भारतीय उपग्रहों की सूची

मुक्त ज्ञानकोश विकिपीडिया से
यहाँ जाएँ: भ्रमण, खोज

भारत ने १९७५ से अब (३० अगस्त २०१३) तक ७१ कृत्रिम उपग्रह सफलतापूर्वक प्रक्षेपित किया है। ये उपग्रह विभिन्न प्रक्षेपण यानों द्वारा प्रक्षेपित किये गये हैं जैसे अमेरिकी, रूसी, यूरोपीय तथा स्वदेशी यान। भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) भारतीय उपग्रहों के डिजाइन एवं निर्माण का कार्य करती है।[1]

उपग्रह[संपादित करें]

(प्रक्षेपण तिथि के अनुसार शाटित)

उपग्रह प्रक्षेपण तिथि प्रक्षेपण यान टिप्प्णी इसरो कड़ी
आर्यभट्ट १९ अप्रैल १९७५ इंटरकॉसमॉस उपग्रह प्रणाली निर्माण और संचालन में तकनीकी अनुभव प्रदान किया [1]
भास्कर - १ 07 जून 1979 इंटरकॉसमॉस प्रथम प्रायोगिक सुदूर संवेदी उपग्रह। यह अपने साथ टीवी तथा माइक्रोवेव कैमरा ले गया। [2]
रोहिणी प्रौद्योगिकी पेलोड 10 अगस्त 1979 Satellite Launch Vehicle (SLV) Intended for measuring in-flight performance of first experimental flight of SLV-3, the first Indian launch vehicle. Did not achieve orbit. [3]
रोहिणी आर एस - १ 18 जुलाई 1981 SLV-3 Used for measuring in-flight performance of second experimental launch of SLV-3. [4]
रोहिणी आर एस - डी १ 31 मई 1981 SLV-3 Used for conducting some remote sensing technology studies using a landmark sensor payload.Launched by the first developmental launch of SLV-3. [5]
Ariane Passenger Payload Experiment 19 जून 1981 Ariane First experimental communication satellite. Provided experience in building and operating a payload experiment three-axis stabilised communication satellite. [6]
भास्कर - २ 20 नवम्बर 1981 इंटरकॉसमॉस Second experimental remote sensing satellite; similar to Bhaskara-1. Provided experience in building and operating a remote sensing satellite system on an end-to-end basis. [7]
INSAT-1A 10 अप्रैल 1982 Delta launch vehicle First operational multipurpose communication and meteorology satellite. Procured from USA. Worked for only six months. [8]
रोहिणी आर एस - डी २ 17 अप्रैल 1983 SLV-3 Identical to RS-D1. Launched by the second developmental launch of SLV-3. [9]
INSAT-1B 30 अगस्त 1983 Shuttle [PAM-D] Identical to INSAT-1A. Served for more than design life of seven years. [10]
Stretched Rohini Satellite Series (SROSS-1) 24 मार्च 1987 ASLV Carried payload for launch vehicle performance monitoring and for gamma ray astronomy. Did not achieve orbit. [11]
IRS-1A 17 मार्च 1988 Vostok Earth observation satellite. First operational remote sensing satellite. [12]
Stretched Rohini Satellite Series (SROSS-2) 13 जुलाई 1988 ASLV Carried remote sensing payload of German space agency in addition to Gamma Ray astronomy payload. Did not achieve orbit. [13]
INSAT-1C 21 जुलाई 1988 Ariane-3 Same as INSAT-1A. Served for only one-and-a-half years. [14]
INSAT-1D 12 जून 1990 Delta 4925 Identical to INSAT-1A. Still in service. A third stage motor landed from its launch, landed in Australia in 2008.[2] [15]
IRS-1B 29 अगस्त 1991 Vostok Earth observation satellite. Improved version of IRS-1A. [16]
INSAT-2DT 26 फ़रवरी 1992 Ariane-44L H10 Launched as Arabsat 1C. Procured in orbit from Arabsat in January 1998. [17]
Stretched Rohini Satellite Series (SROSS-C) 20 मई 1992 ASLV Carried gamma ray astronomy and aeronomy payload. [18]
INSAT-2A 10 जुलाई 1992 Ariane-44L H10 First satellite in the second-generation Indian-built INSAT-2 series. Has enhanced capability over INSAT-1 series. Still in service. [19]
