1956 36
States Reorganisation Act 1956 37
Bihar and West Bengal (Transfer of Territories) Act 1956 40
Securities Contracts (Regulation) Act 1956 42
Newspaper (Price and Page) Act 1956 45
National Highways Act 1956 48
River Boards Act 1956 49
Lok Sahayak Sena Act 1956 53
Supreme Court (Number of Judges) Act 1956 55
Khadi and Village Industries Commission Act 1956 61
Jammu and Kashmir (Extension of Laws) Act 1956 62
Scheduled Castes and Scheduled Tribes Orders (Amendment) Act 1956 63
Terminal Tax on Railway Passengers Act 1956 69
Central Sales Tax Act 1956 74
Hindu Adoptions and Maintenance Act 1956 78
State Bank of Hyderabad Act 1956 79
Manipur (Village Authorities in Hill Areas) Act 1956 80
Representation of the People (Miscellaneous Provisions) Act 1956 88
Faridabad Development Corporation Act 1956 90
Young Persons (Harmful Publications) Act 1956 93
Slum Areas (Improvement and Clearance) Act 1956 96
Indian Medical Council Act 1956 102
Immoral Traffic (Prevention) Act 1956 104
Women's and Children's Institutions (Licensing) Act 1956 105
Copyright Act 1957 14
Coal Bearing Areas (Acquisition and Development) Act 1957 20
Railway Protection Force Act 1957 23
Wealth-tax Act 1957 27
Legislative Councils Act 1957 37
Inter-State Corporation Act 1957 38
Naga Hills-Tuensang Area Act 1957 42
Public Employment (Requirement as to Residence) Act 1957 44
Cantonments (Extension of Rent Control Laws) Act 1957 46
Additional Duties of Excise (Goods of Special Importance) Act 1957 58
Delhi Development Act 1957 61
Navy Act 1957 62
Delhi Municipal Corporation Act 1957 66
Mines and Minerals (Development and Regulation) Act 1957 67
Gift-tax Act 1958 18
Probation of Offenders Act 1958 20
Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act 1958 24
Armed Forces (Special Powers) Act 1958 28
Working Journalists (Fixation of Rates of Wages) Act 1958 29
Manipur and Tripura (Repeal of Laws) Act 1958 35
Supreme Court Judges (Salaries and Conditions of Service) Act 1958 41
International Finance Corporation (Status, Immunities and Privileges) Act 1958 42
Merchant Shipping Act 1958 44
Himachal Pradesh Legislative Assembly (Constitution and Proceedings) Validation Act 1958 56
Orissa Weights and Measures (Delhi Repeal) Act 1958 57
Delhi Rent Control Act 1958 59
Parliament (Prevention of Disqualification) Act 1959 10
Cost and Works Accountants Act 1959 23
Public Wakfs (Extension of Limitation) Act 1959 29
Employment Exchanges (Compulsory Notification of Vacancies) Act 1959 31
State Bank of India (Subsidiary Banks) Act 1959 38
Travancore-Cochin Vehicles Taxation (Amendment and Validation) Act 1959 42
Government Savings Certificates Act 1959 46
Rajasthan and Madhya Pradesh (Transfer of Territories) Act 1959 47
Miscellaneous Personal Laws (Extension) Act 1959 48
Arms Act 1959 54
Andhra Pradesh and Madras Alteration of Boundaries Act 1959 56
Indian Statistical Institute Act 1959 57
Married Women's Property (Extension) Act 1959 61
Geneva Conventions Act 1960 6
Orphanages and Other Charitable Homes (Supervision and Control) Act 1960 10
Bombay Reorganisation Act 1960 11
Hindu Marriages (Validation of Proceedings) Act 1960 19
Delhi Land Holdings (Ceiling) Act 1960 24
International Development Association (Status, Immunities and Privileges) Act 1960 32
Manipur Land Revenue and Land Reforms Act 1960 33
Central Excises (Conversion to Metric Units) Act 1960 38
Delhi Primary Education Act 1960 39
Customs Duties and Cesses (Conversion to Metric Units) Act 1960 40
Tripura Land Revenue and Land Reforms Act 1960 43
Mahendra Pratap Singh Estate (Repeal) Act 1960 48
British Statutes (Application to India) Repeal Act 1960 57
The Prevention of Cruelty to Animals Act,1960 1960 59
Preference Shares (Regulation of Dividend) Act 1960 63
Acquired Territories (Merger) Act 1960 64
Criminal Law Amendment Act 1961 23
Advocates Act 1961 25
Salar Jung Museum Act 1961 26
Motor Transport Workers Act 1961 27
Dowry Prohibition Act 1961 28
Delhi (Urban Areas) Tenants' Relief Act 1961 30
Union Territories (Stamp and Court-fees Laws) Act 1961 33
Dadra and Nagar Haveli Act 1961 35
Newspaper (Price and Page Continuance) Act 1961 36
Income-tax Act 1961 43
Voluntary Surrender of Salaries (Exemption from Taxation) Act 1961 46
Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act 1961 47
Assam Municipal (Manipur Amendment) Act 1961 49
Apprentices Act 1961 52
Maternity Benefit Act 1961 53
Sugar (Regulation of Production) Act 1961 55
Institutes of Technology Act 1961 59
Goa, Daman and Diu (Administration) Act 1962 1
Hindi Sahitya Sammelan Act 1962 13
National Co-operative Development Corporation Act 1962 26
State of Nagaland Act 1962 27
Land Acquisition (Amendment) Act 1962 31
Atomic Energy Act 1962 33
Extradition Act 1962 34
Foreigners Law (Application and Amendment) Act 1962 42
Pondicherry (Administration) Act 1962 49
Petroleum and Minerals Pipelines (Acquisition of Right of User in Land) Act 1962 50
Customs Act 1962 52
Manipur (Sales of Motor Spirit and Lubricants) Taxation Act 1962 55
State Associated Banks (Miscellaneous Provisions) Act 1962 56
Delhi Motor Vehicles Taxation Act 1962 57
Warehousing Corporations Act 1962 58
1963 11
Official Languages Act 1963 19
Government of Union Territories Act 1963 20
Compulsory Deposit Scheme Act 1963 21
Export (Quality Control and Inspection) Act 1963 22
Limitation Act 1963 36
Personal Injuries (Compensation Insurance) Act 1963 37
Major Port Trusts Act 1963 38
Textiles Committee Act 1963 41
Administrators-General Act 1963 45
Specifice Relief Act 1963 47
Unit Trust of India Act 1963 52
Central Boards of Revenue Act 1963 54
Companies (Profits) Surtax Act 1964 7
Taxation Laws (Continuation and Validation of Recovery Proceedings) Act 1964 11
Dakshina Bharat Hindi Prachar Sabha Act 1964 14
Delhi Delegation of Powers Act 1964 23
Legal Tender (Inscribed Notes) Act 1964 28
Food Corporation of India Act[1] 1964 37
Warehousing Corporations (Supplementary) Act 1965 20
Payment of Bonus Act 1965 21
Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act 1965 23
Goa, Daman and Diu (Extension of the Code of Civil Procedure and the Arbitration Act) Act 1965 30
Railways Employment of Members of the Armed Forces Act 1965 40
Taxation Laws (Amendment and Miscellaneous Provisions) Act 1965 41
Cardamom Act 1965 42
Union Territories (Direct Election to the House of the People) Act 1965 49
Goa, Daman and Diu (Absorbed Employees) Act 1965 50
Seamen's Provident Fund Act 1966 4
Produce Cess Act 1966 15
Asian Development Bank Act 1966 18
Delhi High Court Act 1966 26
Railway Property (Unlawful Possession) Act 1966 29
Punjab Reorganisation Act 1966 31
Beedi and Cigar Workers (Conditions of Employment) Act 1966 32
Police Forces (Restriction of Rights) Act 1966 33
Post-Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh, Act 1966 51
Jawaharlal Nehru University Act 1966 53
Seeds Act 1966 54
Land Acquisition (Amendment and Validation) Act 1967 13
Passports Act 1967 15
Anti-Corruption Laws (Amendment) Act 1967 16
Standards of Weights and Measures (Extension to Kohima and Mokokchung Districts) Act 1967 25
Court-fees (Delhi Amendment) Act 1967 28
Unlawful Activities (Prevention) Act 1967 37
Jammu and Kashmir Representation of the People (Supplementary) Act 1968 3
Public Provident Fund Act 1968 23
Bihar and Uttar Pradesh (Alteration of Boundaries) Act 1968 24
Central Laws (Extension to Jammu and Kashmir) Act 1968 25
Pondicherry (Extension of Laws) Act 1968 26
Civil Defence Act 1968 27
Enemy Property Act 1968 34
Andhra Pradesh and Mysore (Transfer of Territory) Act 1968 36
Insecticides Act 1968 46
Border Security Force Act 1968 47
Delhi and Ajmer Rent Control (Nasirabad Cantonment Repeal) Act 1968 49
Central Industrial Security Force Act 1968 50
Judges (Inquiry) Act 1968 51
State Agricultural Credit Corporation Act 1968 60
Legislative Assembly of Nagaland (Change in Representation) Act 1968 61
President (Discharge of Functions) Act 1969 16
Registration of Births and Deaths Act 1969 18
Union Territories (Separation of Judicial and Executive Functions) Act 1969 19
Central Sales Tax (Amendment) Act 1969 28
Foreign Marriage Act 1969 33
Criminal and Election Laws Amendment Act 1969 35
Bihar Land Reforms Laws (Regulating Mines and Minerals) Validation Act 1969 42
Khuda Bakhsh Oriental Public Library Act 1969 43
Oaths Act 1969 44
Punjab Legislative Council (Abolition) Act 1969 46