INSAT-2B 23 जुलाई 1993 Ariane-44L H10+ Second satellite in INSAT-2 series. Identical to INSAT-2A. Still in service. [20]
IRS-1E 20 सितंबर 1993 PSLV-D1 Earth observation satellite. Did not achieve orbit. [21]
Stretched Rohini Satellite Series (SROSS-C2) 4 मई 1994 ASLV Identical to SROSS-C. Still in service. [22]
IRS-P2 15 अक्टूबर 1994 PSLV-D2 Earth observation satellite. Launched by second developmental flight of PSLV.Mission accomplished after 3 years of service in 1997. [23]
INSAT-2C 7 दिसम्बर 1995 Ariane-44L H10-3 Has additional capabilities such as mobile satellite service, business communication and television outreach beyond Indian boundaries. Still in service. [24]
IRS-1C 29 दिसम्बर 1995 Molniya Earth observation satellite. Launched from Baikonur Cosmodrome. [25]
IRS-P3 21 मार्च 1996 PSLV-D3 Earth observation satellite. Carries remote sensing payload and an X-ray astronomy payload. Launched by third developmental flight of PSLV. [26]
INSAT-2D 4 जून 1997 Ariane-44L H10-3 Same as INSAT-2C. Inoperable since 1997-10-04 due to power bus anomaly. [27]
IRS-1D 29 सितंबर 1997 PSLV-C1 Earth observation satellite. Same as IRS-1C. [28]
INSAT-2E 3 अप्रैल 1999 Ariane-42P H10-3 Multipurpose communication and meteorological satellite. [29]
Oceansat-1 (IRS-P4) 26 मई 1999 PSLV-C2 Earth observation satellite. Carries an Ocean Colour Monitor (OCM) and a Multifrequency Scanning Microwave Radiometer (MSMR). [30]
INSAT-3B 22 मार्च 2000 Ariane-5G Multipurpose communication: business communication, developmental communication, and mobile communication. [31]
GSAT-1 18 अप्रैल 2001 GSLV-D1 Experimental satellite for the first developmental flight of Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, GSLV-D1. [32]
Technology Experiment Satellite (TES) 22 अक्टूबर 2001 PSLV-C3 Experimental satellite to test technologies such as attitude and orbit control system, high-torque reaction wheels, new reaction control system, etc. [33]
INSAT-3C 24 जनवरी 2002 Ariane-42L H10-3 Designed to augment the existing INSAT capacity for communication and broadcasting and provide continuity of the services of INSAT-2C. [34]
Kalpana-1 (METSAT) 12 सितंबर 2002 PSLV-C4 First meteorological satellite built by ISRO. Originally named METSAT. Renamed after Kalpana Chawla who perished in the Space Shuttle Columbia. [35]
INSAT-3A 10 अप्रैल 2003 Ariane-5G Multipurpose satellite for communication, broadcasting, and meteorological services along with INSAT-2E and Kalpana-1. [36]
GSAT-2 8 मई 2003 GSLV-D2 Experimental satellite for the second developmental test flight of Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) [37]
INSAT-3E 28 सितंबर 2003 Ariane-5G Communication satellite to augment the existing INSAT System. [38]
RESOURCESAT-1 (IRS-P6) 17 अक्टूबर 2003 PSLV-C5 Earth observation/remote sensing satellite. Intended to supplement and replace IRS-1C and IRS-1D. [39]
EDUSAT 20 अक्टूबर 2004 GSLV-F01 Also designated GSAT-3. India’s first exclusive educational satellite. [40]
HAMSAT 5 मई 2005 PSLV-C6 Microsatellite (42.5 kilograms) for providing satellite-based amateur radio services to the national as well as the international community. [41]