Monopolies and Restrictive Trade Practices Act 1969 54
Assam Reorganisation (Meghalaya) Act 1969 55
Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1970 5
Haryana and Punjab Agricultural Universities Act 1970 16
Supreme Court (Enlargement of Criminal Appellate Jurisdiction) Act 1970 28
Contract Labour (Regulation and Abolition) Act 1970 37
Patents Act 1970 39
Indian Medicine Central Council Act 1970 48
Central Labour Laws (Extension to Jammu and Kashmir) Act 1970 51
State of Himachal Pradesh Act 1970 53
Bengal Finance (Sales Tax) (Delhi Validation of Appointments and Proceedings) Act 1971 20
Medical Termination of Pregnancy Act 1971 34
Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act 1971 40
Small Coins (Offences) Act 1971 52
Coal Bearing Areas (Acquisition and Development) Amendment and Validation Act 1971 54
Comptroller and Auditor General's (Duties, Powers and Conditions of Service) Act 1971 56
Naval and Aircraft Prize Act 1971 59
Jayanti Shipping Company (Acquisition of Shares) Act 1971 63
Coking Coal Mines (Emergency Provisions) Act 1971 64
Asian Refractories Limited (Acquisition of Undertakings) Act 1971 65
Uttar Pradesh Cantonments (Control of Rent and Eviction) Repeal Act 1971 68
Prevention of Insults to National Honour Act 1971 69
Contempt of Courts Act 1971 70
Delhi Road Transport Laws (Amendment) Act 1971 71
Manipur (Hill Areas District Council) Act 1971 76
North-Eastern Area (Reorganisation) Act 1971 81
Delhi Sikh Gurdwaras Act 1971 82
North-Eastern Council Act 1971 84
समुद्री उत्पाद निर्यात विकास प्राधिकरण 1972 13
Departmental Inquiries (Enforcement of Attendance of Witnesses and Production of Documents) Act 1972 18
Architects Act 1972 20
Taxation Laws (Extension to Jammu and Kashmir) Act 1972 25
National Service Act 1972 28
Delhi Lands (Restriction on Transfer) Act 1972 30
Delhi Co-operative Societies Act 1972 35
Coking Coal Mines (Nationalisation) Act 1972 36
Payment of Gratuity Act 1972 39
Diplomatic Relations (Vienna Convention) Act 1972 43
Antiquities and Art Treasures Act 1972 52
Wild Life (Protection) Act 1972 53
General Insurance Business (Nationalisation) Act 1972 57
Indian Copper Corporation (Acquisition of Undertaking) Act 1972 58
Former Secretary of State Service Officers (Conditions of Service) Act 1972 59
Limestone and Dolomite Mines Labour Welfare Fund Act 1972 62
Carriage by Air Act 1972 69
Sick Textile Undertakings (Taking Over of Management) Act 1972 72
Richardson and Cruddas Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1972 78
Diplomatic and Consular Officers (Oaths and Fees) (Extension to Jammu and Kashmir) Act 1973 2
Coal Mines (Taking Over of Management) Act 1973 15
Capital of Punjab Development and Regulation (Chandigarh Amendment) Act 1973 17
Delhi School Education Act 1973 18
North-Eastern Hill University Act 1973 24
Coal Mines (Nationalisation) Act 1973 26
Authoritative Texts (Central Laws) Act 1973 50
Alcock Ashdown Company Limited (Acquisition of Undertakings) Act 1973 56
Homoeopathy Central Council Act 1973 59
Konkan Passenger Ships (Acquisition) Act 1973 62
Delhi Urban Art Commission Act, 1973 1974 1
Code of Criminal Procedure, 1973 1974 2
Esso (Acquisition of Undertakings in India) Act 1974 4
Water (Prevention and Control of Pollution) Act 1974 6
Economic Offences (Inapplicability of Limitation) Act 1974 12
Coal Mines (Conservation and Development) Act 1974 28
Additional Emoluments (Compulsory Deposit) Act 1974 37
University of Hyderabad Act 1974 39
Interest-tax Act 1974 45
Oil Industry (Development) Act 1974 47
Conservation of Foreign Exchange and Prevention of Smuggling Activities Act 1974 52
East-Punjab Urban Rent Restriction (Extension to Chandigarh) Act 1974 54
Sick Textile Undertakings (Nationalisation) Act 1974 57
Tobacco Board Act 1975 4
All-India Services Regulations (Indemnity) Act 1975 19
Tokyo Convention Act 1975 20
Rampur Raza Library Act 1975 22
Tobacco Cess Act 1975 26
Delhi Sales Tax Act 1975 43
Cigarettes (Regulation of Production, Supply and Distribution) Act 1975 49
Customs Tariff Act 1975 51

1976–2000[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Burmah Shell (Acquisition of Undertakings in India) Act 1976 2
Election Laws (Extension to Sikkim) Act 1976 10
Sales Promotion Employees (Conditions of Service) Act 1976 11
Smugglers and Foreign Exchange Manipulators (Forfeiture of Property) Act 1976 13
Bonded Labour System (Abolition) Act 1976 19
Regional Rural Banks Act 1976 21
Assam Sillimanite Limited (Acquisition and Transfer of Refractory Plant) Act 1976 22
Equal Remuneration Act 1976 25
Parliamentary Proceedings (Protection of Publication) Repeal Act 1976 28
Levy Sugar Price Equalisation Fund Act 1976 31
Urban Land (Ceiling and Regulation) Act 1976 33
Foreign Contribution (Regulation) Act 1976 49
Iron Ore Mines, Manganese Ore Mines and Chrome Ore Mines Labour Welfare Cess Act 1976 55
Beedi Workers Welfare Cess Act 1976 56
High Court at Patna (Establishment of a Permanent Bench at Ranchi) Act 1976 57
Departmentalisation of Union Accounts (Transfer of Personnel) Act 1976 59
Standards of Weights and Measures Act 1976 60
Iron Ore Mines, Manganese Ore Mines and Chrome Ore Mines Labour Welfare Fund Act 1976 61
Beedi Workers Welfare Fund Act 1976 62
Betwa River Board Act 1976 63
Life Insurance Corporation (Modification of Settlement) Act 1976 72
National Library of India Act 1976 76
Disturbed Areas (Special Courts) Act 1976 77
Territorial Waters, Continental Shelf, Exclusive Economic Zone and other Maritime Zones Act 1976 80
Delhi Agricultural Produce Marketing (Regulation) Act 1976 87
Indian Iron and Steel Company (Acquisition of Shares) Act 1976 89
Delhi Sales Tax (Amendment and Validation) Act 1976 91
Braithwaite and Company (India) Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1976 96
Burn Company and Indian Standard Wagon Company (Nationalisation) Act 1976 97
Laxmirattan and Atherton West Cotton Mills (Taking Over of Management) Act 1976 98
Metal Corporation (Nationalisation and Miscellaneous Provisions) Act 1976 100
Untouchability (Offences) Amendment and Miscellaneous Provision Act 1976 106
Scheduled Castes and Scheduled Tribes Orders (Amendment) Act 1976 108
Parliamentary Proceedings (Protection of Publication) Act 1977 15
Disputed Elections (Prime Minister and Speaker) Act 1977 16
Caltex (Acquisition of Shares of Caltex Oil Refining (India) Limited and of the Undertakings in India of Caltex (India) Limited) Act 1977 17
Salary and Allowances of Leaders of Opposition in Parliament Act 1977 33
Lady Hardinge Medical College and Hospital (Acquisition and Miscellaneous Provisions) Act 1977 34
Water (Prevention and Control of Pollution) Cess Act 1977 36
Smith, Stainstreet and Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1977 41
Gresham and Craven of India (Private) Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1977 42
High Denomination Bank Notes (Demonetisation) Act 1978 11
Hindustan Tractors Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1978 13
Interest Act 1978 14
Public Sector Iron and Steel Companies (Restructuring) and Miscellaneous Provisions Act 1978 16
Deposit Insurance Corporation (Amendment and Miscellaneous Provisions) Act 1978 21
Coast Guard Act 1978 30
Metro Railways (Construction of Works) Act 1978 33
Delhi Police Act 1978 34
Press Council Act 1978 37
Additional Duties of Excise (Textiles and Textile Articles) Act 1978 40
Britannia Engineering Company Limited (Mokameh Unit) and the Arthur Butler and Company (Muzaffarpore) Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1978 41
Bolani Ores Limited (Acquisition of Shares) and Miscellaneous Provisions Act 1978 42
Prize Chits and Money Circulation Scheme (Banning) Act 1978 43
Sugar Undertakings (Taking Over of Management) Act 1978 49
Coconut Development Board Act 1979 5
Punjab Excise (Delhi Amendment) Act 1979 12
Union Duties of Excise (Distribution) Act 1979 24
Kosangas Company (Acquisition of Undertakings) Act 1979 28
Inter-State Migrant Workmen (Regulation of Employment and Conditions of Service) Act 1979 30
Haryana and Uttar Pradesh (Alteration of Boundaries) Act 1979 31
Prevention of Blackmarketing and Maintenance of Supplies of Essential Commodities Act 1980 7
Delhi High Court (Amendment) Act 1980 37
Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1980 40
Essential Services Maintenance (Assam) Act 1980 41
National Company (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1980 42