CARTOSAT-1 5 मई 2005 PSLV-C6 Earth observation satellite. Provides stereographic in-orbit images with a 2.5-meter resolution. [42]
INSAT-4A 22 दिसम्बर 2005 Ariane-5GS Advanced satellite for direct-to-home television broadcasting services. [43]
INSAT-4C 10 जुलाई 2006 GSLV-F02 Geosynchronous communications satellite. Did not achieve orbit. [44]
CARTOSAT-2 10 जनवरी 2007 PSLV-C7 Advanced remote sensing satellite carrying a panchromatic camera capable of providing scene-specific spot images. [45]
Space Capsule Recovery Experiment (SRE-1) 10 जनवरी 2007 PSLV-C7 Experimental satellite intended to demonstrate the technology of an orbiting platform for performing experiments in microgravity conditions. Launched as a co-passenger with CARTOSAT-2. SRE-1 was de-orbited and recovered successfully after 12 days over Bay of Bengal. [46]
INSAT-4B 12 मार्च 2007 Ariane-5ECA Identical to INSAT-4A. Further augments the INSAT capacity for direct-to-home (DTH) television services and other communications. On the night of 7 जुलाई INSAT-4B experienced a power supply glitch which led to switching 'off' of 50 per cent of the transponder capacity (6 Ku and 6 C-Band transponders). [47]
INSAT-4CR 2 सितंबर 2007 GSLV-F04 Identical to INSAT-4C. It carried 12 high-power Ku-band transponders designed to provide direct-to-home (DTH) television services, Digital Satellite News Gathering etc. [48]
CARTOSAT-2A 28 अप्रैल 2008 PSLV-C9 Earth observation/remote sensing satellite. Identical to CARTOSAT-2. [49]
IMS-1 (Third World Satellite – TWsat) 28 अप्रैल 2008 PSLV-C9 Low-cost microsatellite imaging mission. Launched as co-passenger with CARTOSAT-2A. [50]
Chandrayaan-1 22 अक्टूबर 2008 PSLV-C11 Unmanned lunar probe. Carries 11 scientific instruments built in India, USA, UK, Germany, Sweden and Bulgaria. [51]
RISAT-2 20 अप्रैल 2009 PSLV-C12 Radar imaging satellite used to monitor India's borders and as part of anti-infiltration and anti-terrorist operations. Launched as a co-passenger with ANUSAT. [52]
ANUSAT 20 अप्रैल 2009 PSLV-C12 Research microsatellite designed at Anna University. Carries an amateur radio and technology demonstration experiments. [53]
Oceansat-2 (IRS-P4) 23 सितंबर 2009 PSLV-C14 Gathers data for oceanographic, coastal and atmospheric applications. Continues mission of Oceansat-1. [54]
GSAT-4 15 अप्रैल 2010 GSLV-D3 Communications satellite technology demonstrator. Failed to reach orbit due to GSLV-D3 failure. [55]
CARTOSAT-2B 12 जुलाई 2010 PSLV-C15 Earth observation/remote sensing satellite. Identical to CARTOSAT-2A. [56]
StudSat 12 जुलाई 2010 PSLV-C15 First Indian pico-satellite (weighing less than 1 kg). Developed by a team from seven engineering colleges from Karnataka and Andhra Pradesh. [57]
GSAT-5P / INSAT-4D 25 दिसम्बर 2010 GSLV-F06 C-band communication satellite, failed to reach orbit due to GSLV-F06 failure. [58]
RESOURCESAT-2 20 अप्रैल 2011 PSLV-C16 RESOURCESAT-2, ISRO's eighteenth remote-sensing satellite, followed RESOURCESAT-1. PSLV-C16 placed three satellites with a total payload mass of 1404 kg - RESOURCESAT-2 weighing 1206 kg, the Indo-Russian YOUTHSAT weighing 92 kg and Singapore's X-SAT weighing 106 kg – into an 822 km polar Sun Synchronous Orbit (SSO). [59]