Brahmaputra Board Act 1980 46
Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology, Trivandrum, Act 1980 52
Hotel-Receipts Tax Act 1980 54
Company Secretaries Act 1980 56
Bengal Chemical and Pharmaceutical Works Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1980 58
Jute Companies (Nationalisation) Act 1980 62
Maruti Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1980 64
National Security Act 1980 65
Bird and Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings and Other Properties) Act 1980 67
Forest (Conservation) Act 1980 69
Hind Cycles Limited and Sen-Raleigh Limited (Nationalisation) Act 1980 70
Air (Prevention and Control of Pollution) Act 1981 14
High Court and Bombay (Extension of Jurisdiction to Goa, Daman and Diu) Act 1981 26
Export-Import Bank of India Act 1981 28
British India Corporation Limited (Acquisition of Shares) Act 1981 29
Cine-Workers Welfare Cess Act 1981 30
Dalmia Dadri Cement Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1981 31
Cine-Workers Welfare Fund Act 1981 33
Burmah Oil Company (Acquisition of Shares of Oil India Limited and of the Undertakings in India of Assam Oil Company Limited and the Burmah Oil Company (India Trading) Limited) Act 1981 41
Maritime Zones of India (Regulation of Fishing by Foreign Vessels) Act 1981 42
Anti-Apartheid (United Nations Convention) Act 1981 48
Cine-Workers and Cinema Theatre Workers (Regulation of Employment) Act 1981 50
National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981 61
African Development Fund Act 1982 1
Sugar Cess Act 1982 3
Sugar Development Fund Act 1982 4
Chaparmukh Silghat Railway Line and the Katakhal Lalabazar Railway Line (Nationalisation) Act 1982 36
Chit Funds Act 1982 40
Governors (Emoluments, Allowances and Privileges) Act 1982 43
National Waterway (Allahabad-Haldia Stretch of the Ganga-Bhagirathi, Hooghly River) Act 1982 49
Amritsar Oil Works (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1982 50
State Bank of Sikkim (Acquisition of Shares) and Miscellaneous Provisions Act 1982 62
Anti-Hijacking Act 1982 65
Suppression of Unlawful Acts against Safety of Civil Aviation Act 1982 66
Andhra Scientific Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1982 71
African Development Bank Act 1983 13
Jute Manufacturers Development Council Act 1983 27
Jute Manufactures Cess Act 1983 28
National Oil Seeds and Vegetable Oils Development Board Act 1983 29
Emigration Act 1983 31
Punjab Disturbed Areas Act 1983 32
Chandigarh Disturbed Areas Act 1983 33
Armed Forces (Punjab and Chandigarh) Special Powers Act 1983 34
Dangerous Machines (Regulation) Act 1983 35
Illegal Migrants (Determination by Tribunals) Act 1983 39
Textile Undertakings (Taking Over of Management) Act 1983 40
Transformer and Switchgear Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1983 41
Public Financial Institutions (Obligation as to Fidelity and Secrecy) Act 1983 48
Prevention of Damage to Public Property Act 1984 3
Asiatic Society Act 1984 5
Ganesh Flour Mills Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1984 16
Inchek Tyres Limited and National Rubber Manufacturers Limited (Nationalisation) Act 1984 17
Mogul Line Limited (Acquisition of Shares) Act 1984 33
 Punjab State Legislature (Delegation of Powers) Act 1984 36
Aluminium Corporation of India Limited (Acquisition and Transfer of Aluminium Undertaking) Act 1984 43
Indian Veterinary Council Act 1984 52
Hooghly Docking and Engineering Company Limited (Acquisition of Undertakings and Transfer) Act 1984 55
Bengal Immunity Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1984 57
Terrorist Affected Areas (Special Courts) Act 1984 61
Industrial Reconstruction Bank of India Act 1984 62
Family Courts Act 1984 66
National Capital Region Planning Board Act 1985 2
General Insurance Business (Nationalisation) Amendment Act 1985 3
Calcutta Metro Railway (Operation and Maintenance) Temporary Provisions Act 1985 10
Administrative Tribunals Act 1985 13
Bhopal Gas Leak Disaster (Processing of Claims) Act 1985 21
Handlooms (Reservation of Articles for Production) Act 1985 22
Tea Companies (Acquisition and Transfer of Sick Tea Units) Act 1985 37
Indira Gandhi National Open University Act 1985 50
Pondicherry University Act 1985 53
Standards of Weights and Measures (Enforcement) Act 1985 54
Intelligence Organisations (Restriction on Rights) Act 1985 58
Judges (Protection) Act 1985 59
Railway Protection Force (Amendment) Act 1985 60
Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act 1985 61
Central Excises and Salt (Amendment) Act 1985 79
Customs (Amendment) Act 1985 80
Banking Laws (Amendment) Act 1985 81
Inland Waterways Authority of India Act 1985 82
Futwah-Islampur Light Railway Line (Nationalisation) Act 1985 83
Sick Industrial Companies (Special Provisions) Act, 1985 Rep. by Act 1 of 04 (w.e.f.- -)] 1986 1
Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority Act, 1985 1986 2
Central Excise Tariff Act, 1985 1986 5
Spices Board Act 1986 10
Administrative Tribunals (Amendment) Act 1986 19
Muslim Women (Protection of Rights on Divorce) Act 1986 25
Coal Mines Labour Welfare Fund (Repeal) Act 1986 27
Environment (Protection) Act 1986 29
Swadeshi Cotton Mills Company Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1986 30
Research and Development Cess Act 1986 32
Merchant Shipping (Amendment) Act 1986 33
State of Mizoram Act 1986 34
Taxation Laws (Amendment and Miscellaneous Provisions) Act 1986 46
National Security Guard Act 1986 47
Dock Workers (Safety, Health and Welfare) Act 1986 54
Delhi Fire Prevention and Fire Safety Act 1986 56
Delhi Apartment Ownership Act 1986 58
Indecent Representation of Women (Prohibition) Act 1986 60
Child Labour (Prohibition and Regulation) Act 1986 61
Bureau of Indian Standards Act 1986 63
Shipping Development Fund Committee (Abolition) Act 1986 66
The Consumer Protection Act 1986 68
State of Arunachal Pradesh Act 1986 69
Cotton Copra and Vegetable Oils Cess (Abolition) Act 1987 4
Jute Packaging Materials (Compulsory Use in Packing Commodities) Act 1987 10
Merchant Shipping (Amendment) Act 1987 13
Mental Health Act 1987 14
Goa, Daman and Diu Mining Concessions (Abolition and Declaration as Mining Leases) Act 1987 16
Goa, Daman and Diu Reorganisation Act 1987 18
Payment of Gratuity (Amendment) Act 1987 22
Expenditure-tax Act 1987 35
Brentford Electric (India) Limited (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act 1987 36
National Dairy Development Board Act 1987 37
Legal Services Authorities Act 1987 39
Air (Prevention and Control of Pollution) Amendment Act 1987 47
All India Council for Technical Education Act 1987 52
National Housing Bank Act 1987 53
Railway Claims Tribunal Act 1987 54
Chandigarh (Delegation of Powers) Act, 1987 1988 2
Commission of Sati (Prevention) Act, 1987 1988 3
Tamil Nadu Agricultural Service Co-operative Societies (Appointment of Special Officers) Amendment Act 1988 22
Companies (Amendment) Act 1988 31
Employees' Provident Funds and Miscellaneous Provisions (Amendment) Act 1988 33
Special Protection Group Act 1988 34
National Waterway (Sadiya-Dhubri Stretch of the Brahmaputra River) Act 1988 40
Religious Institutions (Prevention of Misuse) Act 1988 41
Bharat Petroleum Corporation Limited (Determination of Conditions of Service of Employees) Act 1988 44
Benami Transactions (Prohibition) Act 1988 45
Prevention of Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act 1988 46
Prevention of Corruption Act, 1988 1988 49
Labour Laws (Exemption from Furnishing Returns and Maintaining Registers by certain Establishments) Act 1988 51
Auroville Foundation Act 1988 54
Jamia Millia Islamia Act 1988 58
Motor Vehicles Act 1988 59
National Highways Authority of India Act 1988 68
Direct Tax Laws (Amendment) Act 1989 3
Representation of the People (Amendment) Act 1989 21
Assam University Act 1989 23
Railways Act 1989 24
Employees' State Insurance (Amendment) Act 1989 29
Scheduled Castes and the Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act 1989 33
Nagaland University Act 1989 35
Small Industries Development Bank of India Act 1989 39
National Commission for Women Act 1990 20
Armed Forces (Jammu and Kashmir) Special Powers Act 1990 21
Prasar Bharati (Broadcasting Corporation of India) Act 1990 25
Public Liability Insurance Act 1991 6
Election Commission (Conditions of Service of Election Commissioners and Transaction of Business) Act 1991 11