Youthsat 20 अप्रैल 2011 PSLV-C16 Indo-Russian stellar and atmospheric satellite with the participation of university students. It weighed 92 kg [60]
GSAT-8 / INSAT-4G 21 मई 2011 Ariane-5 VA-202 Communications satellite carries 24 Ku-band transponders and 2 channel GAGAN payload operating in L1 and L5 band. [61]
GSAT-12 15 जुलाई 2011 PSLV-C17 GSAT-12 communication satellite built by ISRO, weighs about 1410 kg at lift-off. GSAT-12 is configured to carry 12 Extended C-band transponders to meet the country's growing demand for transponders in a short turn-around-time.The 12 Extended C-band transponders of GSAT-12 will augment the capacity in the INSAT system for various communication services like Tele-education, Telemedicine and for Village Resource Centres (VRC).Mission life About 8 Years. [62]
Megha-Tropiques 12 अक्टूबर 2011 PSLV-C18 Megha-Tropiques weighs about 1000 kg Lift-off Mass, developed jointly by ISRO and the French Centre National d'Études Spatiales (CNES). PSLV-C18 is configured to carry four satellites in which, one satellite, developed by India and France, will track the weather, two were developed by educational institutions, and the fourth is from Luxembourg. [63]
Jugnu 12 अक्टूबर 2011 PSLV-C18 Nano-satellite weighing 3 kg developed by IIT Kanpur [64]
RISAT-1 26 अप्रैल 2012 PSLV-C19 RISAT-1, first indigenous all-weather Radar Imaging Satellite (RISAT-1), whose images will facilitate agriculture and disaster management weighs about 1858 kg. [65]
SRMSAT 26 अप्रैल 2012 PSLV-C19 Nano-satellite weighing 10.9 kg developed by SRM University. [66]
GSAT-10[3] 29 सितंबर 2012 Ariane-5 VA-209 GSAT-10, India’s advanced communication satellite, is a high power satellite being inducted into the INSAT system. Weighing 3400 kg at lift-off. [67]
SARAL[4] 25 फ़रवरी 2013 PSLV-C20 SARAL, The Satellite with ARGOS and ALTIKA (SARAL) is a joint Indo-French satellite mission for oceanographic studies. [68]
IRNSS-1A[5] 1 जुलाई 2013 PSLV-C22 IRNSS-1A is the first satellite in the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS). It is one of the seven satellites constituting the IRNSS space segment. [69]
INSAT-3D[6] 26 जुलाई 2013 Ariane-5 INSAT-3D is the meteorological Satellite with advanced weather monitoring payloads . [70]
GSAT-7[7] 30 अगस्त 2013 Ariane-5 GSAT-7 is the advanced multi-band communication satellite dedicated for military use. [71]

सन्दर्भ[संपादित करें]

  1. "ISRO - All Satellites". ISRO. http://www.isro.org/satellites/allsatellites.aspx. अभिगमन तिथि: 26 जुलाई 2013. 
  2. Orbital Debris Quarterly News - Volume 12 Issue 4
  3. "GSAT-10". space.skyrocket.de. http://space.skyrocket.de/doc_sdat/gsat-10.htm. अभिगमन तिथि: 2012-04-12. 
  4. "Satellite SARAL". space.skyrocket.de. http://space.skyrocket.de/doc_sdat/saral.htm. अभिगमन तिथि: 2011-04-29. 
  5. "Satellite IRNSS-1A". isro.org. http://www.isro.org/satellites/IRNSS-1A.aspx. अभिगमन तिथि: 2013-07-1. 
  6. "Satellite INSAT-3D". isro.org. http://www.isro.org/pressrelease/scripts/pressreleasein.aspx?Jul26_2013. अभिगमन तिथि: 2013-07-26. 
  7. "Satellite GSAT-7". isro.org. http://www.isro.org/pressrelease/scripts/pressreleasein.aspx?Aug30_2013. अभिगमन तिथि: 2013-08-30. 

बाहरी कड़ियाँ[संपादित करें]