Remittances of Foreign Exchange and Investment in Foreign Exchange Bonds (Immunities and Exemptions) Act 1991 41
Places of Worship (Special Provisions) Act 1991 42
Wild Life (Protection) Amendment Act 1991 44
Government of National Capital Territory of Delhi Act, 1991 1992 1
Destructive Insects and Pests (Amendment and Validation) Act 1992 12
Securities and Exchange Board of India Act 1992 15
Cess and Other Taxes on Minerals (Validation) Act 1992 16
National Commission for Minorities Act 1992 19
Foreign Trade (Development and Regulation) Act 1992 22
National Waterway (Kollam-Kottapuram Stretch of West Coast Canal and Champakara and Udyogmandal Canals) Act 1992 25
Special Court (Trial of Offences Relating to Transactions in Securities) Act 1992 27
Rehabilitation Council of India Act 1992 34
Indo-Tibetan Border Police Force Act 1992 35
Central Agricultural University Act 1992 40
Infant Milk Substitutes, Feeding Bottles and Infant Foods (Regulation of Production, Supply and Distribution) Act 1992 41
Industrial Finance Corporation (Transfer of Undertaking and Repeal) Act 1993 23
National Thermal Power Corporation Limited, the National Hydro-Electric Power Corporation Limited and the North-Eastern Electric Power Corporation Limited (Acquisition and Transfer of Power Transmission Systems) Act 1993 24
Gold Bonds (Immunities and Exemptions) Act 1993 25
National Commission for Backward Classes Act 1993 27
Multimodal Transportation of Goods Act 1993 28
Interest on Delayed Payments to Small Scale and Ancillary Industrial Undertakings Act Repealed by Act 27 of 2006 (w.e.f. date to be notified)] 1993 32
Acquisition of Certain Area at Ayodhya Act 1993 33
SAARC Convention (Suppression of Terrorism) Act 1993 36
Beedi and Cigar Workers (Conditions of Employment) Amendment Act 1993 41
Central Laws (Extension to Arunachal Pradesh) Act 1993 44
Tezpur University Act 1993 45
Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act 1993 46
Betwa River Board (Amendment) Act 1993 49
Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act 1993 51
National Commission for Safai Karamcharis Act 1993 64
Oil and Natural Gas Commission (Transfer of Undertaking and Repeal) Act 1993 65
Public Records Act 1993 69
National Council for Teacher Education Act 1993 73
Kalakshetra Foundation Act, 1993 1994 6
Protection of Human Rights Act, 1993 1994 10
Air Corporations (Transfer of Undertakings and Repeal) Act 1994 13
Manipur Panchayati Raj Act 1994 26
Punjab Gram Panchayat, Samities and Zilla Parishad (Chandigarh Repeal) Act 1994 27
Transplantation of Human Organs Act 1994 42
Manipur Municipalities Act 1994 43
New Delhi Municipal Council Act 1994 44
Punjab Municipal Corporation Law (Extension to Chandigarh) Act 1994 45
Airports Authority of India Act 1994 55
Neyveli Lignite Corporation Limited (Acquisition and Transfer of Power Transmission System) Act 1994 56
Pre-conception and Pre-natal Diagnostic Techniques (Prohibition of Sex Selection) Act 1994 57
Babasaheb Bhimrao Ambedkar University Act 1994 58
Cable Television Networks (Regulation) Act 1995 7
National Environment Tribunal Act 1995 27
Delhi Rent Act 1995 33
Textile Undertakings (Nationalisation) Act 1995 39
Wakf Act || 1995 || 43
Technology Development Board Act 1995 44
Persons With Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation) Act, 1995 1996 1
Depositories Act 1996 22
Arbitration and Conciliation Act 1996 26
Building and Other Construction Workers (Regulation of Employment and Conditions of Service) Act 1996 27
Building and Other Construction Workers' Welfare Cess Act 1996 28
Provisions of the Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act 1996 40
Maulana Azad National Urdu University Act, 1996 1997 2
Mahatama Gandhi Antarashtriya Hindi Vishwavidyalaya Act, 1996 1997 3
Industrial Reconstruction Bank (Transfer of Undertakings and Repeal) Act 1997 7
Lalitkala Akademi (Taking Over of Management) Act 1997 17
National Environment Appellate Authority Act 1997 22
Telecom Regulatory Authority of India Act 1997 24
Vice-President's Pension Act 1997 30
Dock Workers (Regulation of Employment) (Inapplicability to Major Ports) Act 1997 31
National Institute of Pharmaceutical Education and Research Act 1998 13
Lotteries (Regulation) Act 1998 17
Leaders of Chief Whips of Recognised Parties and Groups in Parliament (Facilities) Act, 1998 1999 5
Delhi Development Authority (Validation of Disciplinary Powers) Act, 1998 1999 6
Urban Land (Ceiling and Regulation) Repeal Act 1999 15
Central Industrial Security Force (Amendment and Validation) Act 1999 40
Insurance Regulatory and Development Authority Act 1999 41
Foreign Exchange Management Act 1999 42
National Trust for Welfare of Persons with Autism, Cerebral Palsy, Mental Retardation and Multiple Disabilities Act 1999 44
Trade Marks Act 1999 47
Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act 1999 48
Mizoram University Act 2000 8
Designs Act 2000 16
Direct-Tax Laws (Miscellaneous) Repeal Act 2000 20
Information Technology Act 2000 21
Madhya Pradesh Reorganisation Act 2000 28
Uttar Pradesh Reorganisation Act 2000 29
Bihar Reorganisation Act 2000 30
Chemical Weapons Convention Act 2000 34
Semiconductor Integrated Circuits Layout-Design Act 2000 37
Coal India (Regulation of Transfer and Validation) Act 2000 45
Immigration (Carriers’ Liability) Act 2000 52
Central Road Fund Act 2000 54
Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act 2000 56

2000 – आज तक[संपादित करें]

अधिनियम का नाम वर्ष अधिनियम संख्या
Indian Council of World Affairs Act 2001 29
Advocates’ Welfare Fund Act 2001 45
Energy Conservation Act 2001 52
Protection of Plant Varieties and Farmer’s Right Act 2001 53
Delimitation Act 2002 33
Haj Committee Act 2002 35
Foreign Aircraft (Exemption from Taxes and Duties on Fuel and Lubricants) Act 2002 36
Multi-State Co-operative Societies Act 2002 39
Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act 2002 54
Unit Trust of India (Transfer of Undertaking and Repeal) Act 2002 58
Delhi Metro Railway (Operation and Maintenance) Act 2002 60
Consumer Protection (Amendment) Act 2002 62
Suppression of Unlawful Acts against Safety of Maritime Navigation and Fixed Platforms on Continental Shelf Act 2002 69
Competition Act, 2002 2003 12
Control of National Highways (Land and Traffic) Act, 2002 2003 13
Prevention of Money Laundering Act, 2002 2003 15
Offshore Areas Mineral (Development and Regulation) Act, 2002 2003 17
Biological Diversity Act, 2002 2003 18
Cigarettes and other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution) Act 2003 34
Electricity Act 2003 36
Fiscal Responsibility and Budget Management Act 2003 39
Central Vigilance Commission Act 2003 45
Repatriation of Prisoners Act 2003 49
Industrial Development Bank (Transfer of Undertaking and Repeal) Act 2003 53
Sick Industrial Companies (Special Provisions) Repeal Act, 2003 2004 01
Customs and Central Excise Laws (Repeal) Act 2004 25
Prevention of Terrorism (Repeal) Act 2004 26
National Commission for Minority Educational Institutions Act, 2004 2005 02
Parel Investments and Trading Private Limited and Domestic Gas Private Limited (Taking over of Management) Repeal Act 2005 14
The Weapons of Mass Destruction and Their Delivery Systems (Prohibition of Unlawful Activities) Act, 2005 2005 21
Right to Information Act 2005 22
Coastal Aquaculture Authority Act 2005 24
University of Allahabad Act 2005 26
Bihar Value Added Tax Act 2005 27
Special Economic Zones Act 2005 28
Private Security Agencies (Regulation) Act 2005 29
Credit Information Companies (Regulation) Act 2005 30
National Rural Employment Guarantee Act 2005 42
Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 43
National Tax Tribunal Act 2005 49
State Emblems of India (Prohibition of Improper Use) Act 2005 50
Disaster Management Act 2005 53
Manipur University Act 2005 54
Andhra Pradesh Legislative Council Act,2005 2006 01
Commissions for Protection of Child Rights Act,2005 2006 04
Petroleum and Natural Gas Regulatory Board Act 2006 19
Delhi Laws (Special Provisions) Act,2006 2006 22
Cess Laws (Repealing and Amending) Act,2006 2006 24
Micro, Small and Medium Enterprises Development Act,2006 2006 27
National Institute of Fashion Technology Act,2006 2006 28
Union Duties of Excise (Electricity) Distribution Repeal Act,2006 2006 30
घ्ररेलु हिन्सा 2005

सन्दर्भ[संपादित करें]

बाहरी कड़ियाँ[संपादित करें]